Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Magdaléna,
zítra Libor.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Navštivme Pamìtní síò tøí odbojù


Vlakem do Tábora a odtud mìstskou hromadnou dopravou do Sezimova Ústí se dostanete snadno. Navštívíte zde Památník Edvarda Beneše (1884 -1948), pokloníte se jeho památce v parku s hrobkou, kde je pochován i se svou ¾enou Hanou (1885 -1974). Prohlédnete si ještì vilu, kterou zde man¾elé Benešovi nechali postavit v roce 1930.


Od roku 2007 pøibylo k tìmto pamìtihodnostem mìsta se 7 300 obyvateli a velkými objekty „ba»ovského“ Kovosvitu, další významné místo, lákající k prohlídce. Ve zdejší základní škole se nachází Pamìtní síò I., II. a III. odboje jako stálá expozice, která má svoji pozoruhodnou historii a na kterou je mìsto právem pyšné, proto¾e takových síní není zatím u nás mnoho.


Jejím zakladatelem je Miloš Trnka (*14. 5. 1946), ocenìný nedávno Pamìtní medailí Èeskoslovenské obce legionáøské. Doèkal se tím uznání za svùj projekt Pamìtní sínì a ocenìní pøevzal z rukou pøedsedy podplukovníka Pavla Budínského a armádního generála Tomáše Sedláèka, který patøí k legendám boje za osvobození naší republiky.


Hle – pøíklad èinorodého seniora (na fotu s man¾elkou Alùenou): Stál u zrodu nejprve obèanského sdru¾ení „Pamì» ès. legií“ jako dlouholetý sbìratel pøedmìtù, dokumentù, fotografií a knih s legionáøskou tématikou, navázal spolupráci s Muzeem TGM v Rakovníku a Lánech a uspoøádal v roce 2006 vùbec první výstavu na jednom z prvních sídel TGM po válce – na zámku v Hluboši u Pøíbrami. To ji¾ byl základ budoucí pamìtní sínì. Navázal rovnì¾ styky s mnoha dalšími podobnými institucemi u nás, ale i v zahranièí - stále na své náklady, které hradil z vlastních prostøedkù, proto¾e podpora podobných aktivit v naší zemi, jak øíká, „je znaènì kolísavá, vìtšina oslovených potenciálních sponzorù zùstává jen u formálních odpovìdí a prázdných frází, vyjadøujících jakési uznání…“


Jeho sbírky narostly do velkých rozmìrù vèetnì výstroje a výzbroje našich bojovníkù za svobodu. Obìtavou podporu svého projektu mìl Miloš Trnka ve své man¾elce Alenì, která nejen¾e se podílela na realizaci projektu, ale jako pedagogická pracovnice ve školství vidí smysl Pamìtní sínì v tom, ¾e oslovuje zejména mladou generaci a prostøednictvím škol všech typù upevòuje národní cítìní a hrdost nad naší minulostí.


Souèástí Pamìtní sínì je bohatá knihovna, digitální fotoarchiv - obojí rovnì¾ pøístupné veøejnosti. U pøíle¾itosti otevøení Pamìtní sínì prezentoval její autor také svou knihu „Masarykova cesta kolem svìta“ a publikaci jako prùvodce výstavní expozicí s mnoha historickými a dobovými fotografiemi.


Stálou expozici Miloš Trnka nadále rozšiøuje, právem objevuje dokumenty politických odpùrcù TGM a Edvarda Beneše a spolu s tím všech tøí odbojù u nás. Domnívá se, ¾e jedinì tak lze získat objektivní obraz o vývoji naší spoleènosti. Šlo o jedince rùzných povah i politických názorù – nejen fašisty a komunisty, novodobými pseudohumanisty, s jejich¾ názory a falešnou ideologickou vírou se lze znovu dnes potkat . Proto usiluje o další obohacení Pamìtní sínì a nechce zavírat oèi pøed tìmito jevy a jejich pùvodci. Poèetnì pøedstavují sice menšinu, ale sna¾í se nadále ovlivòovat myšlení a jednání nìkterých lidí èi dokonce odpùrcù , co¾ nelze ponechat bez povšimnutí.


Také v tomto úsilí hledá Miloš Trnka podporu u Konfederace politických vìzòù, Ústavu pro studium totalitních re¾imù a dalších institucí, ale i obèanù a veøejných èinitelù. Vypravte se i vy do Sezimova Ústí a pøesvìdète se na vlastní oèi, ¾e odkaz
úèastníkù I., II. a III. odboje je stále ¾ivý.


Miroslav Sígl

 

Další èlánky autora:
Sbìratelé MASARYKIAN
Pøíprava na smrt
Køehká, ale stateèná
Èínský básník promlouvá èesky
Z obou stran Šumavy
Kniha mého mládí a srdce
Rodina Krausù
U¾ nikdy nebudu dlu¾níkem
Vnuci T.G.M
Kniha dvou Václavù
Neúnavný Václav Vìtvièka
Opuštìné hroby a urny doma
Co víme o smrti
Nejsme bohatí ani chudí
Pøedvánoèní posezení


Komentáøe
Poslední komentáø: 23.05.2010  16:01
 Datum
Jméno
Téma
 23.05.  16:01 Kopøiva