Ideální koktejl vitamínů a bioaktivních látek v zelné hlávce činí od pradávných časů ze zelí vyhledávanou zeleninu s léčivými účinky. Syrové, zkvašené i vařené – vždy znovu překvapuje svými protizánětlivými, antibakteriálními a hojivými účinky.
Mimořádný obsah vitamínu C
Čerstvá hlávka zelí má mimořádný obsah vitamínu C.
O něco vyšší je v červeném syrovém zelí. Vysoký obsah vlákniny je druhou velkou předností zelí. Spolu s nízkým obsahem kalorií je důležitou složkou ve stravě. Vláknina, která rychle prochází zažívacím traktem, spolu s účinnými oleji zelných listů je také prevencí proti rakovině střev. Navíc absorbuje a přirozenou cestou odvádí jedy z těla.
Zázračný lék
Především šťáva ze syrových zelných listů je vyzkoušeným a účinným prostředníkem proti vředům žaludku a dvanácterníku. Listy obsahují protivředovou látku, která rovněž velmi příznivě ovlivňuje funkci jater.
Zelný odvar s medem je velmi účinný proti kašli.
Zelné obklady pomáhají především při špatně se hojících ranách, revmatických kloubech, zánětech nehtového lůžka a také při bolesti zubů. Čisté zelné listy se přejedou válečkem. Při tom se křížem navrství na postižené místo a přitáhnou mulem nebo šátkem. Při neuralgické bolesti zubů se zelné listy přikládají několik minut na obličej. Po celou dobu se zelný obklad jemně přitlačuje na bolestivé místo. Ránu nebo vřed před přiložením obkladu polijte vlažným heřmánkovým čajem (posílíte léčivé působení a ránu desinfikujete), přiložte čistý mul a poté čistý rozválený list. Zelné obklady se vyměňují dvakrát až třikrát denně, ovšem vždy musejí být čerstvě připravené.
Osvěžující kůra - jedině s kysaným zelím
Zkvašování zelí je vynálezem Slovanů. I v dnešní době je u nás na venkově zvykem na zimu naložit bečku zelí s kolečky křenu, několika jablíčky a kmínem. Kysané mléčné zkvašené zelí stoprocentně pročistí tělo, příznivě ovlivní činnost žaludku a střev, napomůže ke snížení váhy a aktivuje látkovou výměnu. Při kvašení se přeměňují škroby a cukry zelné hlávky v kyselinu mléčnou, která zelí konzervuje.
Kysané zelí již zbytečně nepřevařujte, ale v příloze je nabídněte syrové, nebo jen krátce prohřáté.
Udělejte něco pro své zdraví: v zimě a na jaře si každý den dopřejte lahůdkovou porci syrového kysaného zelí.
A na závěr v krátkosti recept na výborný zelný salát:
Očištěné bílé zelí nastrouháme a přidáme syrové paprikové lusky nakrájení na tenké nudličky, anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostičky a osmažíme dokřupava. Dobře promícháme se zelím a papriku a zalijeme zálivkou z oleje, vody a salátového koření. Necháme 10 minut odpočinout. Podáváme s topinkami.
Magdalena Vlachová
Pozn.: Bylinář začal vycházet na SeniorTipu v roce 2004. Některé články jsou opakovány, ale domnívám se, že na zajímavosti jim čas neubral. (Ludmila)