Jak pøipravit tìlo na zimu |
||
V zimì je lidský
organismus oslaben, a proto je náchylnìj¹í k rùzným
nemocem. Není v¹ak tøeba myslet na nejhor¹í. Není
ani nutné smiøovat se s tím, ¾e se nám nìjaká ta
viróza stejnì nevyhne. Naopak. Na zimu je mo¾né se pøipravit.
Na posílení imunity lékaøi doporuèují, aby èlovìk
u¾íval vitaminy, zejména vitamin C, otu¾oval se,
jedl vyvá¾enou stravu, nepobýval dlouho s nemocnými
lidmi a vyhýbal se stresu. Na tìlo oslabené stresem
toti¾ nemoci zaútoèí snadnìji. V zimním období se
hùøe shazují nadbyteèné kilogramy, proto¾e se tìlo
pøirozenì takovému úbytku brání. V chladném poèasí
se nikomu pøíli¹ nechce sportovat ani chodit na výlety.
Kilogramy tak pøibývají a pøibývají. Proto pøiná¹íme pár rad a trikù,
jak pøipravovat chutná, ale ménì kalorická jídla. Svíèková
na smetanì, kachna s knedlíkem, vepøová peèenì. To
jsou tradièní èeská jídla. Chcete-li si udr¾et ideální
váhu a udìlat nìco pro zdraví, nahrazujte jednotlivé
slo¾ky jídla jinými. Zdravìj¹ími a ménì kalorickými.
Èeská republika je na jednom z pøedních míst v
Evropì v poètu úmrtí na infarkt. Je to dáno také
faktem, ¾e Èe¹i neradi mìní své stravovací návyky.
Nìkteøí pouze "pøe¹li" z gulá¹e s pivem
na hamburger s colou - energetická hodnota ale zùstává
stejná. Mlad¹í generace je snáze ovlivnitelná a má
snahu se zdravì stravovat. Daleko více ale podléhá
nepodlo¾eným a problematickým variantám stravování.
Mláde¾ se èasto stravuje podle vlastního názoru
zdravì, ve skuteènosti nedostateènì, bez potøebného
zastoupení jednotlivých ¾ivin. Nemìl by být problém
vybrat si zdraví prospì¹né potraviny. Do jídelníèku
by se rozhodnì
mìly zaøadit ryby, vìt¹í mno¾ství zeleniny a
ovoce. Pøi výbìru tukù je výhodnìj¹í dát pøednost
rostlinným olejùm a margarínu pøed máslem nebo sádlem.
Pestrá strava by se mìla jíst v pøimìøených porcích
v pravidelných intervalech bìhem celého dne. Mezi jídly
by mìla být pøestávka tøi a¾ ètyøi hodiny. Podle
dietní sestry není vhodné vynechávat veèeøi - ta
by se mìla konzumovat tøi hodiny pøed ulehnutím. Znaèná
èást èeské populace, hlavnì mu¾i, mají problémy
s vysokou hladinou cholesterolu. Odborníci proto doporuèují,
aby se sna¾ili mít vyvá¾ený jídelníèek. Pak
mohou jíst a¾ ¹estkrát dennì. Potraviny by se mìly
upravovat hlavnì du¹ením, vaøením, peèením,
grilováním èi opékáním. Není dobré jíst sma¾ená
jídla, vnitønosti, uzeniny, nezapomínat na vitaminy,
dostatek vody i dostatek pohybu. Strava s omezením tukù
a hojností ovoce a zeleniny je ov¹em vhodná i pro ty,
kteøí mají normální hladinu cholesterolu. Dá se øíci,
¾e ji lze doporuèit z hlediska prevence jak
kardiovaskulárních chorob, tak nádorových onemocnìní.
|
||
Pohoda na kanapi u televize, |
||
na stole nìco
malého na "zobání". Tak takhle vypadají veèery
v nejedné èeské rodinì. Kdy¾ u¾ se vám nechce jít
na procházku èi dìlat nìco jiného, myslete aspoò
na výbìr chroupavých pochoutek. Popcorn, jablka nebo
pomeranè jsou mnohem vhodnìj¹í ne¾ mastné brambùrky.
Ty se sice mnohým mohou zdát chutnìj¹í, ale je tøeba
si uvìdomit, ¾e èasto se u televize jí jen ze zvyku.
Po popcornu se netloustne ani se "nezaná¹ejí"
¾íly. |
||
Hitem "zdravých" jídelníèkù
|
||
je
bezesporu zelenina. Tu lze upravit kva¹ením. V tomhle
stavu je potom lehce stravitelná a obsahuje mnoho enzymù,
minerálních látek a vitaminù. Do organismu dodává
také esenciální aminokyseliny, ani¾ by
"obohacovala" potravu o cholesterol. Dal¹í výhodou
je nízká energetická hodnota. Pøíprava je jednoduchá
nakrájená zelenina se natlaèí do lahve, prosolí moøskou
solí a zatí¾í kamenem. Takto se nechá stát v místnosti.
Za dva a¾ tøi dny je pøipravena k jídlu. Dùle¾itým
trikem, jak vaøit chutná, ale zdravìj¹í jídla, je
nahrazovat rùzné ingredience jinými, ménì kalorickými.
Napøíklad do salátù je lep¹í pou¾ívat jogurt místo
majonézy. Zatímco 100 gramù majonézy má 457
kilokalorií, bílý jogurt jen 92. Do salátu je vhodné
dát l¾íci oleje, aby se stabilizovaly vitaminy. Pøi
opékání brambor musí být olej na pánvi dobøe rozpálený,
jinak jej mohou brambory "nasáknout". Zbyteènì
pak stoupá jejich energetická hodnota. V pestré a vyvá¾ené
stravì lze získat dostatek ochranných látek, zejména
je-li kombinovaná
s otu¾ováním a pøimìøenou sportovní aktivitou.
Pokud èlovìk ¾ije a jí nezdravì, ¾ádné
"kouzelné tabletky" ho nezachrání musí v¾dy
zaèít od sebe. |
||
Jana Mareèková |
||