Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Prostøeno

aneb vaøíme na SeniorTipu

 

Kolem nás se všude vaøí a vaøí. Vaøí Kluci, vaøí Ital, své nápady pøidává Babica, nemluvì o tom spros»ákovi, vaøí a prostírá lid obecný, vaøí a prostírají celebrity, jinak VIP neboli mimoøádnì dùle¾ité osobnosti. Nìkdy to probíhá v klidu, jindy si hlavnì necelebrity øádnì vjedou do vousù, konec koncù, nervozita se objeví i mezi tìmi „Dùle¾itými“ (proè by pan Harapes si malinkou nekousl). Jindy je to laskavé, Kvìta Fialová vaøí málem mezi kvìtinkami, kolem Nadi Konvalinkové to voní… Je to inspirující, obèas mám za povinnost nìkteré recepty stáhnout, vytisknout. V naší kuchyni se ujala drš»kovka z kuøecích ¾aludkù, mìšec z krkovièky plnìný jablky, vèera jsem mìl dokonce na stole krémovou polévku z dýnì Hokaido!


Tak mì napadá, proè bychom nemohli na ST malinko, ne-li vaøit, tak alespoò pøispìt nìjakými recepty. Abych ukázal cestu, rozhodl jsem se k èinu. Nebudu pùvodní, nechám se pouze inspirovat, v¾dy» tìch senzaèních nápadù je kolem habadìj, dokonce nìkolik „habadìjù“.


Zaènu námìtem ménì èastým, co na svaèinu? Mo¾ná si podobnou otázku obèas kladete podobnì jako já. A mo¾ná si podobnì jako já, koupíte nìjaký ten lahùdkový salát. ®e by to byl vrchol gastronomie, to urèitì ne, ale jíst se to dá a s jistou dávkou odvahy mohu tvrdit, ¾e si nìkdy dokonce i pochutnám. Napadlo mì, ¾e potøebný recept nastuduji, mo¾ná malinko zdokonalím a popíši, inspirací mù¾e být pouèení na zadní stranì obalu salátu, který s oblibou kupuji.


Je to popsáno písmem dosti drobným, mo¾ná proto, aby recepis nebyl kraden a bez povolení produkován. Vzal jsem si ty nejsilnìjší brýle, jaké jsem doma našel, potom ještì lupu a dal se do díla. Mo¾ná i vás bude návod zajímat, a kdybyste podobnou pochoutku chtìli vyrobit doma, pokusím se postup výroby struènì reprodukovat.


Tak to se vezme nìco sojové bílkoviny, pøidat se mù¾e kuøecí kù¾e a hovìzí lùj. Potom se pøimíchá nìco zahuš»ovadla E401 a E412, nìco stabilizátorù E450, E451 a E452, jako¾ i nìco konzervantu E250. Nesmíte zapomenout na podíl vlákniny a na antioxidanty! Vyhoví E300 a E301, dùle¾itý je regulátor kyselosti E575 a (aby to vypadalo) barvivo E120. Kdyby se výrobek zdál pøíliš tekutý, pøidá se nìco zahuš»ovadla E4122, stabilizátor xanthan a guma guar, antioxidant E385 a závìrem nìco konzervantù E202 a E211. Potom ještì nìkolik nepodstatných slo¾ek jako kousek salámu, bramborový škrob, hrášek, mrkev a krapet dextrózy. (Dobrou chu»!) (Povzbuzení mých chu»ových bunìk jsem pøísnì vzato pøíliš neoèekával, ale výsledek mì pøece jen trochu pøekvapil).


Musím se pøiznat, byl jsem pøipraven na leccos, ale výsledek mì pøece jen trochu zarazil a své neteøince, znalkyni a zaryté odpùrkyni „éèek“ jsem se rozhodl radìji zamlèet, co jsem to vlastnì opakovanì bezstarostnì konzumoval. Pro jistotu jsem ale zmìnil výrobek a výrobce, koupil jsem jiný, první pohled na popis slo¾ení napovídal, ¾e tu ¾ádná éèka nebudou. Opravdu, ¾ádná éèka, druhý pohled u¾ byl ménì povzbudivý, pouèil, jak pomocí potravináøské chemie vyrobit cosi zaruèenì stravitelného…


Tak¾e suma sumárum, tady je návod zaruèenì bez éèek.: Bramborový škrob, nìco uzenin, vepøový tuk, hovìzí lùj a kù¾e to vše zùstává, potom u¾ jen nìco di- a tri-fosforeènanù ke stabilizaci, ke konzervaci dusitan sodný a maltodextrín, glutaman sodný ke zvýraznìný chuti, dextróza a vepøový kolagen. Nezapomíná se opìt na antioxidant jako je askorban sodný, na modifikovaný acetylovaný pšenièný škrob a košenilu jako barvivo. Ke konzervaci postaèí nìco benzoanu sodného…(omlouvám se, jestli¾e jsem všechny slo¾ky nepostøehl). Vskutku, ¾ádná éèka, ale ¾e bych byl nadšen…


Tak¾e ode dne mých pouèení a pochopení vzniku prodávaných hygienicky balených pochutin u¾ ¾ádné pokusy tohoto druhu. Radìji ukrojím kousek chleba, nama¾u sádlem, pokryji jemnì nakrájenou cibulí – svaèinka je od té doby snad zaruèenì bez éèek a chemie! Na krabici od sádla jsem alespoò ¾ádná éèka ani chemii nenašel.


®e by na nìco zapomnìli???
Pro jistotu novìji kupuji sádlo syrové, osobnì vyškvaøím… Ale, pro boha, co ta prasata dnes vlastnì ¾erou?

Imrich Lencz

Další èlánky autora



Komentáøe
Poslední komentáø: 27.11.2012  14:15
 Datum
Jméno
Téma
 27.11.  14:15 EvaP
 26.11.  14:48 janina
 26.11.  11:59 Inka
 26.11.  10:52 Karla I.
 26.11.  07:55 venca
 26.11.  07:45 Blanka
 26.11.  07:34 hera
 26.11.  07:11 LenkaP
 26.11.  06:11 Bobo :-)))