Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Magdaléna,
zítra Libor.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Døíve ruina a dnes zámek plný pøekvapení
Tip na výlet


Pùvodnì to byla vodní tvrz postavená ke konci 14. století. Ve tøicátých letech 16. st.. novými majiteli, rodinou rytíøù z Vladìnina, byla zmìnìna na renesanèní zámek. Ten byl postupem èasu dále upravován. Nachází se v tìsném sousedství polských hranic, které tvoøí øeka Opavice. Le¾í na trase z Krnova do Zlatých hor, která byla v minulosti jednou z dùle¾itých obchodních cest. A pøesto mnoho nechybìlo a tento historický objekt mohl zmizet z povrchu zemì.


V roce 1943 byla v zámku umístìna nìmecká vojenská nemocnice. Brzy v nìm vypukl po¾ár, který zcela znièil støechu. Provizorní oprava vydr¾ela do roku 1947, kdy silná vichøice nejen poškodila zastøešení, ale nepøíznivé povìtrnostní podmínky narušily i obvodové zdivo. Dílèí záchranné práce byly obnoveny v roce 1957, ale a¾ o deset let pozdìji, kdy se majitelem zámku stalo Zdravotnické zásobování, byl objekt èásteènì opraven. Celková devastace však zastavena nebyla.

 

  


V roce 2001, kdy se objekt stal majetkem Mìsta Albrechtice, se zaèala psát nová historie zámku. V polovinì roku 2006 byla ukonèena druhá etapa rekonstrukce a zámecká budova byla po mnoha letech opìt zpøístupnìna veøejnosti.
A kde se vlastnì pøesnì zámek nachází? Uprostøed vsi Linhartovy na Bruntálsku.

 

V roce 2005 vznikla skupina nadšencù, kteøí se rozhodli opravit a zpøístupnit vnitøní prostory zámku. Ve svém volném èase a naprosto nezištnì zaèali malovat, uklízet a zvelebovat místnosti, ve kterých postupnì vznikaly nové expozice. Díky desítkám obìtavých brigádníkù, podpoøe sponzorù i pøíznivcù zámku byl polo¾en základ všem souèasným a budoucím aktivitám. V prostorách zámku se pravidelnì konají výstavy, koncerty, jarmarky, noèní prohlídky. Návštìvníci si mohou prohlédnou 25 místností, ve kterých jsou umístìny zajímavé expozice.


Za ètyøleté období si zámek našel své místo v kulturním i spoleèenském ¾ivotì široké veøejnosti nejen u nás, ale také v zahranièí. Dnes ji¾ mù¾ete zhlédnout zámeckou obrazárnu s pùvodními obrazy ze zámku, které se vrátily na své místo po 58 letech z depozitáøe krnovského muzea. Jak mi øekl zdejší kastelán pan Jaroslav Hrubý, ka¾dou novou turistickou sezónu zahajují buï podle urèeného tématu nebo podle historického období.


V prvním roce byla námìtem renesance, druhou sezónu pak 30. léta minulého století v bývalém Èeskoslovensku. V roce 2007 byla ústøedním tématem hudba, v roce 2008 èeské pohádkové bytosti, loni turistika a cestování. V letošním roce to bude: „Co je psáno to je dáno“. Lákadlem je expozice, v ní¾ jsou vystaveny propisky, pastelky, tu¾ky, ale i psací stroje. Je jich nashromá¾dìno pøes tøi tisíce.


Další expozice má název „Kávu si osladím“. Vystaveny jsou kávomlýnky, krabièky od kávy a hlavnì pøes ètyøi tisíce rùzných druhù cukrù. Nová bude také výstava Pf slavných hercù, umìlcù, architektù aj. Další novinkou budou vycpaná zvíøata. Na výstavì Safari si návštìvníci mohou prohlédnout rùzná exotická i domácí zvíøata, ptactvo. A proto¾e zámek musí být lákavý pro dìti - pro dìvèata je pøipravena expozice panenek a pro kluky zase vláèky.


Zámek Linhartovy se nenachází na turisticky exponovaném místì. Kastelán si je toho vìdom, také ví, ¾e v zámeckých prostorách nelze umístit stálou expozici. Mnoho lidí se tady opakovanì nevrací a proto ka¾dý rok nabízí z šedesáti procent novinky.

 
V letošním roce èeká hlavnì na dìti další jedineèné pøekvapení. U¾ od zahájení sezóny je pøed zámkem postavena sto metrù dlouhá tra», kde malá lokomotiva vozí právì je. Jako ka¾dý rok budou souèásti zámeckých aktivit i rùzné kulturní akce výstavy, koncerty, jarmarky a podobnì. Pokud nevíte kam o prázdninách na výlet s vnouèaty zkuste zámek Linhartovy. Litovat nebudete!

 

Libor Klásek



Komentáøe
Poslední komentáø: 21.07.2010  16:03
 Datum
Jméno
Téma
 21.07.  16:03 Kopøiva.
 21.07.  06:35 Karel
 21.07.  06:28 venca
 20.07.  18:02 KarlaA
 20.07.  14:16 EvaP