Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Renáta,
zítra Agáta.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Sýkorky
 
Pomalu se nám blí¾í zima, a to je èas na pøipravení krmítka pro ptáèky. A» je krmítko kdekoliv, v¾dy mezi prvními strávníky se objevují sýkorky. V celém svìtì ¾ije v èeledi sýkorovitých na šedesát druhù. U nás mù¾eme vidìt druhù pouze šest. Tu nejvìtší sýkorku koòadru bì¾nì, krásnì zbarvenou sýkorku modøinku obèas, ale sýkorku parukáøku, babku nebo sýkorku lu¾ní mù¾ete zahlédnout v jen v lese a jeho okolí. A tu nejmenší, sýkorku uhelníèka vidìl na¾ivo asi málokdo. 

Sýkorka koòadra je nejvìtší a také nejprùbojnìjší. Zajímá se o nový druh prostøedí, je velmi pøizpùsobivá a stále hledá nové zdroje potravy. Proto na rozdíl od tìch menších druhù doká¾e ¾ít i ve mìstì. Potravu mají sýkorky podobnou, ale ka¾dý druh si najde své prostøedí, aby jejich populace se mohla rozvíjet a nekonkurovala si navzájem.
 
Sýkorka koòadra dosahuje velikost 14 cm. ®ije ve svìtlých lesích, parcích a zahradách. Jaro vítá zpìvem a umí i imitovat jiné ptáky. Vyu¾ívá dutiny starých stromù (kterých je však nedostatek), hnízdních budek a v nouzi ji staèí i opuštìná poštovní schránka. Hnízdo pro a¾ deset vajíèek vystele samièka mechem, chlupy i peøím, co¾ opakuje 2x roènì. Hmyz hledá na listech i v kùøe stromu, mláïatùm pøináší velké mno¾ství housenek. V zimì hledá semínka a bobule, na krmítku má nejradìji sluneènici a vlašské oøechy.
 
Sýkorka modøinka se svými 11 cm a azurovou èepièkou je nezamìnitelná. Také patøí k tìm odvá¾nìjším a lze ji mimo lesa a zahrad vidìt i na krmítku. Hmyz obírá i tìch nejtenèích vìtvièek. Je velmi èiperná a s potravou pro mladé doká¾e zaletìt i 400x za den. Také sídlí v dutinách stromù a pro budku se uvádí otvor jen 3 cm, aby se tam nenastìhovali vrabci. Hnízdo, pro a¾ devìt potomkù vystýlá mechem a chlupy. To opakuje 2x roènì. Na krmítku v zimì zobe ráda sluneènici a lojové koule.
 
Sýkorka parukáøka se svou èernobílou chocholkou na temeni hlavy je velmi plachá. ®ije v korunách smrkových lesù. Na jaøe sameèek se ozývá trylkovitým cvrèivým zpìvem. Také ona má hnízdo v dutinách a v paøezech jehliènatých stromù, které si doká¾e i vydlabat. Nebo se usadí do dutiny po veverce èi ptáku. Hnízdo je vystláno mechem, pírky a srstí pro šest vajíèek, také hnízdí 2x roènì. Své potomky ¾iví hmyzem z vìtví a kùry, vyzobává smrkové a borové šišky. Na zimu si dìlá zásoby, dr¾í se poblí¾ svého hnízda.
 
Sýkora uhelníèek má bílou tváø, skvrnky na týle a køídlech. Patøí mezi obyvatele jehliènatých a smíšených lesù je hbitá a slyšitelná. Také má ráda dutiny stromù, ale dovede hnízdit v paøezu, v puklinì skály i v noøe po hlodavcích. Hnízdící budky jim pøináší vìtší bezpeèí, a proto je vyhledává pro svých devìt potomkù. Se svou váhou 10 g obírá hmyz a jejich vajíèka i z koncù tenkých vìtví. Proto¾e také snáší vajíèka 2x roènì úèinnì likviduje pøemno¾ený hmyz. Také vybírá semínka šišek a lze ji vidìt v zimì u krmítka. Od svého hnízda se daleko nepotuluje.
 
Sýkora lu¾ní na robustnìji vypadající hlavì má èernou matnìjší èepièku. ®ije ve smíšených a jehliènatých horských lesích. Také hnízdí v dutinì stromu a v dostateènì ztrouchnivìlém døevì si umí ji i vysekat, co¾ je dlouhá a namáhavá práce. Proto uvítá i budku. Hnízdo je vystláno mechem a plstí pro osm potomkù. ®iví se hmyzem, semeny døevin i lesních bylin. Pokud uslyšíte monotónní varování dé, dé, dé, tak máte jistotu, ¾e je to sýkorka lu¾ní.
 
Sýkorka babka má lesklou èernou èepièku, ale bì¾nì ji od sýkorky lu¾ní nerozeznáte. ®ije ve vlhèích lesnatých lesích, sadech a zahrad s listnatými stromy. Hnízdí v dutinách silnìjších vìtví, budky ji nelákají. Pro svých osm potomkù pøipravuje 2x roènì lišejníkem a srstí vybavené hnízdo. Sbírá hmyz a jeho vajíèka, pavouky i semena døevin, semena lopuchù, bodlákù a dalších bylin. Po celý rok ¾ije v páru a èasto k nám pøiletí babky z východu a severu Evropy.
 
Tak jak se pøipravujete na zimní ptaèí návštìvy? Také se domníváte jako já, ¾e sýkorky jsou u¾iteèné a v zimì se jim má za to pomáhat?
 
Prameny a foto: internet
Jaroslava Krejèová
* * *


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma