Jednoduché èeské jídlo
Redakce: Vybráno z cyklu „Zamyšleníèko“
* * *
Kuchaøské recepty bývají v ka¾dém èasopise, u kterého se pøedpokládá, ¾e jej otevøe ¾ena. Kuchaøských knih je na trhu nepoèítanì, jen si vybrat. Poslední dobou se však roztrhl pytel s kuchaøskými poøady i v televizi.
Všechny ty relace mají spoleèné jedno – ú¾asnì šikovné, vynalézavé kuchaøe, slo¾ité, neobvyklé recepty a netradièní suroviny. Na pohled krásná, lákavá, leè hodnì pracná exotika.
Proto mne velmi potìšilo, kdy¾ jsem jednoho dne v rozhlasovém vysílání zaslechla, ¾e se na módní výsluní vrací tradièní a jednoduchá èeská jídla. No koneènì!. Proè nenabízet to, co je chutné a pøitom tolik odlišné od kuchynì jiných zemí (tedy kromì Rakouska a Bavor)? V èeské kuchyni se pøece najdou i lehká, chutná a zdravá jídla, proto jen do toho!
Popadla jsem papír a tu¾ku, posadila se a zaèala pozornì poslouchat dialog moderátorky a šéfkuchaøe, který se vyznal z toho, jak rád by cizincùm, kteøí jeho restauraci hojnì navštìvují, nabídl nìco èeského kromì vepøoknedla a svíèkové. Chutné, jednoduché èeské menu. ®e bude, jak pravil, trochu rafinované, aby se ti cizinci „zakousli“? Sem s tím, èlovìk se poøád má co uèit!
Z dalšího dialogu, v nìm¾ zaznìly podrobné recepty a postupy na pøípravu polévky a hlavního jídla bylo zøejmé, ¾e zmiòované jednoduché èeské menu zase tak úplnì jednoduché nebude. Kdybychom ho chtìli uvaøit, spotøebujeme nejménì 3-4 hodiny èasu – pokud budeme velmi plánovitì hospodaøit s hoøáky, mno¾stvím hrncù, kastrolù, pánví a poøadím prací, proto¾e jen na polévku budeme potøebovat nejménì tøi, (na vývar, na vaøení drštìk, na osmahnutí zeleniny, na jíšku), ale nauèíme se dìlat confit (cibulový d¾em), kterým „orafinujeme“ dušené maso. Nikdy dosud jsem o nìm neslyšela, ale internet je zdroj informací.
Tak¾e dnes u¾ je známo, ¾e „pro støedoevropana ponìkud pøekvapivý cibulový confit, neboli d¾em, je skvìlým doplòkem foie gras a paštik“, tudí¾ pro èeskou kuchyni jak dìlaný. Vaøí se pozvolna a dlouho, stejnì jako i ostatní slo¾ky navrhovaného menu. Jako pøíloha se hodí brasírované brambory. Tady je internet skoupìjší - braserié = pomalé vaøení, ale snad bylo øeèeno „na sádle pomalu peèené brambory“.
Teï je tøeba pátrat, kde, v kterém øeznictví je mo¾né koupit telecí drš»ky na polévku, proto¾e hovìzí patrnì nejsou dost èeské. …a budeme muset zjistit, zda máme dostatek nádobí, aby pro takové rafinovanì èeské vaøení vystaèilo…
Pøitom se do hlavy vkrádá otázka co je na takovém jídle jednoduchého? A èeského?
Bude dobré o tom pøi vaøení pøemýšlet…
Elena Paclová
* * *
Fotokolá¾e © Olga Janíèková
Zobrazit všechny èlánky autorky