Velikost textu: normální | zvětšit | zmenšitInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Zdislav,
zítra Robin.

Můžete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uživatel: nepřihlášen

Více informací o klubu a členství v něm se můžete dozvědět na stránkách našeho klubu.

Anketa
Návštěvníci stránek - věk návštěvníků. Děkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Společnost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Léčivé účinky zelí
 
Ideální koktejl vitamínů a bioaktivních látek v zelné hlávce činí od pradávných časů ze zelí vyhledávanou zeleninu s léčivými účinky. Syrové, zkvašené i vařené – vždy znovu překvapuje svými protizánětlivými, antibakteriálními a hojivými účinky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mimořádný obsah vitamínu C
Čerstvá hlávka zelí má mimořádný obsah vitamínu C. 
O něco vyšší je v červeném syrovém zelí. Vysoký obsah vlákniny je druhou velkou předností zelí. Spolu s nízkým obsahem kalorií je důležitou složkou ve stravě. Vláknina, která rychle prochází zažívacím traktem, spolu s účinnými oleji zelných listů je také prevencí proti rakovině střev. Navíc absorbuje a přirozenou cestou odvádí jedy z těla.
 
Zázračný lék
 
 
 
Osvěžující kůra - jedině s kysaným zelím
Zkvašování zelí je vynálezem Slovanů. I v dnešní době je u nás na venkově zvykem na zimu naložit bečku zelí s kolečky křenu, několika jablíčky a kmínem. Kysané mléčné zkvašené zelí stoprocentně pročistí tělo, příznivě ovlivní činnost žaludku a střev, napomůže ke snížení váhy a aktivuje látkovou výměnu. Při kvašení se přeměňují škroby a cukry zelné hlávky v kyselinu mléčnou, která zelí konzervuje.
Kysané zelí již zbytečně nepřevařujte, ale v příloze je nabídněte syrové, nebo jen krátce prohřáté.
Udělejte něco pro své zdraví: v zimě a na jaře si každý den dopřejte lahůdkovou porci syrového kysaného zelí.
 
A na závěr v krátkosti recept na výborný zelný salát:
Očištěné bílé zelí nastrouháme a přidáme syrové paprikové lusky nakrájení na tenké nudličky, anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostičky a osmažíme dokřupava. Dobře promícháme se zelím a papriku a zalijeme zálivkou z oleje, vody a salátového koření. Necháme 10 minut odpočinout. Podáváme s topinkami.
 
Magdalena Vlachová
 
 
Pozn.: Bylinář začal vycházet na SeniorTipu v roce 2004. Některé články jsou opakovány, ale domnívám se, že na zajímavosti jim čas neubral. (Ludmila)


Komentáře
 
 Datum
Jméno
Téma