Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Magdaléna,
zítra Libor.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Kam na víkend?

Dolnorakouská zemská výstava 2009
ÈESKO. RAKOUSKO. rozdìleni – odlouèeni – spojeni.

 

Renesanèní mìsto Telè od nepamìti inspirovalo básníky, malíøe, skladatele, a jiné umìlce. Zasazeno v malebné krajinì mezi 32 rybníky v blízkosti pøírodní rezervace je Telè skvìlým mìstem lákajícím k návštìvì a strávení pøíjemného víkendu.

 

 

Dolnorakouská zemská výstava 2009 - do 1. listopadu je ještì o dùvod více k návštìvì Telèe – probíhající Dolnorakouská zemská výstava. Jejím cílem je usnadnit vzájemné chápání èeské a rakouské kultury, prolomit staré vzory myšlení, vykreslit rozdíly i spoleèné prvky a objasnit návštìvníkùm vzájemnì propojenou historii obou zemí. Mezi exponáty ve tøech výstavních mìstech – èeské Telèi a rakouských mìstech Horn a Raabs – najdete takové skvosty jako je Zlatá bula sicilská, Schieleho obraz Lesní pobo¾nost nebo napøíklad svetr Václava Havla z období “sametové revoluce.” Tuto výstavu doprovází navíc celá øada víkendových kulturních akcí.



Historie a architektura
Tìšíte-li se na uvolnìnou atmosféru ve mìstì, kde se historie snoubí s duchem moderní doby, doporuèujeme pobyt v Telèi. Fanouškùm historie se jistì zalíbí tamní zámek ze 16. století, nebo blízký hrad Roštejn. Pro ty, kteøí mají rádi architekturu, je Telè se svými renesanèními stavbami rovnì¾ pouènou destinací. Všudypøítomná oku lahodící sgrafita zdobí nejednu mìstskou stavbu. Kde jinde naleznete 25 památek na dvoukilometrové trase?

 

Vzhùru do pøírody
Milovníci pøírody jistì ocení krajinu okolo Telèe, která pøekypuje zelení (je jí asi 11 m2 na obyvatele). Velký Paøezitý rybník a pøilehlé rašeliništì, pøipomínající krajinu horské tajgy. Místní raritou je 800 let stará lípa, která byla v minulosti vyu¾ívána jako zvonice. Do jejího dutého kmene se vejde a¾ 12 lidí.

 

Kultura a umìní
S Telèí je spjato mnoho významných pøedstavitelù èeského kulturního a spoleèenského ¾ivota, jako byli Gustav Mahler, František Ko¾ík, nebo Bohumil Krátký. Díky bohatým exhibicím v tamním muzeu se mohou návštìvníci blí¾e seznámit s osobnostmi spojenými s Telèí.


Jak vidíte, Telè není jen malebné mìsto na jihu, je to studnice pøekypující historií, kulturou, a pøírodními památkami. Neváhejte vyu¾ít hezkého poèasí o víkendu, a navštivte nejen Telè, ale I pùvabná dolnorakouská mìsteèka Horn a Raabs...

 

Jan Felt



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma