Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 

 
 

Za to, jak vypadáme, mù¾eme dìkovat jen matièce pøírodì nebo svým rodièùm. Na nìkom se pøíroda opravdu vyøádila, jinému zase nadìlila tolik krásy, ¾e se o ni mù¾e podìlit na pøedvádìcích molech. Postupem èasu se v¹ak lidé rozhodli pøírodì v tvoøení napomoci. V první tøetinì tohoto století vznikl obor plastická chirurgie, tehdy v èele s èeským profesorem Franti¹kem Burianem.

 
   
 

Pro krásu byly ¾eny ochotny podstoupit jakoukoli bolest. Princezna z Walesu si prý kvùli omládnutí nechala o¹krábat ostrým nástrojem ve tvaru l¾íce kù¾i z oblièeje do krve. Nyní ji¾ skoro ¾ádná filmová hvìzda nevystoupí na veøejnosti bez opravy pomocí plastické chirurgie. Ale nic se nesmí pøehánìt. Nechceme pøece dopadnout jako  známé hvìzdy. U nás se na¹tìstí podobná panoptika zatím netvoøí, a tak se spokojenì mù¾eme ponoøit do tajù tìch zdravìj¹ích praktik estetické chirurgie s pomocí odborníkù. 

 
 

Rozhodnutí je nejdùle¾itìj¹í

 
 

Pro mnohé lidi, a to nejen pro ty, kteøí se pohybují v tzv. vysoké spoleènosti, je velmi dùle¾ité, jak vypadají. A ve svìtì je to nìco, na co se klade velký dùraz. Køivý nos, odstávající u¹i, pytle pod oèima èi pøíli¹ malé nebo velké poprsí mnohým pøiná¹ejí jen komplexy ménìcennosti a mindráky. Kvùli tìmto drobnostem se èasto nemohou realizovat tak, jak by si pøáli. Estetická chirurgie zasahuje do ¾ivota tìchto lidí èím dál více. Na operace se èeká pøibli¾nì jeden mìsíc a zájem je stále vìt¹í. Nejdùle¾itìj¹í je pravdìpodobnì samo rozhodnutí a také finanèní situace. Kdy¾ u¾ se ale rozhodnete, není dobré ¹etøit na výborném odborníkovi a na prostøedí, kde se operace uskuteèní. Nedostateènì kvalifikovaní chirurgové nabízející lákavé ceny za ¹patný výsledek rozhodnì nestojí. Ti správní vám v¹ak nabídnou odbornou konzultaci, pøi ní¾ vysvìtlí prùbìh operace, komplikace èi rizika, ke kterým mù¾e dojít, a va¹e pooperaèní povinnosti. Výsledný efekt musí být vidìt zvlá¹tì na va¹í psychické pohodì. Na reklamace, pokud nìjaké jsou, je sice brán zøetel, ale re¾ijní vydání za nì si musíte nìkdy uhradit sami. Kvùli man¾elovi, který vám utekl za mladou sekretáøkou, operaci rozhodnì nepodstupujte!

 
 

Na nosy se stojí fronty

 
 

Asi nejvìt¹í zájem je o plastiku nosu. Zvlá¹tì podnikatelé o tento výkon velmi stojí. Vìdí toti¾, ¾e k uzavøení dobrého obchodu je tøeba pøímého kontaktu, který se neobejde bez sebevìdomého výrazu v oèích. A ten nemáme, pokud si nejsme jisti, ¾e nám v nìm nepøeká¾í hrbolatý, orlí èi køivý nos. Operace nosu je mo¾né provádìt jak pøi místním znecitlivìní, tak v celkové narkóze. Úprava nosu patøí k nejnároènìj¹ím výkonùm, nebo» chirurg musí kromì zruènosti vyu¾ít i své umìní modelovat. Estetický vzhled je sice velmi dùle¾itý, ale významná je funkènost, o kterou se chirurg musí také odbornì postarat. Operovaný nos se hojí asi dva mìsíce. Koneèný výsledek mù¾eme oèekávat prý a¾ za rok.

 
 

Co s odstávajícíma u¹ima

 
 

Dal¹í èasto ¾ádanou operací je modelace odstávajících boltcù. Pokud nechcete, aby va¹e dítì trpìlo krutými nará¾kami svých spolu¾ákù, co¾ mù¾e zpùsobit psychické trauma, dejte mu odstávající u¹i "spravit" okolo pátého roku, ne¾ jde do ¹koly. Zotavení trvá zhruba mìsíc. Operaci boltcù ¾ádají èasto i páni byznysmani, kteøí kvùli odstálým u¹ím nemohou nosit svùdné úèesy, èi vyholené hlavy.

 
 

Abych tì lépe vidìla

 
 

Operace oèních víèek patøí k nejrizikovìj¹ím, pøesto se v¹ak o ni ¾ádá èasto. S pøibývajícím vìkem ztrácí jemná kù¾e víèek elasticitu, vrásky na víèkách i v okolí se mno¾í a dochází i k výraznému výhøezu oèních ko¾ních váèkù. V dùsledku toho mù¾e dojít i k zhor¹ení vidìní, co¾ nás urèitì nepotì¹í. Podstatou operace je vyhlazení ko¾ních vrásek a redukce tuku. Stehy se odstraòují po ètyøech a¾ pìti dnech po operaci. Operace stojí stejnì jako teplý kabát a urèitì se nám lep¹í zrak vyplatí.

 
 

V osmdesáti bez vrásky

 
 

Celková operace oblièeje, se kterou je spjata i operace krku , se neobejde bez jizev. ©ikovný chirurg vám zpùsobí jen nepatrné jizvièky pøed a za u¹ním boltcem a na kù¾i ve vlasech. Oblièej patøí k nejbolestivìj¹ím partiím.

 
 

Poprsí

 
 

U vìt¹í èásti mu¾ù vyvolává ¾enské poprsí zvý¹enou pozornost. ®eny kvùli nìmu také doká¾ou podstoupit mnohé. Kdy¾ je mají malé, chtìjí velké, kdy¾ zase mají vìt¹í, chtìjí men¹í. Modelace prsou se provádí zejména tehdy, kdy¾ ¾ena má povislá òadra a je nutné posunout vzhùru bradavky s dvorci.  Více ¾ádané je zvìt¹ování objemu prsou pomocí silikonových implantátù, o kterých se tvrdilo, ¾e zpùsobují mnohé komplikace. Výzkumy v¹ak ukazují, ¾e ¾ena s implantáty má stejnou ¹anci dostat rakovinu jako ¾ena bez nich. A rozhodnì implantáty nepraskají ani v letadle, ani na horách, co¾ byla povedená novináøská kachna. Vývoj ¹el tak dopøedu, ¾e mù¾eme chtít anatomicky tvarované implantáty, které pøirozenìji tvarují òadra. Operace prsou je trochu nebezpeènìj¹í, nebo» hrozí vìt¹í ztráta krve èi infekce, ale to se stává jen velmi zøídka. Implantáty ne¹kodí ani pøi kojení, ale je lep¹í operaci provést a¾ po porodu a kojení. Prsy se pøi laktaci zvìt¹í z dùvodu zvìt¹ení prsní ¾lázy. Po ukonèení kojení a zmen¹ení prsních ¾láz mù¾e dojít k vyta¾ení kù¾e prsu, a to zejména po pøedchozím zvìt¹ením prsu implantáty. Zvìt¹ení prsou implantáty v¹ak mù¾e zvýraznit tuto erotogenní zónu. Implantáty se vsouvají otvory buï v podpa¾ních jamkách, dvorci, èi v podprsních rýhách. Jizvy jsou jen málo viditelné.

 
 

Ach ten tuk!

 
 

Liposukci neboli odsátí tuku z místa, kde je ho pøíli¹, si ¾ádají hlavnì ¾eny. Zákrok se provádí pomocí speciálních kanyl, které se zavádìjí do podko¾í, a to v celkové narkóze. Skvìlého výsledku se dosahuje pøedev¹ím u mlad¹ích vìkových kategorií, jejich¾ pru¾ná kù¾e umo¾òuje naprosté pøizpùsobení se tìlu. Ale pozor! Liposukce není terapií obezity, je to pouze doplòkový chirurgický zákrok modelující postavu k plánovanému zhubnutí. Lep¹í je více se hýbat a neskákat na ¹pek reklamním trikùm o trvalém zhubnutí o 10 kg za mìsíc. Nakonec vám stejnì nezbude nic jiného ne¾ zhubnout pohybem a patøiènou dietou. Hodláte-li zaèít hubnout bez diety, pak vìzte, ¾e za vysátí jedné va¹í pøíli¹ tuèné partie stojí pìkné peníze.

 
 

A co dodat?

 
 

Je toho je¹tì dost, co nám estetická chirurgie mù¾e nabídnout, jako napøíklad tukové implantace do rtù, transplantace vlasù, plastiky bøi¹ní stìny, laser, který starou kù¾i bezbolestnì spálí, a na místì se objeví hladká, mlad¹í kù¾e. Rovnì¾ liposukci, která mù¾e bolet, prý u¾ umí nahradit mnohem ¹etrnìj¹ím "rozpu¹tìním a vypu¹tìním" tuku bìhem nìkolika náv¹tìv tzv. elektrolipolýzou. Rovnì¾ se prý takto dá odstranit celulitida èi strie (pajizévky vznikající napøíklad na bøi¹e v dobì tìhotenství). Dnes ji¾ ka¾dý mù¾e pomoci matièce pøírodì v tom, co nedotáhla do konce. ®e to stojí mnoho penìz? Je to pravda - poji¹»ovny tyto kosmetické zásahy neplatí!

 
 

Ale kdy¾ jsme v Evropì - tak neváhejme, musíme se jí i v tomto pøece vyrovnat!

 
 

Blanka Malá

 
 

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma