Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Chvála soli, cukru a koøení
 
Vá¾ení a milí ètenáøi, pøipravte se na chválu, které jen logicky navazuje na minulou chválu gastronomickou. A samozøejmì to bude opìt chválení po høíchu vìtšinou laické a snad poprvé budu chválit trio. Zaèít je ale tøeba alespoò rádoby-odbornì.

Soli vznikají slouèením kyselin a zásad, chemie jich zná - ¾e a¾, a pou¾ívají se snad všude! Pro zajímavost – odborníci prý znají ètrnáct tisíc zpùsobù mo¾ného vyu¾ití solí a jejich spotøeba – tedy ne odborníkù, ale tìch solí – se v minulém století zvýšila z deseti milionù tun dvacetkrát! Jen namátkou – solíme pøece nejen naše silnice v zimì, abychom mohli jezdit auty, ale solíme i naše pole umìlými hnojivy. Naštìstí díky kolobìhu moøské vody jsou zásoby soli na naší Zemi prakticky nevyèerpatelné. Prùmìrný obsah všech solí v moøích a oceánech je asi 3,5 %, Velké solné jezero v USA má 27 % solí a Mrtvé moøe v Izraeli více ne¾ 30 %! Naše sùl kamenná je i pod zemským povrchem a tì¾í se v solných dolech jako halit. Krásné jsou pak solné jeskynì, pobyt v nich je ozdravující a tedy velmi chvályhodný. A ještì nìco, èemu mo¾ná ani nebudete vìøit. V poslední dobì se zjistilo, ¾e kdy¾ se CD èi DVD disk pøi výrobì namoèí do roztoku NaCl, pøeskupí se struktura disku tak, ¾e na nìj lze zapsat nìkolika násobnì více dat. A pøitom se neví, zda za to mù¾e sodík Na anebo chlór Cl! Zde se ale bude v dalším chválit naše „obyèejná“ rozemletá sùl kamenná jako nezbytná ingredience, která je dle princezny Marušky ze známé pohádky nad zlato.
 
       
 
Je jistì zajímavé, ¾e slouèením dvou prvkù tak jedovatých, jako je lehký kov sodík a tì¾ký plyn chlór, vznikne nìco tak dùle¾itého pro ¾ivot. Bez této obyèejné soli bychom pøece pravdìpodobnì nebyli na svìtì, proto¾e naši pøedkové èasto pøe¾ívali jen díky nasolené „konzervované“ potravì, kdy¾ jim ty dva slouèené jedy nahrazovaly mraznièku. A o tom, ¾e neslané jídlo je témìø nepo¾ivatelné, se mù¾eme pøesvìdèovat dennì a nìkolikrát, i kdy¾ lékaøi pøed nadmìrným solením varují a jistì nestraší zbyteènì.

Pøi chválení soli a zejména pøi její konzumaci prostì musíme být opatrní radìji více ne¾ ménì, proto¾e se musí pou¾ívat – stejnì jako v té pohádce – pøimìøenì. Zdá se, ¾e je to podobné jako s dalším „zajímavým“ jedem – alkoholem. Chvály hodnost naší soli dokumentuje ale i nìkolik dalších pøíkladù. Jistì ne jen tak pro nic za nic jsme vzácné návštìvy vítávali chlebem a solí. A to, ¾e NaCl má jako jediná potravinová ingredience svùj vlastní hrad – Salzburg, také jistì o nìèem svìdèí, stejnì jako fakt, ¾e témìø všechny národové si pojmenovali ve svých jazycích sùl slovem zaèínajícím stejným písmenem – „S“.

Ještì ne¾ pøejdeme ke chvále cukrù, napadla mì zajímavá odboèka, která by mohla chválu soli docela osladit. Kdyby se zde místo krou¾kovaného ù pou¾ilo ú èárkované – tedy cukrú – rázem bychom se ocitli na parketì poezie, nebo» by to asociovalo hrdlièèin hlas, který – jak je známo – zve v máji i v Máji ku lásce!

Ale pojïme koneènì chválit cukr, to skvìlé pøírodní sladidlo, které získáváme z cukrové øepy nebo z cukrové tøtiny. Chemicky je to sacharóza, slo¾ená fifty-fifty z glukózy a fruktózy a více u¾ chemií unavovat nesmím.
 
 

Cukr se mi bude chválit obzvláštì lehce, nebo» jsem – jak se øíká –„na sladký“. Bez koláèe, buchty nebo alespoò jamu na rohlík si nedovedu vùbec pøedstavit snídani, sladký mouèník po obìdì také vítám a odpolední kafíèko piji snad jen proto, ¾e je k nìmu alespoò pišingr. Mám štìstí, man¾elka mi to nejen toleruje, ale i peèe. Trochu se divím, ¾e nemám cukrovku a nakonec i tomu, ¾e znám mnoho lidí, kteøí mají svou tìlesnou hmotnost nad pøijatelnou normou mnohem více ne¾ já. A tak bych mohl chválit cukr do aleluja, ale ani zde to nesmím pøehnat.

A nyní zbývá alespoò krátce vychválit tøetího chu»ového pomocníka. Koøení se získává jak ze sušených tak i z èerstvých èástí rostlin - kvìtù, plodù, lodyh, listù a zejména - nomen omen - z koøenù.

 

V koøení je obsa¾ena celá øada organických látek, jako jsou rùzné silice, hoøèiny, tøísloviny a éterické oleje. Koøení je velmi chvályhodné hned z nìkolika dùvodù. Pou¾ívá se nejen k vylepšení chutì ale i k vylepšení vùnì pokrmù, èasto i k jejich konzervaci a v neposlední øadì k léèení ledaèeho, co¾ vìdí nejen baby koøenáøky, ale i lékárníci. Co se týèe mé malièkosti, vìtšinu koøení nedovedu pojmenovat a oèima ani chutí je od sebe nerozeznám. Patøím toti¾ bohu¾el mezi chu»ové barbary. Nejdùle¾itìjší ale je, ¾e mi vlastnì chutná témìø všecko a dobøe vím, ¾e se na tom urèitì podílí i chvályhodné koøení!
 
Ilustrace:Mara Zieglerová a internet
 
Vladimír Vondráèek
* * *
Zobrazit všechny èlánky autora


Komentáøe
Poslední komentáø: 16.01.2022  09:12
 Datum
Jméno
Téma
 16.01.  09:12 Von
 15.01.  11:17 Marta
 15.01.  10:37 Vesuviana ilustrace
 15.01.  10:35 Vesuviana díky
 15.01.  00:55 olga janíèková