Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek 1. svátek vánoèní,
zítra ©tìpán.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Muzeum èokolády a marcipánu

 

Mo¾ná nevíte, ¾e ...

 

 

Letní dovolenou jsme trávili v ji¾ních Èechách. Pøi svých toulkách jsme se nezapomenuli zastavit i ve mìstì Tábor. K pokladùm kterými mìsto oplývá patøí a jiná zajímavost. Ve mìstì bylo nedávno otevøeno také Muzeum èokolády a marcipánu.

 

Nachází se v prostorách historických domù mìsta. Muzeum mapuje historii èokolády, její pìstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonù, tabulek, pralinek, figurek.

 

Velmi zajímavá je i historie obalù èokolády a reklamních plakátù, ale i doplòky – napø. porcelánové hrníèky, ze kterých se kdysi èokoláda pila. Expozice velmi podrobnì líèí i pìstování kakaa v pralese.


Za pozornost stojí i expozice marcipánu a jeho zpracování. Vystaven je marcipánový model námìstí mìsta a dalších táborských dominant. Z marcipánu jsou i výjevy z pohádek a další…

 

      


V objektu se nachází i dílna, ve které si návštìvníci mohou sami zkusit udìlat èokoládovou figurku nebo modelovat z marcipánu. Nakonec si dobroty mù¾ete i nakoupit. Ochutnali jsme výteèné pralinky rozmanitých chutí.

 

  

 


Zajímavosti o èokoládì


A¾ dosud se odborníci domnívali, ¾e lidstvo zná èokoládu asi pùldruhého tisíciletí. Poslední objevy amerických archeologù naznaèují, ¾e oblíbený pamlsek je ještì nejménì o tisíc let starší.


To, ¾e èokoláda má svùj pùvod v pøedkolumbovské Americe, není nic nového. U¾ evropští moøeplavci 15. století si všimli, ¾e Aztékové vyrábìjí z plodù kakaovníku hoøký nápoj, který má osvì¾ující úèinky. Na karavelách se také èokoláda dostala do Evropy.


Teprve na poèátku 19. století se rozšíøila její pevná podoba, jak ji známe dnes. Objev prakticky pou¾itelného postupu výroby pevné èokolády je nejèastìji pøisuzován Holanïanovi Coenradu van Hoputenovi. Tovární výrobu ochucené èokolády v dnešní podobì zavedl roku 1880 Švýcar Rudolphe Lindt.


Archeologické objevy naznaèily, ¾e ještì pøed Aztéky znali èokoládu také staøí Mayové. Mnohé nasvìdèuje tomu, ¾e byli velkými milovníky èokolády. O tom svìdèí i archeologické nálezu nádob urèených k popíjení tekuté èokolády. Èokoláda v pevné podobì je a¾ vynálezem evropského novovìku. Pøed dvìma a pùl tisíci lety ji indiáni pili jako nápoj.

 


Toto, ale i mnoho dalšího se dozvíte mimo jiné i po shlédnutí zajímavých filmù.

 

Sladkosti jsou všude kam se podíváte. Muzeum je nejvìtší svého druhu v Èeské republice a jedno z nejvìtších v Evropì.


My jsme si na závìr dali speciální pralinky s extrakty bylinek a koøení. Jak nám øekla paní prodavaèka – podobné prý nikde jinde nejsou k mání.


Radka Malinová



Komentáøe
Poslední komentáø: 03.02.2013  11:10
 Datum
Jméno
Téma
 03.02.  11:10 Jiøí Moravec
 03.02.  11:08 Jiøí Moravec
 31.01.  08:23 Milu¹
 30.01.  19:20 wiki
 30.01.  08:28 JanaS
 30.01.  06:01 Bobo :-)))
 29.01.  13:53 Blanka
 29.01.  12:10 Vendula
 29.01.  11:45 janina