Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Kam za zdravím
Nìkdy pøed pùl stoletím jsem si v nìjakém èasopisu pøeèetl o blahodárném pùsobení sauny. A tak, kdy¾ v Praze otevøeli první saunu na Klárovì, hned jsem ji navštívil. Teplo  v saunì a plavání v bazénu se mi zalíbilo, a tak jsem jejím pøíznivcem dodnes. Stojí to ovšem nìjaké penízky, a tak v nouzi rád vyu¾iji zdarma i horké páry, napø. v Plaveckém stadionu v Podolí. Ta má sice mnohem ni¾ší teplotu ne¾ sauna, v ní¾ bývá 100 – 110 stupòù, ale vlhkost teplotu jakoby vyrovnává.
Za ta léta u¾ jsem prošel mnoha saunami v Praze i v nìkterých èeských a moravských mìstech.V minulosti to bývala zaøízení spíše lázeòského charakteru, v nich¾ obèerstvení se jen trpìlo. Vìtšinou však poskytovala mo¾nost placených masá¾í, a pokud byly sauny u plováren, byla mo¾nost si té¾ zaplavat.  Privatizace mnohde tyto dvì aktivity rozdìlila, tak¾e se vy¾adovalo dvojí vstupné. Zato se rozšíøily mo¾nosti obèerstvení, návštìvníkùm se leckde dává k dispozici denní tisk a èasopisy. Nìkde vybavili saunu i náøadím napø. ¾ebøíky, jinde pøidali i stroje známé z posiloven.
Pro ty, kteøí nikdy v saunì nebyli, popíši svùj nynìjší stánek, v nìm¾ mám zvýhodnìné pøedplatné.
Sauna sídlí v øadovém èin¾ovním domì a její existenci umo¾òuje fakt, ¾e zøizovatelem, provozovatelem i majitelem v jedné osobì, je sám majitel domu. Nemusí toti¾ platit nájemné, které by neúmìrnì zvýšilo vstupné. Stoupající náklady na elektøinu, vodné a stoèné u¾ tak znaènì limitují rentabilitu, která by asi bez pøíjmù za nápoje a obèerstvení vedla ke krachu.
 
Jak to v této saunì vypadá
Sestoupíte po nìkolika schùdcích z ulice do suterénu, kde je malá èekárna. Za pultíkem vás uvítá sám pan majitel a nabídne vám za úplatek ruèník a prostìradlo, pokud jste si nepøinesli vlastní. Vše se platí a¾ pøi odchodu.V další místnosti, kam vstupujete ji¾ bez obuvi, je šatna se skøínkami. Mù¾ete se svléknout  mezi skøínkami, nebo vyu¾ít malé pøevlékárny. Ovinuti prostìradlem èi koupacím pláštìm pokraèujete do spoleèenské èásti, kde je bar a za pult odlo¾íte klíèek od skøínky. Vedle je ještì malá restauraèní místnost se stoly, pohovkou a televizorem, propojená okénkem s obsluhou za barovým pultem. Od baru projdete do lázeòské èásti se sprchami, WC, ochlazovnou s bazénem a odpoèívárnou s masá¾ním koutem. Ze sprchové èásti se vchází do vestavìné døevìné sauny asi pro 12 sedících návštìvníkù. To je limitní poèet, nebývá plno, co¾ umo¾òuje si v potírnì lehnout. Po 10 – 15 minutách vyjdete,  osprchujete se a vejdete po schùdkách do ochlazovacího bazénku se studenou vodou. Pak si mù¾ete odpoèinout na lehátku a posléze se pøesunout, ovázáni prostìradlem èi v koupacím plášti, do spoleèenských prostor, dát si pivo èi nìco malého k snìdku a poklábosit s ostatními hosty.
Pobyt je proponován na dvì hodiny, za nich¾ staèíte navštívit potírnu tak tøikrát. Více se ani nedoporuèuje. Mezi druhou a tøetí návštìvou je vhodné vyu¾ít masá¾í, které se platí zvláš». O takto strávenou dobu se doba návštìvy nastavuje.
Majitel  sauny se sna¾í, aby se lidé dobøe cítili, povídá si s nimi u baru, v dobrém rozmaru dá zdarma ochutnat i neznámý likér. Pokud má dost skøínìk pro pøicházející, pobyt neomezuje. Hosty jsou lidé všech generací, mu¾i i ¾eny. Nìkteré jsou stydlivìjší, zahalují se do prostìradla, jiným staèí zakrýt v saunì klín. Nìkteré nedìlají ani to. Pøítomnost naháèù druhého pohlaví nikomu nevadí, úèastníci se vzájemnì nijak neprohlí¾ejí, nikdo to nekomentuje. Se sexem to nemá absolutnì nic spoleèného.
Majitel si všiml, ¾e nìkterým seniorkám, jejich¾ proporce nebývají právì modelové, dìlá pobyt v cizí spoleènosti potí¾e. Proto zøídil za masérnou ještì jednu malou saunu, maximálnì pro 4 osoby, kde je zvláštní zvýšené vstupné. Je tam témìø vše: sprcha, WC, lehátko, stoleèek s ¾idlemi, vše pod uzavøením. Všiml jsem si, ¾e tam chodívají i mladé páry, jim¾ poskytuje intimitu, kterou jinde tøeba nemají.
Musím potvrdit, ¾e povìsti o blahodárných úèincích sauny nel¾ou. Chodíme do ní se synem u¾  od jeho tøí let. Jsme odolní vùèi náhlým zmìnám teploty, nachlazení je u nás velmi øídkým jevem. Pokládám za škodu, ¾e se v saunì setkávám jen s malým poètem seniorù. Tøeba právì vás  pøecházející øádky pøimìjí k tomu, abyste o návštìvì sauny vá¾nì zauva¾ovali.
Jan Herold
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 15.12.2006  10:34
 Datum
Jméno
Téma
 15.12.  10:34 janina Danì
 15.12.  09:39 Dana
 15.12.  07:50 Jitka pobyt v páøe
 14.12.  18:20 Marcela
 14.12.  17:55 Jan sauna verzus pára
 14.12.  16:34 Pavel
 14.12.  14:31 Gabi sauna....
 14.12.  12:00 Marisa sauna
 14.12.  08:43 janina
 14.12.  06:52 Marie