Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Problémy stáøí se týkají èi budou týkat ka¾dého z nás
 
Pøevzatý èlánek ze dne 12.2.2007
Autor: Jaroslav KOJZAR
Zdroj: Haló noviny
Rubrika: SPOLEÈNOST VÌDA, POLITIKA  
Rozhovor s èlenem vedení Rady seniorù doc. MUDr. Josefem Aloisem Tichým, CSc.
 
 
Jste èelným funkcionáøem Rady seniorù (RSÈR). Pøedloni jsme s její èinností seznámili i ètenáøe Haló novin. Dnes nám pùjde o nìco jiného. Ponìkud se zamyslet nad stáøím a proè vlastnì taková organizace existuje. Zaènìme tedy otázkou. Jak vlastnì chápat stáøí? Èím se liší od ostatních let ¾ivota èlovìka?
S odvoláním na WHO a zavedené 15tileté periodizaci se lidský vìk èlení na mládí a støední vìk do 60ti let! Do 75 je to vyšší vìk, vesmìs produktivní, a teprve od 75 do 90ti se poèítá stáøí. Také bychom mohli mluvit o pøípravné fázi dlouhovìkosti, která nad devadesát následuje. A zrušíme-li stáøí, zaniknou sociální problémy! Zde je pravý "Rhodos", kde bychom však mohli skákat, zejména kritizovat obrovské rozdíly mezi severní a ji¾ní polokoulí, ale i jiné v kvalitì zajiš»ování tzv. neproduktivního vìku. Pomìr neproduktivního a produktivního vìku je mírou stárnutí populace, kromì pravdìpodobnosti do¾ití souèasného novorozence (tzv. støední doba do¾ití). To je zásadní kritérium lidského vìku, jsou i další, tøebas sebevra¾dy nebo nemocnost a mortalita, ale i jiné.
Stáøí zatì¾uje výraznì vìtší nemocnost, a to vesmìs nìkolika chorobami najednou (polymorbidita), pokud se nepøikloníme k tezi klasika (Publius Terentius, skoro dvì stì let pøed naším letopoètem), ¾e stáøí samo o sobì je nemoc. Nemohu však na tomto místì nevzpomenout pana Mukesh Chawle, reprezentanta MMF (Mezinárodního mìnového fondu) z roku 2003, který silným hlasem zdùrazòoval prvoøadý úkol pro naši novou zdravotnickou koncepci: compayment ... pøiplácet, doplácet a platit! Všichni nemocní, vèetnì seniorù, nebo» i oni si za svoje zdravotní problémy zodpovídají sami, jak se nám opìt pøedkládá, tedy opakuje v modré šanci. Nu a to je samozøejmì namíøeno proti seniorùm, nebo» významným finanèníkùm našim i svìtovým nemohou chybìt informace o nemocnosti a sociálních potøebách v jednotlivých deceniích zejména ve stáøí!
Oè ale jde v této souvislosti Radì starších?
Problémy seniorù nevyøeší nová doporuèení na »klidné« umírání a jiné praktikované metody thanatologie anebo uzákonìné euthanazie, napø. v Nizozemí. Opus»me však terminální fáze lidského ¾ivota, pøenechejme toto pole zkušeným, zejména pøi líèení spokojeného ¾ivota po smrti.
Nám (zejména pøi konstituování Rad starších pøi obecních úøadech) jde o to, aby solidarita a empatie se seniory otevøela nové mo¾nosti vezdejšího bytí, pro nì i celou spoleènost! Nejdùle¾itìjším momentem k udr¾ení pøimìøené kvality ¾ivota ve stáøí je aktivita! Jen ¾ádnou apatii a beznadìj. Pospávání vsedì nebo vle¾e a bez zájmu o cokoliv, zhoršuje vše, výkon srdce i mozku, celého organizmu. Zájem je nutné udr¾et vztah k rodinì a komunitì, pøípadnì k obecným spoleèenským problémùm, ale - pøi svých zkušenostech, rozvaze a moudrosti - je tøeba pøedat zkušenost, usmìrnit váhající nebo zcestnì uva¾ující. A pomýlené mláde¾e je stále víc. Peníze jistì nejsou vše!
A nakonec, tøebas o holi a po malých krocích, je blahodárný pohyb, nebo i pomalá chùze. Bìhat nutné není. Jen neseïte dlouhé hodiny pøed bednou. Nekupujte mnoho potravinových doplòkù nebo neregistrovaných léèiv! Jsou vesmìs neúèinné, u 30 % konzumentù sice pomáhají dík víøe a sugesci reklamy! To je pravidlo, vy ovšem tzv. placebový efekt neznáte a necháte se ovlivnit bulvárem a TV. A chcete-li u¾ investovat, kupte si krokomìr! Sledujte ho, abyste ušli alespoò 6000 krokù dennì. Upevníte své zdraví i ve stáøí! A jezte na sílu a nikoliv na sádlo pøemíru!
Stále mnì ale není jasné, proè se zabývat právì lidskými právy seniorù?
Souèasný vazalský systém s postupnì zanikající svébytností státu pod vlivem zahranièního kapitálu (viz pana Chawle) se hrubì dotýká zejména 3. vìku. Senioøi a invalidé se odsouvají do ni¾ší spoleèenské kategorie, nebo» je nikdo nebrání a jejich problémy neøeší, pøesto¾e lidská práva seniorù (Charta OSN è. 46/1991) je naším ústavním zákonem. Jde o široké pole problémù, vzpomeòme tøebas »valorizace« penzí, které (v prùmìru, proto¾e limitní hodnoty se nesmìjí uvádìt) po listopadu klesly a dosáhly kupní síly z roku 1989 a¾ za 15 let!
Pøipomínky nebyly brány v úvahu. Úspory seniorù v té dobì hrubì poklesly a propad lze smìle nazvat loupe¾í století. Králíkárny se kritizovaly a byly na výsmìšném paškálu, nicménì malý byt (asi 60 plošných metrù) pro staøíky, pøípadnì jenom staøenku, se hodnotil na necelého pùl milionu a postupnì stoupla cena a¾ k dnešní, kdy se tìmto chudákùm prodává za 2 a¾ 3 miliony, nehledì k dalším metodám o¾ebraèování tìch nejchudších (energie, voda, odpadky atd). Rady starších mají specifikovat bídu nìkterých seniorù na rozdíl od asi 11 a¾ 12 % restituentù v této vìkové kategorii, kterým nezále¾í na tom, kolik platí za nájem nebo budou platit za zdravotní a sociální slu¾by. Prostì mají na to dost penìz.
Myslím, ¾e pøíkladù, proè a kdy chránit tuto vìkovou kategorii je mnoho a to nejen kvùli okrádání, ale pro kriminalitu, ale i vra¾dy staøen pro pár korun. Bohu¾el èasto adolescenty školou povinnými.
V materiálech Rady jsem si pøeèetl o jakémsi Etickém kodexu seniorù. Oè jde?
Jde o materiál mezinárodní federace sociálních pracovníkù, který se propracovává skoro ka¾doroènì. Pøehodnocuje se i etnocentrický náhled na svìt. Jde o etické smìrnice (normy, jak jednat se starým a posti¾eným èlovìkem jako s celostní bytostí). Mluvil jsem pøed èasem o tomto kodexu a své stanovisko nemìním, ¾e jde o dosti nákladná jednání, kde se šermuje dobrem a zlem, tedy pojmy nepøesnì definovanými k optimálnì úspìšným cílùm. Sociální pracovníci nesmìjí dopustit nehumánní postupy, napø. muèení a terorizmus! Klienti musí být spokojeni!! Jak chudák staøenka s Alzheimrem zhodnotí svého ošetøovatele, kdy¾ mnohdy neví své jméno, nato¾, kde bydlí.
Jak ale chápat tezi »zlepšit psychosociální slo¾ku veøejného zdraví«, s ní¾ se také v této souvislosti argumentuje?
Zdraví je komplexní stav bytí èlovìka (zdraví se zejména individuálnì tì¾ko rozpoznává, oproti nemoci, a tím i definuje, veøejné zdraví je sumární zdravotní situace ve spoleènosti).
Jisté však je, ¾e fyzický stav, tedy tìlesný s morfologií a funkcí jednotlivých orgánù, toleruje øadu variant (tøebas s kratší nohou nebo se ètyømi prsty a spoustou dalších).
K funkènímu stavu zdraví je nezbytný vztah mezi tìlesnou schránkou a psyché tedy funkcí mozku a duševnem (slo¾ka psychosomatická), ale neménì potøebná je slo¾ka psychosociální, tedy vztah mezi funkèním jedincem a spoleèností, ve které ¾ije. Èlovìk je zoon politicon a poustevníci jsou pouze dokladem tohoto pravidla. Zmínìný tøíslo¾kový komplex se navzájem ovlivòuje (viz Pavlov, viz Freud a další) tak¾e - abychom diskusi zkrátili, souèasná globalizaèní doba a spoleèenská situace, kterou jsme naznaèili výše, má vesmìs negativní dopad na fyzický a psychický stav lidí, co¾ se jeví evidentnì narùstající nemocností zejména duševními chorobami.
Viz zelená kniha EU a snaha, jak tuto situaci øešit, ani¾ bychom globální kapitalizmus narušili.
Jsme jedinì pro globalizaci solidarity a sociálního programu, jak proklamoval pape¾ Jan Pavel II. a stále proklamují levicoví politici na celém svìtì!!
A jsem u Rady starších. Jak dnes vypadá její organizaèní schéma?
Organizaèní schéma s návrhy na integraci (Rady starších u obecních úøadù a¾ k vládní komisi) zatím ustrnulo, nebo» stále pùsobí vládní krize. Obecní rady starších jsou otevøeny místním problémùm i od jednotlivcù a øešení podle pøedlo¾eného schématu. Okres, kraj, vládní komise.
Konzultativní místo zaujímá i obèanské sdru¾ení RSÈR (døíve KVOD) se sídlem v Praze 3 s jednotlivými komisemi odborníkù. Bohu¾el RSÈR je apolitické obèanské sdru¾ení.
To je ovšem málo. S tím byste daleko nedošli. Navázali jste kontakt s nìkterými politickými stranami?
Bez politického programu a kooperace s levicovými politickými stranami se sociální problematika 3. vìku i zdravotnì posti¾ených spoluobèanù u nás ovšem nedá øešit. Proto jsme také navázali kontakt s tìmi stranami, které se staví za sociální program a vìøíme, ¾e nám mohou vyjít vstøíc pøi øešení tolika slo¾itých otázek tøetího vìku.


Komentáøe
Poslední komentáø: 28.02.2007  17:45
 Datum
Jméno
Téma
 28.02.  17:45 Jaroslav materiální a kulturní stránka
 27.02.  12:16 Ludmila T
 27.02.  08:25 emach
 27.02.  07:27 VìraK k zamy¹lení