Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Petra,
zítra Helena.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pátá zajímavá vyhlídka
 
Kolem mìsta Ústí nad Labem je okolí jako stvoøené k budováním vyhlídek. Proto Klub èeských turistù vybírá zajímavá místa a z participativního rozpoètu mìsta se sna¾í za pomoci obèanù v rámci Ústí zmìn, akci realizovat. Jako poslední byla nedávno pøedána veøejnosti vyhlídka na úpatí vrchu Hradištì na okraji obce Svádov. Skalisko místními nazvané Skalka, po ukonèení malého kamenolomu bývalo ji¾ v minulosti oblíbeným místem. Zejména klienti místního hotelu jí èasto navštìvovali. Tehdy tam byla louka a sady, tak¾e rozhled do krásné okolní krajiny nic nerušilo. Pojïte se posadit k panu Tscherneyovi jemu¾ vyhlídka je vìnována. ®e vám to jméno nic neøíká? Není divu, v¾dy» ani svádovští obèané tohoto nìmeckého knìze neznali.
 
Anton Tscherney se narodil ve Svádovì 24. kvìtna 1845. Školní léta pro¾il ve Svádovì a v Ústí nad Labem. Chtìl se stát knìzem, ale první pokus o pøijetí do semináøe v Bohosudovì se nezdaøil. Do bohosloveckého semináøe v Litomìøicích vstupuje v roce 1866 a 23. èervence 1870 je vysvìcen na knìze. Rád cestoval, prošel pìšky severní Èechy, pozdìji navštívil Bavorsko, Porýní, Tyrolsko i Sedmihradsko. V roce 1876 se vydává do Øíma a pak pokraèuje a¾ do Neapole. Knì¾skou slu¾bu vykonával v Církvicích a Tøebušínì, nábo¾enstvím vyuèoval dìti i v Èeøeništi a v Brné.
 
V letech 1872-75 se stává kaplanem v Køímovì na Chomutovsku a dalších sedm let pak pøímo v Chomutovì. Tam se zaèíná vìnovat soustavnému vlastivìdnému bádání. Svými znalostmi pøispíval do Vlastivìdných skic z Labského údolí. Po odchodu z Chomutova pùsobí krátce v Petrovicích a Polubném v Jizerských horách. Získává místo faráøe ve Snì¾né na krásnolipsku. Pùsobil tam i jako biskupský notáø, byl èlenem v obecním výboru. K nejvìtší zálibì patøila historie a vlastivìda. Na všech pùsobištích sbíral prameny k místním dìjinám.
 
Zùstalo po nìm dvousvazkové dílo „Svádov na Labi“ v rozsahu 693 stran, které vydal svým nákladem v roce 1894 a 1900 s bohatými ilustracemi a s barevnou litografií. Jeho rozsáhlá knihovna a osobní korespondence je uschována v mìstském archivu v Ústí nad Labem. Zemøel v roce 1927.
 
O zøízení vyhlídky si rozhodli ústeèané ji¾ v roce 2000. Nyní po turistické ¾luté znaèce se dostanete a¾ originální lavièce s informaèní tabulí, pøibli¾ující osud Antona Tscherneye. Za dobrého poèasí se vám otevøe pohled na vzdálenou Erbenovu vyhlídku a vyhlídku Františka Málka na protìjší stranì øeky Labe.

 

Ústecký spolek turistù doporuèuje vyu¾ít ¾lutì vyznaèenou cestu kolem opravené vily pùvodního hotele a z ulièky „K zámku“ od kostela sv. Jakuba Vìtšího. Pokud se rozhodnete se tam dostat z vrchu Hradištì, tak poèítejte s pøeká¾kovou dráhou po kluzkém svahu plném popadaných kmenù.
 
K návštìvì pøeji krásné poèasí a pøíjemné zá¾itky pøi sledování okolní pøírody.
 
Foto: internet

 
Jaroslava Krejèová
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky


Komentáøe
Poslední komentáø: 16.08.2024  21:54
 Datum
Jméno
Téma
 16.08.  21:54 olga janíèková
 16.08.  09:42 Vesuviana
 16.08.  08:12 Von