Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en
Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
Podporují nás
SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.
Createt by NETtip 2006
SeniorTip kuchaøka
Obecné informace
Název receptu:
obyèejný ¹penát
Autor:
Dagmar Jaro¹ová
Datum vlo¾ení:
22.10.2005
Ingredience
l krabice zmrazeného ¹penátu (500g) nebo l kg èerstvého ¹penátu, l cibule, 50g másla, 20 g hladké mouky, 1 ¾loutek 1 strou¾ek èesneku, sùl, trochu mléka
Postup pøípravy
Z másla, cibule a z hladké mouky pøipravíme cibulovou jí¹ku a zøedíme ji jednou sbìraèkou vody. Do tohoto hustého krému vlo¾íme zmrazený ¹penát, za chvíli jej rozdìlíme no¾em na men¹í kousky a mícháme, a¾ se rozmrazí. Chvíli podusíme, pøidáme èesnek utøený se solí a nakonec mléko s roz¹lehaným ¾loutkem. Pøipravujeme-li ¹penát z èerstvých dobøe vypraných listù, poèítáme na stejné mno¾ství jeden kilogram ¹penátu. Listy krátce povaøíme ve vìt¹ím mno¾ství vody, ocedíme a umeleme nebo propasírujme a pøidáme pak do pøipraveného základu.
CHYBY, KTERÉ DÌLÁME:
vaøíme èerstvý ¹penát v malém mno¾ství vody, èím¾ ztrácí krásnou zelenou pbarvu. Proto vaøíme ¹penát ve vìt¹ím mno¾ství vody a hrnec zpoèátku nepøikrýváme poklicí.
Vynecháváme mléko: Do ¹penátu pøidávám mléko nejen pro zjemnìní chuti zeleniny, ale i poto, abychom neutralizoali úèinek kyseliny ¹»avelové a nebyli ochuzeni o vápník.
©penát dlouho dusíme: ztrácí pak ezlenou barvu a je nevzhledný.