Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Petr Parléø


* 1332 Kolín nad Rýnem
+ 13. èervence 1399 Praha

 

 

Petr Parléø se narodil v roce 1332 v Kolínì nad Rýnem. Byl to nìmecký architekt, stavitel, kameník, sochaø a øezbáø. Byl nejvýznamnìjší z rodiny Parléøù a patøil k nejvýznamnìjším umìlcùm evropské vrcholné gotiky. Pùsobil pøevá¾nì v Èechách. Byl zosobnìním architekta pozdní gotiky.


Jeho otec Jindøich Parléø byl také stavitel. Èlenové této rodiny pùsobili po celé Evropì, jejich hutì byly v Norimberku, Vídni, Basileji, Ulmu, Záhøebu a dalších zemích. Základní vzdìlání Petr dostal v huti svého otce, který vedl stavbu kostela svatého Køí¾e ve Švábském Gmündu a pak od roku 1336 stavìl také dóm v Augsburgu. Ji¾ ve svých dvaceti letech pracoval na stavbì kostela Panny Marie v Norimberku. Pùsobil jako stavitel také na stavbì katedrály.


V Kolínì nad Rýnem se o¾enil s Gertrudou, dcerou kolínského kameníka Bartolomìje z Hammu. S ní mìl tøi syny, Mikuláše, ten byl pozdìji svatovítským kanovníkem, Václava a Jana, z tìch se stali kameníci po otci. Pracoval také na stavbì katedrály ve Štrasburku. Podle všeho se poznal s císaøem Karlem IV. na stavbì ve Švábském Gmündu v létì v roce 1353.


Ji¾ po roce ho povolal Karel IV. po smrti Matyáše z Arrasu do Prahy, aby pokraèoval ve stavbì katedrály svatého Víta na Pra¾ském hradì. Do Prahy se ale nestìhoval jenom Petr Parléø, ale také další èlenové rodiny. Tak Petrùv starší bratr Michal a dva synovci Nicolaus a Jakob. Petr Parléø pøepracoval stavební plány Matyáše z Arrasu. Musel se ale dr¾et hotového díla a konfrontovat ho se svými pøedstavami a nakonec také s pøedstavami toho, kdo stavbu zadal. Byl to Karel IV. a kapitula. Jako první byla dostavba kaple svatého Køí¾e, tu dokonèil v roce 1356. Vystavìl chór katedrály, který pøeklenul sí»ovou klenbou. Vystavìl také kapli svatého Václava, sakristii a vì¾.


Jeho hu» nepracovala jenom na stavbì katedrály, podílela se také na dalších stavbách. Byl to pøedevším Kamenný most, pozdìji nazvaný Karlùv most, projektoval a podílel se na stavbì Staromìstské mostecké vì¾e a kaple Všech svatých na Pra¾ském hradì. A pracoval také i mimo Prahu, na stavbì kostela svatého Bartolomìje v Kolínì nad Labem a kostele svaté Barbory v Kutné Hoøe. Stál v èele stavební hutì, kterou zalo¾il Matyáš z Arrasu a kterou po jeho smrti pøevzal.


Nebyl ale jenom stavitelem, byl také špièkový sochaø tak zvaného krásného slohu. Jeho dílem je socha svatého Václava ve Svatováclavské kapli, náhrobky králù Pøemysla Otakara I. a II., podílel se na bustové galerii svatovítského trifonia. Tady ztvárnil první známý realisticky pojatý sochaøský autoportrét a busty císaøe Karla IV. a Elišky Pomoøanské, jeho man¾elky.


V Praze splynul velici rychle s èeským prostøedím a se stal vá¾eným mìš»anem a konšelem hned ve dvou pra¾ských mìstech, na Hradèanech a ve Starém Mìstì pra¾ském. V Praze si koupil dùm v dnešní Loretánské ulici na Hradèanech. Druhá man¾elka Petra Parléøe byla Elizabeta z Buru.


Ještì za ¾ivota svého otce, v roce 1397, pøevzal parléøskou hu» jeho starší syn Václav a pozdìji, kdy¾ ten odešel na stavbu katedrály do Vídnì hu» pøevzal jeho další syn Jan.


Petr Parléø zemøel 13. èervence 1399 na den svaté Markéty v Praze.

Olga Kotaèka

Další èlánky autorky



Komentáøe
Poslední komentáø: 14.07.2010  09:13
 Datum
Jméno
Téma
 14.07.  09:13 EvaP
 13.07.  17:32 emach
 13.07.  17:26 KarlaA
 13.07.  12:46 venca