Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Významné dny
Datum:
23.07.2024  06:48
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
23. èervence 1829 William Burt si v USA patentoval psací stroj

Od vynálezu písma zaznamenávali poznatky èi vyprávìní zpoèátku ruènì písaøi. Trvalo to tak po dlouhá staletí. Spoleèenská poptávka, která by vedla ke vzniku psacího stroje, tehdy neexistovala. Zøejmì první patent na jakousi "psací ma¹inu" byl vydán a¾ poèátkem 18. století. O více ne¾ 100 let pozdìji byl pak udìlen patent na skuteèný psací stroj. 23. èervence 1829 jej získal Amerièan William Austin Burt.

První patent spjatý s pozdìj¹í nezbytnou souèástí kanceláøe 20. století, odkud ji vytlaèily a¾ oblíbené textové editory poèítaèù, získal v roce 1714 jistý in¾enýr Henry Mill. Jednalo se o vynález stroje nebo metody, jak vysazovat nebo pøepisovat písmena jednotlivì nebo postupnì za sebou jako pøi psaní, zpùsobem tak zøetelným a pøesným, ¾e se nedá odli¹it od tisku. Podstata Millova technického øe¹ení se nedochovala, spoèívala ale nejspí¹ v urèitém systému razítek.

Zajímavostí je, ¾e pokusy o konstrukci psacího stroje nebyly vedeny výhradnì jen my¹lenkou usnadnit práci písaøùm, vznikaly také jako mechanické pomùcky pro nevidomé. Tìm mìly umo¾nit vyjadøovat jejich pocity samostatnì písemnou formou. První psací stroje vyrobené ve Francii byly urèeny právì handicapovaným.
Stroj z Burtovy dílny nesl název "typographer" a jako základní materiál pøi jeho výrobì bylo pou¾ito døevo. Originál sice lehl popelem pøi po¾áru patentového úøadu v roce 1836, nicménì èasem vzniklo nìkolik replik podle pùvodního návrhu. Av¹ak ani tento vynález je¹tì nepøedstavoval ideální variantu urychlení práce. Odhaduje se, ¾e ne¾ byl vyroben skuteènì funkèní a efektivní psací stroj, vzniklo na pìt desítek jeho více èi ménì úspì¹ných pøedchùdcù.

Burt byl rodákem z Worcesteru ve státì Massachusetts, vìt¹inu svého ¾ivota ale strávil v Michiganu. Kromì záliby ve vynálezech sestrojil napøíklad solární kompas, objevil také jedno z nejvìt¹ích nalezi¹» ¾elezné rudy na území USA. V obèanském povolání pùsobil jako po¹tmistr a místní zákonodárce. (zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz)
 
Datum:
11.07.2024  08:13
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
11. èervenec - Svìtový den populace

Vyhlá¹en byl Radou guvernérù Rozvojového programu OSN v roce 1989.

Pøedcházel mu Den pìti miliard stanovený na 11. èervence 1987, co¾ je datum, kdy mìla svìtová populace Zemì dosáhnout poètu pìti miliard.

Cílem svìtového dne populace je zvý¹it povìdomí o problémech spjatých s rùstem poètu obyvatel na Zemi. Tyto problémy se týkají i ¾ivotního prostøedí, které je negativnì ovlivòováno rostoucími nároky lidské populace na uspokojování jejích potøeb.
 
Datum:
09.07.2024  08:19
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
9. èerven - Mezinárodní den archivù

Toto datum bylo vybráno Mezinárodní archivní radou jako den, kdy je veøejnosti na celém svìtì pøipomínán význam a dùle¾itost archivù pro spoleènost. Archivy zvou v¹echny zájemce ke své náv¹tìvì, aby je seznámily s pozoruhodnou archivní èinností, ukázaly jim své historické bohatství ulo¾ené v písemnostech a koneènì pøedstavily ¹iroké mo¾nosti vyu¾ívání archiválií.

Poprvé byl 9. èerven slaven jako Mezinárodní den archivù v roce 2008.
 
Datum:
05.07.2024  09:30
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
5. èervenec - Den slovanských vìrozvìstù Cyrila a Metodìje

Státní svátek. Tento den roku 863 pøi¹li bratøi Cyril a Metodìj na Velkou Moravu, aby zde kázali ve staroslovìn¹tinì a pøiblí¾ili tak bohoslu¾bu obyèejným lidem.
 
Datum:
30.06.2024  12:19
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
30. èerven 1934 - Noc dlouhých no¾ù

Mezi 30. èervnem a 2. èervencem 1934 probìhla v Nìmecku velká èistka, známá pod oznaèením Noc dlouhých no¾ù. Hitler nechal odstranit velkou èást vedení SA, mezi obì»mi nechybìl její velitel Ernst Röhm èi pøedchozí kancléø Kurt von Schleicher. Dùvodem k èistkám byla jednak rostoucí moc SA a její konkurence jak elitám NSDAP, tak armádì; mocenský boj SA s SS; v neposlední øadì SA pøití¾il také její radikalismus, kdy její pøedstavitelé chtìli "národní revoluci" dovést a¾ do konce.

Zatýkání 30. èervna ráno a následné popravy bez soudu mìli pøíslu¹níci SS usnadnìné tím, ¾e Hitler 28. èervna svolal celé vedení SA do bavorského Bad Wiessee. Röhm pak byl popraven o den pozdìji, 1. èervence. Podle souèasných odhadù pøi¹lo bìhem èistek o ¾ivot více ne¾ 200 lidí.

 
Datum:
28.06.2024  12:29
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
28. èervna 1914 byl v Srajevu studentem G. Principem spáchán atentát na rakouského následníka trùnu Franti¹ka Ferdinanda.

Obìtí se stala kromì následníka trùnu i jeho man¾elka ®ofie. Atentát se stal jiskrou, která rozpoutala celosvìtový váleèný po¾ár.
 
Datum:
27.06.2024  06:37
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
27. èerven je od roku 1985 oficiálním svátkem spojeným se sportovním rybolovem (a chovem ryb vùbec). Od roku 2001 je tento svátek dokonce pod oficiální zá¹titou OSN. Primárním cílem ustanovení tohoto svátku bylo upozornit na nutnost ochrany rybích populací s dùrazem na dlouhodobou udr¾itelnost.

Sportovní rybolov do na¹í krajiny patøí odnepamìti. V posledních dekádách prochází bouølivým vývojem - zmìnily se nejen rybolovné techniky (èasto díky vývoji dokonalej¹ích materiálù, o nosnosti souèasných vlascù i "realistiènosti" pøívlaèových nástrah se na¹im dìdeèkùm mohlo pouze zdát)), ale hlavnì se zmìnil pøístup rybáøù ke koníèku jako takovému. Nebo alespoò vìt¹iny. Je¹tì pøed nìkolika desítkami let byla pøedstava pu¹tìní mírové ryby zále¾itostí hrstky podivínù, dnes si velká èást rybáøù velmi vybírá, kterou rybu (a jestli vùbec) pozvou k sobì do kuchynì. Takøka 20 % rybáøù si rybu neponechá vùbec - ze zpùsobu zaji¹tìní veèeøe se tak stále více stává ryze sportovní zále¾itost.
 
Datum:
26.06.2024  06:47
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
26. èerven - Svìtový den boje proti drogám

Mezinárodní den proti zneu¾ívání drog a nezákonnému obchodování s nimi; Mezinárodní den proti drogové závislosti a nedovolenému obchodování s drogami). Vyhlá¹en Valným shromá¾dìním OSN roku 1987.

Mezinárodní den spojených národù na podporu obìtí muèení (Mezinárodní den na podporu obìtí muèení; Mezinárodní den podpory obìtem násilí). Opìt den, který vyhlásilo Valné shromá¾dìní OSN, tentokrát roku 1997. Asi nikdy mne nepøestane udivovat, jak doká¾í být lidé vynalézaví v mo¾nostech, jak pùsobit jiným lidem neskuteènou bolest.
 
Datum:
25.06.2024  08:25
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
25. èerven - Den námoøníkù

Od roku 2010 se ka¾dý pìtadvacátý èerven slaví svìtový den námoøníkù. Námoøníkùm jsme za mnohé vdìèni. A¾ 90% ve¹kerého zbo¾í se pøevá¾í lodìmi a bez nich by tedy prakticky neexistoval mezinárodní obchod. Riskují dennì ¾ivoty pøi nároèné práci, daleko od pevniny, daleko od domova a od rodiny, kterou opou¹tìjí i na nìkolik mìsícù v kuse. Zùstavají v malém kolektivu na omezené plo¹e, èelí bouøím, vlnám i pirátùm, ale tøeba i ponorkové nebo moøské nemoci.

A¾ si dnes obléknete trièko z Èíny, pojedete se projet na kole z Taiwanu èi Japonska a pak si dáte jihoamerické víno nebo karibský rum, vzpomeòte si na nì.
 
Datum:
22.06.2024  13:03
Od:
KarlaA (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Významné dny
 
22. èerven - mezinárodní den bez spodních kalhotek

I pøesto, ¾e spodní prádlo funguje jako jakási bariéra mezi genitáliemi a dal¹í vrstvou obleèení, nìkteré ¾eny, ale i mu¾i, si nemohou chození "naostro" vynachválit. Odhoïte proto obavy a s nimi i své spodní prádlo a vyzkou¹ejte si, jak osvobozující mù¾e být chození bez spodního prádla. A proè to nevyzkou¹et zrovna dnes, v den, kdy celý svìt slaví mezinárodní den bez kalhotek!

Den bez spodního prádla se slaví od roku 2012, kdy se se¹la na Facebooku parta vyznavaèù chození naostro a vedlo to a¾ k zalo¾ení Mezinárodního dne. Od té doby si tento svátek na¹el své pøíznivce na celém svìtì.

Proè nenosit spodní prádlo? Hlavním dùvodem je cítit se osvobozenì a dopøát svým intimním partiím více volnosti. A» u¾ sekáte zahradu, vytíráte podlahu nebo jdete na procházku do parku, podle nìkterých odborníkù udìláte lépe, kdy¾ pro jednou kalhotky odlo¾íte...
 
Datum:
20.06.2024  08:26
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
20. èerven - Mezinárodní den uprchlíkù

Vyhlá¹en byl OSN roku 2000 jako výraz solidarity s Afrikou (tam na tento den pøipadá Den uprchlíkù v Africe).

Uprchlíci bývají èasto vraceni do svých pùvodních vlastí, bez ohledu na to, jakému nebezpeèí tam budou vystaveni. Tento den má být proto pøipomínkou uprchlické problematiky, má vyburcovat odpovìdné politiky k tomu, aby vìnovali této problematice více pozornosti a zajistili uprchlíkùm lep¹í podmínky.
 
Datum:
18.06.2024  13:27
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
18. èervna 1882 se konal I. v¹esokolský slet

18. èervna 1882 tak na pra¾ský Støelecký ostrov dorazilo 696 cvièencù, kterým pøihlí¾elo 2500 divákù. Prahou pak pro¹el slavnostní prùvod 1600 krojovaných Sokolù. Z této historické události se ale nedochovala ¾ádná fotografie nato¾ filmový záznam. Vznikla jen kresba Adolfa Lip¹era doplnìná o u¾ tehdy populární heslo Tu¾me se! Akce prvního sletu Sokolù se povedla, zúèastnilo se jí i mnoho zahranièních delegací. Sokolská základna dál rostla a poøádala dal¹í v¹esokolské slety.

Pìstování kultivace ducha i tìla byla ale trnem v oku nìmeckým okupantùm za války v protektorátu i následnì komunistùm v socialistickém zøízení. A¾ v roce 1990 do¹lo k znovuobnovení Sokola a k navázání na jeho tradice. Èeská obec sokolská patøí v Èeské republice k nejpoèetnìj¹ím obèanským sdru¾ením. K jeho aktivitám se dnes hlásí na 160 000 èlenù.
 
Datum:
17.06.2024  06:37
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
17. èervna 1885 se poprvé rozsvítila pochodeò Sochy svobody v New Yorku. Darovali ji na dùkaz pøátelství Francouzi. Stalo se tak pøi pøíle¾itosti vyhlá¹ení nezávislosti USA nad Velkou Británií a zároveò také jako oslava spojenectví a pøátelství obou národù. Francouzský pùvod sochy pøipomíná dodnes její zmen¹enina umístìná v Paøí¾i.

Motivem Sochy Svobody je Rhodský kolos, jeden z pùvodních sedmi divù svìta a autorem je francouzský sochaø Fédéric Bartholdi. Vý¹ka sochy bez podstavce je 46 metrù. Pravá pa¾e dr¾ící pochodeò je dlouhá 12,8 metru a ukazováèek této ruky má délku 2,4 metru. U nohou Sochy svobody le¾í roz»atá pouta tyranie.

Socha vyjadøuje nìkolik symbolù. Pochodeò pøedstavuje pouèení a osvìtu, ozdoba na hlavì se sedmi paprsky zase symbolizuje svìtové kontinenty. Pamìtní deska, kterou socha tøímá v levé ruce, pøedstavuje Prohlá¹ení nezávislosti. Jednou nohou socha stojí na øetìzech, ty symbolizují získanou svobodu.

 
Datum:
16.06.2024  06:45
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
16. èerven - Den afrického dítìte (Den mladých)

Roku 1976 v Jihoafrické republice vyvrcholil odpor proti apartheidu (drastickému potlaèování základních lidských práv pùvodních obyvatel). Tisíce mladých studentù v Sowetu vy¹li do ulic protestovat proti nekvalitnímu vzdìlávání. Jejich protest byl násilnì potlaèen a stovky mladých lidí byly ozbrojenými slo¾kami re¾imu zavra¾dìny.

Organizace africké jednoty roku 1991 rozhodla, ¾e den, kdy studenti vy¹li do ulic, bude pøipomínán jako Den afrického dítìte. Krom jiného má tento den upozornit i na problémy ve vzdìlávání, dìtskou práci a obchodování s dìtmi.
 
Datum:
15.06.2024  11:58
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
15. èerven - Mezinárodní den odpùrcù vojenské slu¾by

Nejspí¹e v historii v¹ech neprofesionálních armád se vyskytli jedinci, kteøí odmítli nastoupit vojenskou slu¾bu. Èasto tak èinili ze svého vnitøního pøesvìdèení (z dùvodù morálních èi nábo¾enských) a èasto byli za toto své pøesvìdèení perzekuování. Napøíklad v komunistickém Èeskoslovensku bylo nenastoupení vojenské slu¾by trestným èinem, za který hrozil nepodmínìný trest.

Svìtový den proti násilí na seniorech

Násilí na seniorech je problémem, o kterém se pøíli¹ nemluví. Staøí lidé se mnohdy stydí za to, ¾e jim jejich vlastní dìti èi vnouèata ubli¾ují. U dìtí to berou jako své selhání ve výchovì. Cílem tohoto dne je upozornit na problémy seniorù. Problematikou týkající se seniorù se u nás zabývá øada organizací a sdru¾ení napøíklad sdru¾ení.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>