Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Al¾bìta,
zítra Nikola.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Samovaøení a další experimenty
 
Pøesto¾e mì ve škole ¾ádné chemické ani fyzikální pokusy nijak zvláš» nezajímaly, dnes bì¾nì experimentuju v kuchyni. Ne ¾e bych byla tak nadšená kuchaøka. Spíš tak nìjak vaøím ála co dùm dal (proto¾e jsem líná jít hledat nìjaký skuteèný recept a pak ještì shánìt deset chybìjících ingrediencí, z nich¾ devìt se dá koupit jen v jedné specializované prodejnì v Praze nebo na trhu v Brazílii). Ale hlavnì jsem se stala specialistkou na tzv. samovaøení – a to  mi pøineslo mnoho nových zkušeností a objevù.
 
Samovaøení je metoda nakrmení rodiny s maximální úsporou èasu. Aneb vaøení podle jednoduchého vzoru „naházet všechno do hrnce / pekáèe a uvaøit / upéct“. Je to velmi funkèní systém pro všechny aktivní ¾eny, které nechtìjí svùj ¾ivot strávit u sporáku. Jako u všech ostatních kuchyòských prací tu bohu¾el platí pravidlo, ¾e kuchaø musí hlídat èas. Proto¾e jídlo se sice samo uvaøí, ale klidnì taky samo pøipálí, mrcha. A tak jestli nemáte fungující minutku, popø. jestli nejste schopni si vzpomenout na to, abyste ji nastavili, ev. pokud tohle všechno sice zvládnete, ale pak se stejnì nikdy nezvednete ihned po zazvonìní, poèítejte s tím, ¾e vaše samovaøení bude mít karcinogenní dùsledky.
 
Já osobnì díky efektivní metodì samovaøení tu a tam vytvoøím té¾ nìjaký vedlejší produkt. Poslednì jsem tøeba zjistila, ¾e se zase a¾ tolik nemusím bát zubní protézy. U¾ toti¾ vím, jak to budu dìlat s jídlem. Pøišla jsem na to náhodou. Dala jsem vaøit kuøe na paprice a na dvì hodinky jsem na nìj zapomnìla. Kdy¾ jsem se pak sna¾ila hutný vývar zahustit do omáèky, maso se pøi míchání úplnì rozpadlo. Dobrá zkušenost do dùchodu. Ta kuøecí kaše s paprikosmetanovou pøíchutí byla docela chutná a ani jsem neušpinila mixér.
 
Mým nejefektivnìjším kuchyòským pokusem ovšem bylo stvoøení pøírodního olejometu. To dáte do hrnce na plotnì trochu oleje, jednu vìtší nakrájenou cibuli a necháte to samopéct asi tak dvacet minut. Kdy¾ koneènì hrnec zaène hoøet, nastøíkáte takové mno¾ství studené vody, jakou rychlostí chcete, aby se olej rozstøíkl po kuchyni. (Sralbotkové, kteøí si to nakonec rozmysleli, uhasí po¾ár poklièkou a nechají hrnec nìkolik hodin vychladnout. Nadšení sralbotkové mohou alespoò pozorovat, po jak dlouhé dobì je po¾ár schopen se samovznítit.) Bonusem pøi tomto pokusu jsou pak následné experimenty pøi hledání takového èistícího prostøedku, který není jako bì¾né prostøedky, ale zvládne navrátit vašemu zuhelnatìnému hrnci jeho starou podobu. (Mluvím o barvì. Pokud nevydr¾el tvar, ten nový je urèitì lepší, avantgardní.)
 
Jak sami vidíte, na samovaøení je ú¾asné, ¾e dìlá z kuchyòské rutiny skuteènou zábavu. Je to moderní zpùsob, jak se postarat o rodinu a zároveò se nìco nového nauèit. Inteligentní hospodyòka se nikdy u sporáku nenudí!
 
Zdroj fotografií: pixabay.com, Clker-free-vector-images
 
Renata Šindeláøová
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky


Komentáøe
Poslední komentáø: 05.04.2017  17:57
 Datum
Jméno
Téma
 05.04.  17:57 Kamila
 03.04.  19:38 Renata ©indeláøová Moji milí ètenáøi,
 03.04.  15:59 Václav ®ivot tropí hlouposti!
 03.04.  15:30 ferbl
 03.04.  15:12 Eva Dìkuji za pìkné poèteníèko!
 03.04.  14:01 Bohumil
 03.04.  05:19 Bobo :-)))