Dýòová polévka 1
1 dýnì Hokaido, event. jiný druh vhodný ke kuchyòské úpravì, masový vývar nebo zeleninový vývar - pou¾ívám kostky, sùl, pepø, sladká smetana, nìkolik èesnekových strou¾kù
Dýni rozpùlíme, oloupeme, odstraníme semínka a du¾inu nakrájíme na vìt¹í kostky. Dáme do hrnce, zalijeme vývarem a pøimìøenì osolíme. Zvolna vaøíme do zmìknutí du¾iny (30 a¾ 40 minut). Necháme mírnì prochladnout a tyèovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Dochutíme èesnekem,solí a pepøem a pøidáme podle chuti smetanu. Pøihøejeme, dáme na talíø a ozdobíme dle chuti, polévku zvolna prohøejeme kopeèkem u¹lehané neslazené ¹lehaèky, který posypeme pepøem. Máte –li pra¾ená dýòová semínka, mù¾eme jimi té¾ posypat.
Dýòová polévka 2 – s mlékem
Nakrájenou tykvovou du¾inu osma¾íme na másle, pøidáme l¾íci cukru a necháme ho rozpustit. Pak pomalu pøilijeme mléko, okoøeníme mu¹kátovým kvìtem, drceným høebíèkem a pepøem a dle chuti osolíme. Vaøíme asi 20 minut do zmìknutí dýnì, rozmixujeme na krém a podáváme horké.