Bylinkáøka radí: Únava a podrá¾dìnost mohou být dùsledkem støevní nerovnováhy
Naše støeva nejsou jen potrubím, kudy prochází jídlo, ale také domovem bilionù bakterií, které ovlivòují trávení, imunitu i psychickou pohodu. Kdy¾ se jejich køehká rovnováha naruší, tìlo nám to èasto dává najevo rùznými zpùsoby.
Jedním z nejèastìjších signálù jsou potí¾e s trávením, jako je nadýmání, prùjem nebo naopak zácpa. Tyto obtí¾e nám mohou napovìdìt, ¾e støevní mikrobiom není v rovnováze, a je dobré sledovat, po jakých potravinách se problémy zhoršují. Vést si jednoduchý jídelní deník pomù¾e odhalit, co støevùm škodí a co jim naopak prospívá.
Podle bylinkáøky Jarmily Podhorné jsou støevní obtí¾e spojené s nemocemi slinivky a dají se øešit i pøírodními prostøedky. „Na podporu a regeneraci slinivky je vhodná tinktura z penízovky, její¾ úèinky mù¾eme té¾ vyu¾ít u problémù s diabetem nebo pøi ekzému. Také gemmoterapeutikum z borùvky nám pomù¾e pøi regeneraci sliznic i støevních potí¾ích. Støevní problémy pomáhá øešit také øimbaba a na regeneraci sliznic se hodí gemmoterapeutikum z dubu a èerného rybízu,“ doporuèuje.
Støeva ovlivòují i pocit únavy
Únava, která pøetrvává i po dostateèném odpoèinku, mù¾e být dalším signálem, ¾e nìco není v poøádku. Støevní bakterie se podílejí na tvorbì látek ovlivòujících energii a kvalitu spánku, a kdy¾ jejich rovnováha chybí, mù¾eme se cítit vyèerpaní. Pomoci mù¾e zaøazení více vlákniny do jídelníèku, napøíklad celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny, které podporují správné trávení a zároveò slou¾í jako potrava pro prospìšné bakterie.
Nevyvá¾ený mikrobiom se èasto projevuje i oslabenou imunitou. Èasté nachlazení nebo jiné infekce mohou být dùsledkem toho, ¾e støevní mikroflóra pak není schopná správnì chránit tìlo. Naopak pravidelné konzumování fermentovaných potravin, jako jsou kefír, kimchi nebo kysané zelí, mù¾e pøirozenou obranyschopnost posílit. Proto je dobré støeva opeèovávat nejen kvùli trávení, ale i pro celkovou odolnost organismu.
Chybìjící bakterie škodí psychice
Støeva a mozek jsou propojeny, a tak nerovnováha ve støevní flóøe èasto ovlivòuje i psychickou pohodu. Kromì vyvá¾ené stravy prospívá trávení i pravidelný pohyb a dostatek spánku, které podporují tvorbu hormonù štìstí a udr¾ují psychickou rovnováhu. Úzkost, podrá¾dìnost nebo sklony k depresím mohou být signálem, ¾e tìlu chybí správné bakterie.
„Ne nadarmo se øíká, ¾e støeva jsou druhý mozek. Bylinkou první volby je tøezalka, která má uklidòující úèinky na nervovou soustavu a pomáhá organismu aktivovat obranné reakce pøi výskytu mikrobù. Ke zklidnìní organismu mù¾e pøispìt i gemmoterapeutikum z lípy, která zmíròuje stavy deprese a úzkosti a posiluje nervovou soustavu,“ radí bylinkáøka Podhorná.
Problémy se støevy se mohou projevit i navenek – napøíklad na kù¾i. Akné, ekzémy nebo suchá poko¾ka èasto signalizují, ¾e støevní prostøedí není ideální. Nadbytek cukru a prùmyslovì zpracovaných potravin podporuje rùst škodlivých bakterií a mù¾e vést k zánìtlivým procesùm, které se odrá¾ejí právì na pleti.
Vláknina a pohyb prospívají zdraví støev
Pokud chcete vrátit støeva do rovnováhy, základem je pestrá strava s dostatkem vlákniny, která funguje jako potrava pro dobré bakterie. „Pro harmonizaci a podporu fyzického i duševního stavu, stejnì jako na zlepšení trávení, mù¾e pomoci bazalka posvátná, která zároveò podporuje èinnost ¾luèe a tlumí plynatost. Správnou èinnost trávicích orgánù mù¾e zabezpeèit také sporýš lékaøský,“ dodává Jarmila Podhorná.
Jídelníèek je vhodné doplnit o probiotické a prebiotické potraviny. Kromì fermentovaných pokrmù se doporuèuje napøíklad cibule, èesnek, pór nebo banány. Nezapomínejte ani na dostateènou hydrataci a pravidelný pohyb, které podporují správnou peristaltiku støev a zlepšují trávení.
Potí¾e zhoršuje stres
Stres hraje pøi zdraví støev rovnì¾ významnou roli. Chronický stres narušuje rovnováhu støevní mikroflóry a mù¾e zhoršovat všechny výše zmínìné potí¾e. Zaøazení relaxaèních technik, jako jsou dechová cvièení, jóga nebo meditace, mù¾e výraznì pomoci nejen støevùm, ale i psychické pohodì.
Je dùle¾ité si uvìdomit, ¾e nìkteré obtí¾e mohou vy¾adovat odbornou pomoc. Pokud potí¾e pøetrvávají déle ne¾ nìkolik týdnù, zhoršují se nebo jsou výrazné, je vhodné obrátit se na praktického lékaøe èi gastroenterologa, který doká¾e pøesnì diagnostikovat pøíèinu a navrhnout efektivní øešení.