Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pevným krokem k záøným zítøkùm
aneb Zemì zaslíbená


Nebuïte, lidi, hluší
a nastavte uši
chceme vás na mou duši
upøímnì varovat

W + V


Nemine den, abych ze schránky nevytahoval tu vìtší, tu menší mno¾ství všelijak potištìných papírù s bùhvíjakým obsahem. Vìtšinu z této nevy¾ádané pošty pøedstavují otravné letáky a nabídky všeho druhu. Ú¾asné. V¾dycky, kdy¾ je vyhazuji do modrého kontejneru na sbìr, si øíkám, v jak ú¾asném svìtì to ¾ijeme, ¾e se v nìm nachází neomezené mno¾ství zdrojù. Rozhodnì ano, kdy¾ se jimi plýtvá na takové a jinaké pitomosti. Vzhledem k tomu, ¾e se blí¾í – opìt – volby, s tou spoustou zbyteèností objevují i pøedvolební magazíny a èasopisy, pozvánky k setkáním a besedám, pohledy, sliby, výzvy, letáky, prohlášení… U¾ jenom èekám, kdy zase nìjaký geniální mozek zase pøijde s top nápadem rozesílat lidem slo¾enky o tom, jak (oni) zadlu¾ili stát, resp. aktuálnì kraje.


Kdy¾ si zmínìné materiály prohlí¾ím, ¾asnu. Pøímo se nestaèím divit! Kolik jen toho obsahují spoleèného! Ještì štìstí, ¾e nešetøí logy a motty, jinak by èlovìk za chvíli ztratil pøehled, èí ¾e falešné sliby to právì jako tupá ovce hltá. Jen se na to podívejme… Všude se na nás usmívají veselí lidé s radostnou tváøí. Nikdo z nich se nemraèí, není zachmuøený ani zadumaný, nestrachuje se (o stav veøejných financí) a nekouká nalevo napravo, pouze do objektivu fotografa. Don’t worry, be happy…


Všichni tito skvìlí lidé jsou slušnì obleèení a upravení. Èím výš na kandidátní listinì stojí, tím víc prostoru dostanou. Máme díky tomu potìšení seznámit se i s jejich neménì š»astnou rodinou a pochopíme, ¾e patøí mezi vzorné partnery, otce, matky, pøípadnì dcery, syny, bratry, sestry… Se stejnou láskou a péèí se budou starat o všechny obèany – samozøejmì pokud je zvolí. Spatøit je mù¾eme i pøi práci – jsou pøece nanejvýš svìdomití, pracovití a horliví v plnìní povinností. Pozornosti nesmí uniknout ani jejich záliby a kratochvíle – navzdory pomyslné svatozáøi se pøece jen jedná také o obyèejné lidi. Díky tomu pøesnì ví, co koho trápí, co, kde a jak je tøeba udìlat. Nechybí jim ani patøièné vzdìlání a zkušenosti. Jsou to prostì jednièky. A v¾dycky se usmívají.


Zjistíme, proè jsou právì oni tìmi nejideálnìjšími kandidáty, co vše je k tomu pøedurèuje a také, ¾e se tìší spoustì dobrých pøátel z øad veøejnì známých osobností, které je podporují. Ti se pøece nemýlí a dobøe vìdí, proè vybrat toho èi onoho.


Vùbec s tìmi znalostmi je to ú¾asná vìc! V èem všem se neshodnou! Napøíklad všichni vìdí, co se musí udìlat pro zlepšení souèasné (špatné) situace. Nazývají problémy pravými jmény a vìdí, odkud pramení. Kupodivu z vlády jejich pøedchùdcù, kterou je ergo nutné vymìnit. Pokud ovšem zrovna vládnou, potí¾ je samozøejmì v tom, ¾e mìli k dispozici pøíliš málo èasu napravit všechny pøehmaty a omyly reprezentace minulé. Nachází se proto v našem nejlepším zájmu je u koryta potvrdit.

 

 

 

K slzám mì dojímá ten nehynoucí a upøímný zájem o „obyèejné“ lidi, jejich starosti a názory. Všechny ty noviny, letáky a pozvánky na besedy. Sotva zaklepou ty èi ony volby na dveøe, hned se mù¾ou pøetrhnout. Trochu mì zará¾í, ¾e záhy po nich ta dech beroucí iniciativa utichne jako mávnutím kouzelného proutku. Inu, asi realizace takových projektù stojí hodnì èasu a úsilí a další produkt se nestihne uklohnit døív, ne¾ se na obzoru vynoøí další mìøení politických sil. Nebo, co¾ je ovšem nièím nepodlo¾ená a scestná dedukce, tím dávají výmluvnì najevo, obèane, trhni si, a¾ tì budeme zase potøebovat, ozveme se. Kdepak. Taková hloupost! ®e mi huba neupadne.


Co vnímám jako nejdùle¾itìjší, ¾e se politické slibotechny mù¾ou pøetrhnout ve výètu vìcí, které zaruèenì zlepší. Nastane tu div ne ráj na zemi, sotva vyhrají. Poka¾dé budou vìci lepší, nikdy ne horší. Smìøujeme tedy logicky pevným krokem k záøným zítøkùm. Co volby, to krùèek na pouti k zemi zaslíbené a nelze se dopustit chyby. Všichni si zase nepøejí nic jiného, ne¾ slou¾it obecnému blahu a zlepšovat ¾ivotní úroveò obèanù. Jen¾e v takovém pøípadì si kladu otázku, zda náhodou nepostrádá smysl vùbec k volebním urnám chodit? V¾dy» a» vyhraje kdokoliv, budeme se mít lépe. Všem bude dobøe. No ne? Co se dá zkazit? Ach, v jakém skvìlém státì to ¾ijeme! Vskutku zemì zaslíbená.


Tomáš Záøecký

***
Na logu spolupracovali František Frk Kratochvíl a Aleš Böhm
Ilustrace © Miroslav Šesták

Zobrazit všechny èlánky autora





Komentáøe
Poslední komentáø: 04.10.2013  15:03
 Datum
Jméno
Téma
 04.10.  15:03 Jaroslav
 04.10.  12:22 Petra
 04.10.  08:16 Inka
 04.10.  05:24 Láïa K.