Muzeum èokolády a marcipánu
Mo¾ná nevíte, ¾e ...
Letní dovolenou jsme trávili v ji¾ních Èechách. Pøi svých toulkách jsme se nezapomenuli zastavit i ve mìstì Tábor. K pokladùm kterými mìsto oplývá patøí a jiná zajímavost. Ve mìstì bylo nedávno otevøeno také Muzeum èokolády a marcipánu.
Nachází se v prostorách historických domù mìsta. Muzeum mapuje historii èokolády, její pìstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonù, tabulek, pralinek, figurek.
Velmi zajímavá je i historie obalù èokolády a reklamních plakátù, ale i doplòky – napø. porcelánové hrníèky, ze kterých se kdysi èokoláda pila. Expozice velmi podrobnì líèí i pìstování kakaa v pralese.
Za pozornost stojí i expozice marcipánu a jeho zpracování. Vystaven je marcipánový model námìstí mìsta a dalších táborských dominant. Z marcipánu jsou i výjevy z pohádek a další…
V objektu se nachází i dílna, ve které si návštìvníci mohou sami zkusit udìlat èokoládovou figurku nebo modelovat z marcipánu. Nakonec si dobroty mù¾ete i nakoupit. Ochutnali jsme výteèné pralinky rozmanitých chutí.
Zajímavosti o èokoládì
A¾ dosud se odborníci domnívali, ¾e lidstvo zná èokoládu asi pùldruhého tisíciletí. Poslední objevy amerických archeologù naznaèují, ¾e oblíbený pamlsek je ještì nejménì o tisíc let starší.
To, ¾e èokoláda má svùj pùvod v pøedkolumbovské Americe, není nic nového. U¾ evropští moøeplavci 15. století si všimli, ¾e Aztékové vyrábìjí z plodù kakaovníku hoøký nápoj, který má osvì¾ující úèinky. Na karavelách se také èokoláda dostala do Evropy.
Teprve na poèátku 19. století se rozšíøila její pevná podoba, jak ji známe dnes. Objev prakticky pou¾itelného postupu výroby pevné èokolády je nejèastìji pøisuzován Holanïanovi Coenradu van Hoputenovi. Tovární výrobu ochucené èokolády v dnešní podobì zavedl roku 1880 Švýcar Rudolphe Lindt.
Archeologické objevy naznaèily, ¾e ještì pøed Aztéky znali èokoládu také staøí Mayové. Mnohé nasvìdèuje tomu, ¾e byli velkými milovníky èokolády. O tom svìdèí i archeologické nálezu nádob urèených k popíjení tekuté èokolády. Èokoláda v pevné podobì je a¾ vynálezem evropského novovìku. Pøed dvìma a pùl tisíci lety ji indiáni pili jako nápoj.
Toto, ale i mnoho dalšího se dozvíte mimo jiné i po shlédnutí zajímavých filmù.
Sladkosti jsou všude kam se podíváte. Muzeum je nejvìtší svého druhu v Èeské republice a jedno z nejvìtších v Evropì.
My jsme si na závìr dali speciální pralinky s extrakty bylinek a koøení. Jak nám øekla paní prodavaèka – podobné prý nikde jinde nejsou k mání.
Radka Malinová