Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Otázka hubnutí trápí asi ka¾dou tøetí ¾enu
Bohu¾el - nìco je dáno geneticky, a jsou lidé, kteøí i kdyby hladem umírali, kost a kù¾e nebudou nikdy. Zpùsobují to tukové buòky, které mají rozdílou schopnost "rozpínání". velice zjednodušená definice, ale jinak bych musela udìlat pøednášku o vzniku tukových buòek, jejich vlastnostech, èi dokonce o jejich zpùsobu ¾ivota - od narození do smrti.

Mo¾ná teï øeknu nìco, èím popudím znaènou èást neš»asných silnìjsích ¾en.
VEŠKERÉ diety jsou klamnou iluzí, proto¾e ji nemù¾ete vydr¾et dr¾et celý ¾ivot, a pak je tady nebezpeèný jojo efekt, který vám v¾dycky nakonec kila pøidá!
Je u¾ ale o tom napsáno toli studií, a k naší nelibosti i pøední vìdci v tomto oboru se neshodnou.
Vycházejme toho, jací jsme. Pokud máme oblé tvary i v rodinì, nikdy ze sebe neudìláme vychrtlé bytosti ( ale nakonec, u¾ i ve svìtì pøišli na to, ¾e pøíliš hubené není krásné, naopak - a hlavnì není zdravé. ®e ani bøíško není nièím nenormálním, naopak, vpadlá èást bøiha signalizuje, ¾e je nìco v nepoøádku. )

Jiná otázka je ale opravdová obezita, která u¾ nám ztrpèuje ¾ivot. Zátì¾ koubù, ischemická choroba srdeèní, zvýšený tlak, vysoký obsah cholesterolu, cukrovka - to u¾ jsou nemoci, které se musí léèit.
Pokud opravdu nejste èlovìk, který høeší ( tøeba potajmu, a sám sobì si to nepøizná), spoøádá pùl kilo bùèku, deset kynutých knedlíkù, kynuté buchty - je tøeba se zamyslet nad svým ¾ivotním stylem - a navštívit lékaøe.
U¾ jsou pryè doby, kdy vás vyhnali se slovy - ne¾erte a hejbejte se! ( snad ještì nìjaký zakyslý starý praktik, v nových - a zejména soukromých ordinacích se v¾dy sna¾í pomoci. Existuje hodnì pomocníkù, ale ne všechny jsou pro ka¾dého, èili - co pomohlo sousedce, mù¾e uškodit vám. Lékaø musí znát pøeesnì vaše hodoty - krev, tlak, stav játry, ¾luèíku,¾aludku a støev, musí vylouèit choroby ( které by se pak léèily zcela jiným zpùsobem), a pak zvolí tu nejlepší variantu pro vás.

To je nejjednodu¾ší øešení.
Pak existují drastiètìjší - pokud máte tuku hodnì na jednom místì - tøeba jste normální po celém tìle, ale máte velmi silná stehna, zadek, nebo bøicho, lze dnes øešit pomìrnì levnì ( cca 10 tis.Kè - ještì pøed pìti šesti lety to bylo 3o tis. pomocí tumescenèní liposukce. Bez narkozy, bez nutosti pobytu v nemocnici, bez akšího omezení. Odstraní se tukové buòky, které u¾ se nikdy znovu neobjeví, proto¾e poèet tukových bunìk je u¾ jednou dán, a nové nerostou!
A kdy¾ je celé tìlo neznièitelnì otylé, a hrozí opravdu nemoci, sel¾e cvièení, zmìna jídelníèku ( schvlánì neøíkám dieta, to je zcela nìco jiného), pak se dají tyto zále¾itosti po podrobné konzultaci a vyšetøení øešit podvázáním støeva nebo i jinými metodami ( stále se tako oblast vyvíjí a zdokonaluje. Dávno se u¾ pøišlo toti¾ na to, ¾e ne ka¾dý tlustý èlovìk je líný ob¾era, který do sebe cpe co vidí, a le¾í a gauèi.
Nìkdy je skuteènì na vinì nìjaký orgán, který pøestal pracovat, jak má - napø. štítná ¾láza, vyluèování hormonù, aj., nebo silný genetický základ, který prostì neubijete ¾ádnými, i sebedrastiètìjšími dietami.
Zvláštì varuji pøed tzv,. rychlodietami, jsou to vìtšinou módní zále¾itosti, kdy skuteènì tøeba za mìsíc shodíte 4 kg. ale je to jen voda, a tím docílíte jen toho, ¾e tìlo strádá, sesuší se vám ple» do nepìkných vrásek, s jste vlastnì dehydrovaná i podvy¾ivená - i kdy¾ jste tøeba z 90 kg shodila na 80 kg.
Toto není cesta.

A pak mám ještì jednu radu mé babièky:
Mù¾eš jíst všechno, ale málo.
I potravina, která je pokládána za tzv, dietní, pokud jí do sebe nacpete nadmìrné mno¾ství je to horší, ne¾ kdyby jste slupli tøeba plátek slaniny.

Pár obecných rad, které neuškodí nikomu, ale pøece je pøidám:
ráno snídejte, ale jen vlákniny- musli, celozrné peèivo, neslazený èaj, nìjaké ovoce. Obìd jezte pomalu,protot¾e pocit najedení se dostaví a¾ po dvaceti minutách, tak¾e vy vlastnì jíte, a u¾ to nepotøebuje. Klamete tak ¾aludek i sebe.
Po páté, èi šesté hodinì u¾ jenom pijte. Ovocné (nejlépe èerstvé a neslazené)d¾usy èi bylinkové èaje, aby tìlo noci v klidu strávilo všechno,a za¾ívací trakt si odpoèinul.

Pokud budete mít zájem o toto téma, poprosím paní Holubovou, aby otevøela v Radíme se poradnu, jak na ta zrádná kila - jednotlivcùm. Všeobecnì je to toti¾ obtí¾né a neprofesionální, proto¾e ka¾dý jsme jiný, a nelze nasadit všem stejnou "léèbu". BYlo by to jako psát aspirin na zlomenou nohu, chøipku i úrazy po autonehodì.
Hodnì zále¾í na vašem zdravotním stavu, anamnéze, vìku, a mo¾nostech (jak pohybových, tak finanèních, i jak moc chcete zhubnout, nebo si jen udr¾ovat váhu, nebo jsou ji¾ vaše potí¾e tak veliké, ¾e bude tøeba spolupracovat s lékaøem.         
  
                                                                                                                                           MUDr. Alena Vítková


Komentáøe
Poslední komentáø: 14.06.2005  07:40
 Datum
Jméno
Téma
 14.06.  07:40 Eva hubnutí
 08.06.  22:54 Marta rady paní doktorky
 07.06.  19:22 Blanka dieta
 07.06.  11:25 kobrinti to:americka dieta
 06.06.  13:59 Karla II Americká dieta
 05.06.  19:04 JanaB Okenko v "Radime si".
 05.06.  14:20 Zdenka vzkaz od Karly II
 05.06.  12:22 Pavel pro Ludmilu
 05.06.  10:17 Janina dìkuji
 05.06.  10:12 Janina jsem pro
 05.06.  09:09 Magdalena jsem pro:-))
 05.06.  08:45 Ludmila hubnutí