Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Emílie,
zítra Kateøina.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 
Kyselina pantotenová Vitamín B5 udr¾uje kondici a zeštíhluje
 
Vitamín B5 nám pomáhá lépe vyøešit stresové situace, tlumí zánìty v tìle, nepøímo také pomáhá pøi zeštíhlování a udr¾ování štíhlé linie.
Jméno tohoto vitamínu se odvozuje od øeckého „pantos“, co¾ neznamená nic jiného, ne¾ „všudypøítomný“. Nachází se skuteènì všude, jenom ne ve stravì, kterou má èlovìk dennì na talíøi.  Pøesto se v kruzích metabolických expertù tvrdošíjnì udr¾uje zastaralé mínìní, ¾e kyselina pantotenová nepøedstavuje problém nedostatku a ¾e jí dostáváme v ka¾dém jídle. Skuteènost vypadá zcela jinak. Pravda o metabolismu se v posledních tøiceti letech doèista zmìnila od té doby, co do našich lednièek nastoupily vítìzné ta¾ení hotové pokrmy v dózách, pomfrity, pizza, bílý chléb, nudle, cukr a sladké nápoje. V tìchto potravinách se toti¾ podíl kyseliny pantotenové redukoval na polovinu.
 
 
V èem je kyselina pantotenová obsa¾ena?
Vitamin B5 je obzvláštì bohatì obsa¾en v játrech, ledvinách, vajeèném ¾loutku, celozrnném obilí, v jádrech sluneènic, rybách, plísòových sýrech, vlašských oøeších, zvìøinì, mléku.
Nejvyšší koncentrace se nachází v pivovarských kvasnicích a v mateøí kašièce, na vý¾ivné látky bohaté krmné stravì vèelích královen.
 
Co zpùsobí nedostatek kyseliny pantotenové?
Pøedevším starší a staøí lidé jsou posti¾eni nejèastìji. Èasto nejsou schopni nakupovat èerstvé potraviny, ale stravují se potravinami, které mají dlouho ulo¾eny v lednièce nebo chladícím boxu. Kdy¾ potom ráno vstávají ztuha z postele, kdy¾ jen s námahou a bolestivì pohybují rukama a nohama s tuhými klouby a artritidou, jedná se s velkou pravdìpodobností o nedostatek kyseliny pantotenové.
 
První varovné pøíznaky pøi nedostatku kyseliny pantotenové:
- Bolesti kloubù, tuhé klouby, tuhost a køeèe v rukách a nohách
- Pøedèasné šedivìní a vypadávání vlasù
- Sní¾ená schopnost uèit se, potí¾e zraku, podrá¾dìnost
- Malé trhlinky v koutcích úst a oèí, zácpa
 
Vlastní protizánìtlivý úèinek kyseliny pantotenové spoèívá samozøejmì v její úloze v metabolismu v nadledvinkách, kde se vitamín B5 podílí na produkci kortikoidù. Kortisol a pøíbuzné látky, jako kortison, pomáhají øešit stresové situace a souèasnì tlumí zánìty v celém tìle.
Stresové hormony, jako kortisol a další, jsou vyplavovány jen proto, aby pùsobily drá¾divì a povzbudivì, zvyšovaly srdeèní èinnost a schopnost duševní koncentrace. Jenom tak jsme toti¾ schopni vyrovnávat se s po¾adavky stresu, který vzniká pøi konfliktech na pracovišti nebo s partnerem, pøi nároèných èinnostech nebo také ve sportu. Zde všude pomáhá kyselina pantotenová, abychom byli bdìlí a èerství. Vitamín slou¾í také k  uvolòování tuku z tukové buòky. Nachází se v tìlesné buòce, aby pomáhal pøi spalování tuku. Proto kyselinu pantotenovou mù¾eme oznaèit také za vitamín štíhlosti a zdatnosti.
 
Jak se dostává kyselina pantotenová k našim tìlesným buòkám:
Polovina B-vitaminu je odstranìna pøi zjemòování obilí na bílou mouku nebo z pøírodní rý¾e na loupanou rý¾i. Teplo nièí vitamín. Pøi peèení a roštování masa se ztrácí 35% kyseliny pantotenové. Jídla, která jsou pøipravována s vìtším mno¾stvím octa, neobsahují témìø ¾ádný vitamín B5, nebo» ten je velmi citlivý na kyseliny. Také napøíklad jedlá soda do peèiva poškozuje vitamín B5
 
Vitamín je získáván ze stravy ve støevu. Vzniká ale také sám ve støevu pomocí mikroorganismù. Pøedpokladem je, aby støevní flora nebyla nìjakým zpùsobem poškozena nebo aby nebyla narušena její rovnováha. Kdo však se zalíbením vyhledává koøenìné uzeniny s hranolky, cukráøské výrobky, potraviny v dózách, koláèe, tuèné maso s knedlíky nebo køupavé peèivo, znièí svou støevní floru bìhem šesti týdnù.
 
Magdalena Vlachová
Související èlánky:
Bylináø – vitamíny
Bylináø - vitamín A
Bylináø – karoten
Bylináø – vitamíny
Bylináø - ohlédnutí za "áèkem"
Bylináø - vitamín B
Bylináø - vitamín B2
Bylináø - vitamín B3
Bylináø - Biotin