1/2kg brambor
1 vejce (nemusí být)
polohrubá mouka (mno¾ství dle potøeby)- viz recept
sùl
Postup pøípravy
Oloupané, opláchnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle, pøidáme prosátou mouku, vejce(nemusí být), sùl a postupnì tolik vody, aby vzniklo husté tìsto. Promícháme a necháme chvilku stát. Tìsto pak protlaèujeme pøes halu¹kové síto do hrnce s vroucí vodou. Nemáme-li síto, polo¾íme èást tìsta na prkénko, které pak dr¾íme nad hrncem s vodou a no¾em odkrajujeme podlouhlé tenké kousky (halu¹ky) a házíme je do vaøící osolené vody. Od chvíle, kdy voda zaène vaøit, vaøíme cca 4 minuty (jsou hotové tehdy, kdy¾ vyplavou na povrch). Kdy¾ jsou hotové, scedíme je.
Takto pøipravené halu¹ky mù¾eme podávat nejen s brynzou, ale i jako pøílohu.