Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Vojtìch,
zítra Jiøí.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Kalendárium
Datum:
21.04.2024  06:34
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


21.4. 1730 v Bìlèi se narodil Antonín Kammel, zemøel 5.10 1784 v Londýnì. Byl to èeský houslista a hudební skladatel pùsobící v zahranièí.

Vystudoval piaristické gymnázium ve Slaném. Hudební vzdìlání získal v Itálii u G. Tartiniho. Po návratu si získal hudební Prahu svou Kantilénou. Krátce nato v¹ak z Èech ode¹el. Pro¹el západní Evropou a usadil se v Londýnì, kde v roce 1774 získal místo královského dvorního hudebníka. Svým dílem a èinností pøispìl nemalou mìrou do anglického hudebního ¾ivota. Pøíle¾itostnì byl té¾ vydavatelem. V Londýnì vydal napø. sbírku hudebních dìl èeských skladatelù.
 
Datum:
20.04.2024  11:21
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
20. dubna 1768 zemøel italský malíø a rytec Canaletto (narozen 18. øíjna 1697) - celým jménem Giovanni Antonio Canal

Byl hlavní pøedstavitel benátské rokokové veduty, vyznaèující se dokumentární pøesností. Zachytil øadu pohledù nejen na Benátky, ale i Øím a Londýn (známý je jeho obraz - Pohled na Londýn s Tem¾í). Od kontrastního ¹erosvitu dospìl k prùzraèné atmosférické svìtlosti a èasto byl napodobován.

Pøesnost ve svých malbách vytvoøil pomocí Camera Obscura. Tato kamera obscura je hra lidského vnímání a byla pou¾ívána k vytváøení obrazù rozostøením vzdálených objektù a malováním je jako postøíkání barvy. Zvlá¹tností Canaletta bylo to, ¾e doslova maloval pøírodu v pøírodì, zatímco jiní mistøi svého èasu strávili hlavnì ve studiu.
Více o malíøi na: https://www.myartprints.cz/a/canaletto.html
 
Datum:
18.04.2024  05:26
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

18.4. 1887 se narodil Alois Krèmáø, zemøel 20.2. 1961 Slatina nad Zdobnicí. Byl to èeský pedagog a malíø, krajináø a grafik. Vystudoval uèitelský ústav v Hradci Králové. Malíøství studoval soukromì u Aloise Kalvody.

Po 1. svìtové válce uèil ve Slatinì nad Zdobnicí, kde spoluzakládal Sokol a pracoval v místním ochotnickém spolku Ve své výtvarné èinnosti maloval krajinu, vytváøel døevoryty, také obálky knih, frontispisy a exlibris. Byl zakladatelem obrazové galerie ve Slatinì nad Zdobnicí, pøevzal také funkci knihovníka obecní knihovny, stal se kronikáøem obce.
Za okupace byl Alois Krèmáø penzionován. K uèitelskému povolání se vrátil znovu 1. listopadu 1945 a stal se øeditelem národní ¹koly. Svou uèitelskou slu¾bu skonèil 31. èervence 1952. Odchod do výslu¾by neznamenal konec jeho aktivit. Iniciativnì se vrhnul do kulturního a spolkového ¾ivota obce. V té dobì se snad neuskuteènila ¾ádná akce, na které by se nepodílel. Byl jedním z hlavních organizátorù oslav 700 let zalo¾ení obce v roce 1960 a po jejich skonèení nadále pùsobil ve v¹ech èinnostech obce.

 
Datum:
17.04.2024  07:02
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
17. dubna 1826 se narodil vlastenec, sbìratel, cestovatel a mecená¹ Vojtìch Náprstek (zemøel 2. záøí 1894). Úèastnil se revoluce v roce 1848, poté ¾il deset let v exilu v Americe.

Po návratu do vlasti vyvíjel osvìtovou èinnost a propagoval emancipaci ¾en. Do svého domu (pivovar u Halánkù) zval èeskou vlasteneckou spoleènost a zalo¾il zde pozdìj¹í národopisné muzeum, kterému v závìti odkázal celý svùj majetek, zejména knihy a fotografie.
 
Datum:
14.04.2024  06:21
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

14.4. 1877 v Teplicích zemøela Louisa Berková, narozená 1.3. 1811 v Teplicích. Byla to èeská malíøka, kreslíøka portrétù. Základy výtvarného vzdìlání získala pravdìpodobnì v otcovì dílnì. Svou tvorbu zaèala ve stylu klasicismu a biedermeieru, pod vlivem vídeòské a berlínské výtvarné ¹koly. Dcera pøedního èeského grafika Jana Berky ¾ila vìt¹í dobu svého ¾ivota v Praze, kde se pøátelila pøedev¹ím s dcerami malíøe Augusta Piepenhagena. Stylovì Portrétovala zejména své umìlecké pøátele (August Piepenhagen, Louisa Piepenhagenová, Josef Koruna, Ferdinand Bøetislav Mikovec ad.).


 
Datum:
12.04.2024  06:43
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

12.4. 1693 v Praze se narodil Franti¹ek Kristián Ezechiel Nosecký, zemøel 28.1. 1758 v Praze. Byl to èeský øímskokatolický duchovní, premonstrát a barokní malíø. Pozdìji pøijal øádové jméno Siard Nosecký.

Pocházel z rodiny, kde otec byl malíøem co¾ mìlo na syna velký vliv. Pozdìji v mládí studoval na jihlavském gymnáziu a poté v tamním jezuitském semináøi. Vìt¹ina dìl Siarda Noseckého vznikla pro premonstrátský øád, do kterého vstoupil. Tvoøil èasto na místech, kam byl poslán jako faráø, byla to napø. Jihlava, ®atec, Mariánská Týnice. Nejvìt¹í prostor získal Siard Nosecký ve svém domovském klá¹teøe v Praze na Strahovì, kde vytvoøil proslulé fresky a oltáøní obrazy.
 
Datum:
11.04.2024  09:18
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
11. dubna 1514 zemøel pøedstavitel vrcholné renesance, italský architekt Donato Bramante (narozen 1444).

Byl to slavný italský architekt a malíø. Pùsobil jako dvorní architekt pape¾e Alexandra VI. a Julia II. V roce 1504 projektoval rekonstrukci a roz¹íøení pape¾ského paláce ve Vatikánu. Byl hlavním architektem kostela sv. Petra v Øímì.
 
Datum:
08.04.2024  08:13
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


8.4. 1815 ve Voltu¹i u Ro¾mitálu zemøel Jakub Jan Ryba, narozený 26.10. 1765 Pøe¹tice. Pùvodnì byl køtìn Jakub ©imon Jan Ryba.

Byl to èeský hudební skladatel pøelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písnì a sepsal je do sborníkù èeských písní. Jeho nejslavnìj¹í, dodnes nejhranìj¹í a nejpopulárnìj¹í skladbou pro vánoèní období je Èeská m¹e vánoèní. Hudba, a pøedev¹ím její tvorba se stávala dùle¾itou du¹evní vzpruhou v tì¾kých ¾ivotních situacích, utíkal se k ní jako do jiného, krásného svìta, po kterém stále marnì tou¾il. Jan Jakub Ryba byl èasto nucen pøekonávat ka¾dodenní pøeká¾ky, vytvoøil dílo, které pøetrvalo a mù¾e a je¹tì bude oslovovat posluchaèe na celém svìtì.
 
Datum:
04.04.2024  06:11
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


4.4. 1876 v Paøí¾i se narodil Maurice de Vlaminck, zemøel 11.10. 1958. Byl to francouzský malíø období fauvismu a kubismu, byl té¾ sochaøem a spisovatelem.
Fauvismus, styl malby, který vzkvétal ve Francii kolem pøelomu 20.století. Umìlci pou¾ívali èistou barvu naná¹enou pøímo z tuby barev, aby na plátnì vytvoøili pocit exploze.

Maurice de Vlaminck byl známý svým temperamentem a ¹irokými zájmy; byl v rùzných dobách hudebník, herec, závodní cyklista a romanopisec. Byl také samoukem, který se hrdì vyhýbal akademickému vzdìlání, kromì hodin kreslení. Odmítal uèení kopírováním v muzeích, aby nedo¹lo k oslabení nebo ztráty jeho vlastní inspirace. Po 1. svìtové válce opustil Paøí¾ a pøestìhoval se na venkov, kde maloval venkovské výjevy v dramatickém, ale stylovém stylu.

Vlaminck také pokraèoval v psaní poezie, beletrie a memoárù a ilustroval øadu knih. Byl jedním z prvních sbìratelù afrického umìní, se sbíráním zaèal po roce 1900.
 
Datum:
01.04.2024  06:54
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


1.4. 1833 v Hradci Králové zemøel Jan Antonín Venuto narozený 24.5. 1746 Jevi¹ovice u Znojma. Byl to královéhradecký kanovník, sbìratel a autor mnoha akvarelových vedut èeských a moravských mìst.

Vystudoval jezuitské gymnázium ve Znojmì a poté filozofii a teologii na olomoucké universitì. Zde byl promován a byl vysvìcen na knìze. V prùbìhu své umìlecké tvorby spolupracoval s mnoha historiky a topografy. Jeho dílo je pøevá¾nì ulo¾eno ve vídeòské Rakouské národní knihovnì, zahrnuje více ne¾ 500 èeských a moravských vedut. Vidíme podobu èeských zemí a¾ do pøelomu 18. a 19. století. Na základì kreseb malíøe vznikly na poèátku 19.století dvì desítky grafických listù s námìty èeských mìst, hradù a zámkù.


 
Datum:
29.03.2024  09:21
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
29. bøezna 1941 zemøel nakladatel a knihkupec Franti¹ek Topiè

V roce 1883 otevøel knihkupectví na Ferdinandovì (dne¹ní Národní) tøídì. Pozdìji vybudoval výstavní síò Topièùv salón, kde se prodávaly originály obrazù, plastik i pøedmìtù u¾itého umìní. Vydával edice Vzdìlávací knihovna, Francouzská knihovna a podobnì.

Roku 1909 zaèal Topièovi v podnikání pomáhat syn Jaroslav, jeho¾ úkolem bylo pøivést do nakladatelství mladé autory. Firma se zmìnila na veøejnou obchodní spoleènost a její budoucnost se zdála být jasná. Jaroslav Topiè ale roku 1936 pøedèasnì zemøel a ji¾ témìø osmdesátiletý Franti¹ek musel podnik prodat. Kupcem se stal Jaroslav Stránský, který do Topièova domu pøenesl redakci Lidových novin a nakladatelství Franti¹ka Borového.

Zemøel roku 1941 a byl pohøben v rodinné hrobce na Ol¹anských høbitovech postavené dle návrhu Jana Kotìry.
 
Datum:
28.03.2024  07:45
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


28.3.1592 se v Nivnici na Moravì narodil Jan Amos Komenský, zemøel 15.11.1670 v Amsterodamu.

Jan Amos Komenský byl biskup jednoty Bratrské, vìdec, spisovatel, myslitel, filozof.
Jako myslitel pøesáhl Komenský svou dobu a má co øíci i dne¹nímu èlovìku.
Byl to i velký reformátor ¹kolství, v mnoha zemích Evropy se ¹koly reformovaly dle jeho zásad, sna¾il se spojit umìní s vìdou a víru s naukou.

Citát: "Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost v¹ak znamená stávat se hlupákem".


 
Datum:
24.03.2024  07:25
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

24.3. 1830 v Jièínì se narodil Vladislav ©ír, zemøel 24.4. 1889 v Praze Byl to èeský lékaø, ornitolog, spisovatel. Po studiích pùsobil jako lékaø v Jièínì a organizoval tam vlastenecké spolky. Od roku 1875 ¾il v Praze. Byl autorem øady vìdeckých èlánkù i samostatných publikací s lékaøskou, pøírodovìdeckou a chovatelskou tematikou. Jeho hlavní dílo, Ptactvo èeské, vy¹lo posmrtnì.

Vladislav ©ír byl vá¹nivým sbìratelem pøírodnin a bìhem svého ¾ivota sestavil velkou sbírku ptákù, hmyzu, motýlù, rostlin, nerostù a lastur. Mìl sbírku perfektnì preparovaných motýlù, bohu¾el na exempláøích neuvádìl lokální údaje, èím¾ sbírka byla znehodnocená.


 
Datum:
20.03.2024  06:40
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


20.3. 1865 se narodil v Èeských Budìjovicích Franti¹ek Bohumil Doubek, zemøel 26.10.1952 v Novém Jièínì. Byl to malíø, kreslíø a ilustrátor.

Studoval na kreslíøské ¹kole a v Praze na akademii výtvarného umìní v letech 1880 - 1885 u prof Sequense, Fr. Èermáka a Ant. Lhoty. V letech 1885 - 1888 pokraèoval ve studiích na mnichovské akademii u prof. O. Seitze a A. von Lietzen - Mayera. Vìnoval se hlavnì ¾ánrovému malíøství a podobiznám.

Roku 1933 pøesídlil Franti¹ek Bohumil Doubek do Prahy, kde vystavoval svá díla a rovnì¾ vytvoøil mnoho ilustrací. Portrétoval T. G. Masaryka. Byl èlenem Jednoty umìlcù výtvarných a v letech 1898 - 1900 Spolku výtvarných umìlcù Mánes. V roce 1949 se s pøibývajícími zdravotními problémy dostal do sociálního ústavu boromejek v Novém Jièínì, kde zemøel. Je pohøben na místním høbitovì.

 
Datum:
19.03.2024  06:43
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


19.3.1891 se v Jaromìøi narodil Josef ©íma, zemøel 24.7.1971 v Paøí¾i.

Josef ©íma byl èeský malíø, ilustrátor a pøekladatel ¾ijící témìø 50 let v Paøí¾i. Patøí k pøedním èeským surrealistùm, v 60. letech realizoval vitrá¾e pro kostel svatého Jakuba v Reme¹i, støedovìkou legendu pøevedl do moderní podoby.
Jeho obrazy mají v sobì øadu symbolù a prvkù, nekonvenènì zpracovával antická témata, pojetí svìta a umìní bylo splýváním reality s ¾ivly a barvou, ohnìm i svìtlem.
V oblasti grafické tvorby patøí Josef ©íma k velmi vyhledávaným autorùm, aèkoliv ¾il vìt¹inou v Paøí¾i, jeho umìní si podr¾elo èeský ráz. Po válce se ©íma vìnoval mystériu svìtla, byl znamenitým ilustrátorem básnických sbírek èeských i francouzských. Pracoval i v døevorytu a napsal velikou øadu èlánkù a kritik z oboru moderního umìní.
Umìlec patøí k velkým osobnostem evropského umìní 20. století.

Z díla napø. Podobizna O.N., Krajina se stébly, Krajina s torzem, Odpoutaný strom, Leda s labutí a jiné.
Reálné napìtí Evropy, zaèátek války, otøáslo i ©ímovou harmonickou tvorbou Pád Ikarùv, Návrat Théseùv, Zoufalství Orfeovo, Lidé z baru, Panenky a mnoho dal¹ích.



Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>