750 g sladkokyselého zelí, 3 l¾íce oleje, 1 støednì velká cibule, cukr, 7-9 støednì velkých syrových brambor, 2 vejce, 450 g polohrubé mouky, 100 g anglické slaniny, kmín, sùl
Postup pøípravy
Zelí i s nálevem mírnì podlijeme vodou, pøidáme kmín a cukr. Asi 20 minut podusíme. Nakrájíme nadrobno cibuli a na oleji necháme zesklovatìt. Vmícháme do zelí a zahustíme jednou syrovou bramborou - nastrouhanou. Zelí dusíme dal¹ích 10-15 minut. Na halu¹ky nastrouháme 6-8 oloupaných brambor (podobnì jako na bramborák),pøidáme 1-2 vejce, 450 g polohrubé mouky a l l¾ièku soli. Vypracujeme tu¾¹í tìsto a do vaøící vody je protlaèujeme pomocí struhadla na halu¹ky. Vaøíme 5-7 minut. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvaøené. Slaninu nakrájíme na kostièky a na pánvièce ji vy¹kvaøíme. Scezené halu¹ky promícháme se zelím a pøèelijeme ¹kvarky.