1 kg libového masa (vepøové plecko, ramínko)
- pokud dáme i hovìzí, musí se zpoèátku dusit zvlá¹» od vepøového)
1 kg cibule
sádlo (na oleji to není ono)
bobkový list asi 4-5,
celé nové koøení asi 10 kulièek,
l¾ièka sladké papriky
mletý pepø, ¹petka chilli nebo pálivé papriky, sùl
hrnek su¹ených hub (nejlépe smìs)
500 gr libového uzeného (bùèek, krkovice)
2 vìt¹í klobásy (napø.ostøej¹í papriková )
1 kg kysaného zelí
jsou-li doma nìjaké peèené masové zbytky (vepøové, kuøe nebo krùta) klidnì je pou¾ijte
4 deci èerveného vína (chutná ú¾asnì, kdy¾ bigos pøi du¹ení podléváte èerveným vínem)
pro èeskou variantu : kys. smetana 1- 2 kelímky
(pro polskou variantu: su¹ené ¹vestky 50 gr , ale já je nedávám ani náhodou)
pozn.: Poláci dávají maso vepøové, hovìzí, peèené drùbe¾í zbytky,
uzené maso i klobásu a 2 druhy zelí (sladké i kysané)
Postup pøípravy
1.den:
Do kastrolu dát necelý 1 l vody, asi 2-3 dcl su¹ených hub a 20 min vaøit.
Cibuli nakrájet na drobné kostièky a v jiném hodnì velkém kastrole zpìnit na sádle (pod poklicí dusit do zlatova), pøidat vepøové maso nakrájené na vìt¹í kostky a orestovat do bìla (zatím nesolit), pøiklopit a dusit a¾ maso pustí ¹»ávu, pøidat èervenou papriku, ostatní koøení a sùl.
Dusit co nejdéle ve vlastní ¹»ávì na malinkém plameni ( pøípadnì trochu podlít vodou z hub), a¾ je maso polomìkké. Pøidat houby, kmín – promíchat, pak pøidat na kostky nakrájené uzené, podlít trochu èerveným vínem a asi 15 min. dusit. Vypnout a nechat do druhého dne v chladu odle¾et (mù¾e i napø. na balkonì pøejít mrazem) .
2. den:
Pozvolna v¹e zahøát, pøidat kysané zelí , nakrájené klobásy, podlít èerveným vínem a podusit a¾ je maso úplnì mìkké – pøípadnì dochutit (sùl, chilli). Vypnout a nechat do dal¹ího dne v chladu odle¾et (mù¾e znovu pøejít mrazem) .
3.den – " poèe¹tìná" varianta se smetanou:
Pozvolna v¹e zahøát a¾ do varu – ochutnat a jestli u¾ tomu nic nechybí vypnout a vmíchat kysanou smetanu. Podávat s knedlíkem nebo s bílým peèivem èi chlebem.
Nebo pro odvá¾né, mezi nì se nepoèítám - mám radìji èeskou variantu
3. den – originál polská varianta se ¹vestkama
Do kastrolu dát asi 0,3 l vody, 50 gr. drobnì pokrájených su¹ených ¹vestek + bobk. list , nové koøení, a vaøit 1 hod. (èást vody se odpaøí). Tuto smìs vmíchat do bigosu a v¹e je¹tì provaøit pomalu asi 15 min
- nechat opìt odstát do dal¹ího dne (ale u¾ nedávat na mráz)
4. den
Pozvolna , pomalinku v¹e zahøát a¾ do varu.
Èeská varianta je nejlep¹í s knedlíkem
(Poláci podávají s bramborem nebo s chlebem )
Toto jídlo je výborné na Silvestra - dobøe se na to pije a je to i dobrý "vypro¹»ovák"