Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 

Systematické cvièení - úèinnou pomocí

 

FRÝDEK-MÍSTEK Výrazný posun v léèení pacientù po mozkové cévní pøíhodì udìlala v poslední dobì i Nemocnice ve Frýdku - Místku. "Úroveò péèe o nemocné s iktem se v Èeské republice dynamicky rozvíjí a ani na¹e nemocnice v tomto smìru nijak nezaostává. Ke zkvalitnìní péèe je ale nezbytné vytvoøení komplexní iktové jednotky, vèetnì lù¾ek intenzivní péèe," øíká primáø neurologického oddìlení frýdecké nemocnice Pavel Schenk.  Ani sebelep¹í lékaøský zásah nezabrání tomu, ¾e po pøíhodì èasto zùstává èást tìla ochrnuta, co¾ výraznì sni¾uje mo¾nost dal¹ího spoleèenského uplatnìní. Proto spolupracují frýdeètí neurologové s odborníky z oblasti rehabilitace. "Na¹im pacientùm se vìnuje cílenì fyzioterapeutka Gabriela Birgusová. Systematické cvièení, které zahajujeme okam¾itì, jak to zdravotní stav nemocného umo¾ní, pomù¾e zlep¹it poru¹enou hybnost a sobìstaènost pacientùm po mozkové pøíhodì"  vysvìtluje primáø.

Pøed necelými tøemi lety ukonèila Gabriela Birgusová vysokou ¹kolu na katedøe fyzioterapie a algoterapie FTK UP Olomouc. "U¾ pøi studiu mì nejvíce zajímala neurologie, proto jsem si ji vybrala jako svou specializaci. Spolupracovat s oddìlením jsem zaèala pøed rokem a pùl a nejen, ¾e práce splnila mé oèekávání, ale jsem pro ní stále více nad¹ena," líèí Birgusová, pro kterou se pomoc pacientùm po mozkové pøíhodì stala skuteèným posláním. S nìkterými  pracuje ambulantnì je¹tì i po jejich odchodu z nemocnice. "Zcela jednoznaènì mohu øíci, ¾e nejlep¹í výsledky zaznamenávám u lidí, kteøí sami chtìjí. Bohu¾el se èasto setkávám i s pøípady rezignace. Nìkterým nemocným  staèí, ¾e se bez pomoci druhé osoby obslou¾í v základních potøebách, a dál u¾ na sobì nepracují," hovoøí Birgusová o svých zku¹enostech. Nejvíce ji potì¹ila práce s padesátníkem, bývalým sportovcem, který mìl silnou motivaci a hodnì se sna¾il. "Vyu¾il ka¾dé mo¾nosti, jak zvrátit své posti¾ení. Po mozkové pøíhodì byl témìø zcela plegický, ochrnula mu jedna noha a ruka. Bìhem terapie byly pokroky zcela markantní. Pøi poslední náv¹tìvì byl schopen chùze s jednou vycházkovou holí a laik by stì¾í rozpoznal, ¾e se jedná èlovìka po mozkové pøíhodì. "Myslím, ¾e pro fyzioterapeuta, snad je¹tì více ne¾ u dal¹ího zdravotního personálu, je dùle¾ité alespoò základní znalost lidské psychologie. Nìkdy je pracné rozpoznat, kdy pacient jen nemá zájem spolupracovat a bylo by mo¾né ho nìjak motivovat, a kdy u¾ jde o jistý stupeò demence, s ní¾ nic nepoøídíme," tvrdí Birgusová.

Mozkové pøíhody postihují nejvíce star¹í populaci po ¹edesátce, ale výjimkou nejsou pøíhody ani u mladých lidí. Neurologické oddìlení nemocnice ve Frýdku-Místku, které zabírá spádovou oblast Frýdek-Místek a okolních mìst a obcí jako jsou Frýdlant nad Ostravicí, Bru¹perk, Palkovice, Ostravice, Kunèice pod Ondøejníkem, Staøíè, Kozlovice, Ra¹kovice, Morávka, Pra¾mo, Ba¹ka,  Dobrá, Sviadnov, Chlebovice, Øepi¹tì, Fryèovice, Paskov a dal¹í dennì pøijímá dva a¾ ètyøi pacienty s mozkovou pøíhodou.

 

Marie Kalinová



Komentáøe
Poslední komentáø: 28.02.2005  23:18
 Datum
Jméno
Téma
 28.02.  23:18 Vìra NL o¹etøení po mozkové pøíhodì