Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Tip pro vás
Datum:
07.09.2020  10:18
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Tým fyzioterapeutù Kliniky léèebné rehabilitace Fakultní nemocnice Ostrava otevøe na Svìtový den fyzioterapie v úterý 8. 9. 2020 dveøe svých ambulancí, tìlocvièny a bazénu v pøízemí budovy Polikliniky v Porubì. Zváni jsou v¹ichni, kteøí se chtìjí dozvìdìt více o svém tìle i ti, kteøí si chtìjí vyzkou¹et terapeutická cvièení v tìlocviènì nebo ve vodì. Fyzioterapeuti budou zájemcùm k dispozici v dobì od 14:30 do 17:00 hodin.

"Rozhodli jsme se, ¾e v rámci Svìtového dne fyzioterapie pøiblí¾íme ¹iroké veøejnosti, jak rozmanitý je ná¹ obor. Uká¾eme napøíklad pár jednoduchých cvikù, kterými si mù¾eme sami pomoci od bolesti. A to jak v tìlocviènì, tak i v bazénu. Moji kolegové jsou pøipraveni i individuálnì poradit tìm, kteøí øe¹í napøíklad bolest v pohybovém aparátu," pøiblí¾el netradièní setkání zdravotníkù s pacienty jeho iniciátor Mgr. Zdenìk Guøan, vedoucí fyzioterapeut Kliniky léèebné rehabilitace FN Ostrava.

Náv¹tìvníci si budou moci vyzkou¹et rehabilitaèní pomùcky a pøipraveny budou i edukaèní bro¾ury. Tým fyzioterapeutù doporuèuje, aby si zájemci o cvièení pøinesli vhodné obleèení a ti, kteøí si budou chtít zacvièit v bazénu, samozøejmì plavky.
 
Datum:
22.08.2020  08:22
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro antilopu Derbyho v Zoo Ostrava (sobota 22.srpna)

U¾ pojedenácté se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava uskuteèní akce vìnovaná antilopì Derbyho - nejvìt¹í a zároveò nejohro¾enìj¹í antilopì svìta. Akci organizuje spolek Derbianus Conservation, který se v záchranì této antilopy anga¾uje u¾ od roku 2000. Zoo Ostrava záchranný projekt podporuje od roku 2010 a od roku 2016 i ka¾dý náv¹tìvník zoo prostøednictvím programu Dvì koruny ze vstupu.

Západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbiaus derbianus) se vyskytuje v pøírodì pouze v Senegalu v Národním parku Niokolo Koba v poètu men¹ím ne¾ 200 kusù. Velkou nadìjí pro tuto antilopu je její chov ve dvou senegalských rezervacích Bandia a Fathala, kde se pod dohledem èeských odborníkù v rámci záchranného projektu poèet antilop Derbyho rozrostl na více ne¾ sto zvíøat. Antilopa Derbyho je ohro¾ena ponejvíce pytláctvím a úbytkem ¾ivotního prostoru v dùsledku roz¹iøování zemìdìlských oblastí.

Sobotní program bude probíhat u expozice Na statku od 10 do 17 hod. Náv¹tìvníci se bìhem nìj seznámí s antilopou Derbyho a zároveò se od pøímých úèastníkù projektu budou moci dozvìdìt aktuální novinky ze Senegalu, kde projekt probíhá u¾ 20 let. Pro dìti budou pøipraveny nejrùznìj¹í antilopí hrátky, malování køídami a dal¹í aktivity. Zájemci si budou moci zakoupit pøedmìty s motivem antilop, jako jsou magnetky, samolepky, plátìné ta¹ky èi trièka, a pøímo se tak zapojit do podpory záchranného programu.

Ostravská zoo je èlenem spolku Derbianus Conservation od roku 2012. Od ledna 2016 je tento záchranný projekt podporován i v¹emi náv¹tìvníky Zoo Ostrava, a to prostøednictvím programu Dvì koruny ze vstupu. To znamená, ¾e ze vstupu ka¾dého náv¹tìvníka zoo putují 2 Kè na speciální úèet, který je èerpán na podporu projektù vìnujících se záchranì ohro¾ených druhù zvíøat a rostlin ve volné pøírodì.
 
Datum:
14.08.2020  07:44
Od:
Ivana (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
16. srpna se v Sanatoriích Klimkovice poprvé, a vìøíme ¾e ne naposledy, uskuteèní lákavá akce Bylinky v lázních. Od 10 hodin do 18.30 bude u venkovní terasy prezentovat a také prodávat své produkty patnáct bylinkáøù, drobných výrobcù rùzných dobrot z bylinek, v nabídce budou napøíklad èerstvé i su¹ené bylinky, èaje, marmelády i masá¾ní oleje. Prodejní výstavu doplní bohatý program pøedná¹ek i muziky.

Zveme v¹echny pøíznivce bylinek i ty, kteøí mají chu» pobýt na pohodovém setkání, na akci plnou vùní, chutí a zajímavostí ze svìta bylin a fytoterapie. V nabídce budou poctivé domácí produkty z bylin i èerstvé bylinky. Inspiraci, poznatky a rady vybraných odborníkù náv¹tìvníci na¹í akce naèerpají na tematických pøedná¹kách o síle skryté v darech matky pøírody. V doprovodném programu vystoupí cimbálová muzika Fojt a netradièní bubnovací skupina Luna.

Akce se bude konat pouze za pøíznivého poèasí, proto¾e se kvùli epidemiologickým opatøením nedá pøesunout do vnitøních prostor lázní. Vstup na akci je zdarma, vstupenky na pøedná¹ky za 80 korun mohou zájemci kupovat prostøednictvím na e-shop.sanatoria.klimkovice.cz nebo na www.viaherbau, na místì pak budou v prodeji na recepci lázní.
 
Datum:
08.07.2020  13:57
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Univerzita tøetího vìku v Bohumínì poøádá bìhem letních prázdnin nábor nových studentù. Do dvouletého cyklu vzdìlávání pøijímá zájemce star¹í pìtapadesáti let. Pøedná¹ky i praktické lekce odstartují letos v øíjnu. Mìsto zástupcùm zralé generace zaplatí 60 procent celého ¹kolného.

Univerzitu tøetího vìku pøipravuje pro mìsto Britský institut z Nového Jièína ve spolupráci se Støední ¹kolou Bohumín. "Právì v budovì støední ¹koly budou probíhat pøedná¹ky, napøíklad na téma zdravý ¾ivotní styl, prevence nemocí, nové technologie èi øe¹ení konfliktù. Praktická èást výuky bude zahrnovat práci ve výtvarném ateliéru èi poznávací exkurze," uvedla koordinátorka projektu Pavla Skokanová s tím, ¾e lektoøi ¹ijí témata pøedná¹ek na míru po¾adavkùm studentù a nápady èerpají i v místním senior klubu, který má témìø 500 èlenù.

Pøesto¾e studenti univerzity tøetího vìku nejsou studenty vysoké ¹koly v pravém smyslu slova a místo diplomu obdr¾í osvìdèení o absolvování, zájem o nìj je v Bohumínì trvale vysoký. Více ne¾ o "biflování" jde o navázání sociálních kontaktù, získávání nových informací a smysluplné vyplnìní volného èasu s vrstevníky.

"U¾ poøádáme tøináctý roèník a nikdy se nám nestalo, ¾e bychom mìli nedostatek zájemcù. Naopak v posledním akademickém roku jsme mìli pìtatøicet frekventantù. Ne nadarmo se na¹í univerzitì tøetího vìku øíká elixír mládí," doplnila Skokanová.

©kolné za jeden semestr je 2 000 korun. Bohumín v¹ak pøispívá obèanùm s trvalým pobytem na území mìsta èástkou 1 200 korun a sám student si hradí pouze 800 korun. V Bohumínì mohou studovat i zájemci z okolí, nìkteré okolní obce a mìsta na studium také pøispívají. V kurzech se tak potkávají lidé i z Rychvaldu nebo Dolní Lutynì.

S projektem univerzity tøetího vìku zaèal Bohumín u¾ v roce 2007. Bìhem tøinácti let absolvovalo studium více ne¾ 250 lidí. Slavnostní ceremoniál v podobì imatrikulace je naplánován na øíjen, zájemci se mohou hlásit celé léto v knihovnì K3 ve Vrchlického ulici. Po dvou letech studia se absolventi mohou tì¹it na promoci v talárech a vlastní tablo.
 
Datum:
20.06.2020  16:12
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
S témìø tøímìsíèním zpo¾dìním byla v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava zahájena komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Náv¹tìvníci se tak opìt mohou tì¹it na zajímavé zpestøení prohlídky zoo.

Zájemci si mohou zpestøit prohlídku zoologické zahrady komentovaným setkáním u vybraných druhù zvíøat doprovázené povídáním jejich o¹etøovatelù. Lidé tak mohou pozorovat zvíøata z bezprostøední blízkosti a zároveò se dozvìdìt zajímavosti o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné pøírodì, která není mnohdy nijak pøíznivá. Pro mnohé ve volné pøírodì ohro¾ené druhy se tak chov v lidské péèi, pota¾mo v zoologických zahradách mù¾e stát poslední mo¾ností, jak tato zvíøata uchovat pro dal¹í generace.

Komentovaná setkání probíhají podle následujícího harmonogramu:

ka¾dý den

10:00 medvìdi a hulmani

10:30 vydry

11:30 mandrili

12:00 ¹impanzi

mezi 13:00-13:30 zaèátek denní péèe o slony

13:30 medvìdi a hulmani

14:00 lemuøi

14:30 lemuøi

14:30 levharti (kromì pondìlí a pátku)

15:00 velbloudi

17:45 medvìdi a hulmani


pouze vybrané dny

ST a NE: 13:00 supi

ST: 13:30 krokodýli

ÚT a ÈT: 11:00 ¾ralùèci

Ráj lemurù

Komentované setkání u lemurù probíhá v prùchozí expozici Ráj lemurù
<http://www.zoo-ostrava.cz/cz/expozice-zvirata/videogalerie/> nedaleko
Pavilonu evoluce. Expozici aktuálnì obývá 17èlenná skupina madagaskarských lemurù ve ètyøech druzích: 13 jedincù lemurù kata (Lemur catta), dva lemuøi èervenobøi¹í (Eulemur rubriventer) a po jednom lemur bìloèelý (Eulemur albifrons) a lemur tmavý (Eulemur macaco). V¹echno jsou to sameèci.
Náv¹tìvníci mohou do expozice vstoupit mezi 14. a 15. hodinou a ve 14 a 14:30 vyslechnout i komentáø chovatelù.

Dovolujeme si upozornit, ¾e setkání mù¾e být z nenadálých provozních èi veterinárních dùvodù zru¹eno. Pøípadné zmìny je mo¾né sledovat na http://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-krmeni/. Zároveò prosíme v¹echny úèastníky, aby bìhem komentovaných setkání udr¾ovali bezpeèný odstup od chovatelù. Dìkujeme!

 
Datum:
10.04.2020  06:46
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Provozovatelé kin se po uzavøení sálù kvùli zamezení ¹íøení koronaviru zapojili do projektu va¹ekino.cz. Od ètvrtku 9. dubna se k nim pøidává i Bohumín. Lidé si na webu mìstské kulturní organizace K3 Bohumín koupí online vstupenku, díky ní¾ budou moci sledovat vybraný film z pohodlí domova.

"Situace je pro na¹e kino v dobì vládních opatøení samozøejmì tì¾ká. Vnímáme, ¾e lidem chybí mo¾nost sledování novìj¹ích filmù. Vìøíme, ¾e nabídkou potì¹íme filmové fandy a ti zase podpoøí nás nákupem vstupenky. Polovina ze 70 korun jde distributorùm a tvùrcùm filmu, zbylých 35 korun zùstává kinu," øíká øeditel K3 Karel Balcar.

Za vstupné 70 korun si zájemci mohou zakoupit virtuální vstupenky na "oblíbená místa" v bohumínském kinì. Po obdr¾ení kódu se zaène vybraný film promítat v uvedený èas, nepùjde zastavit ani vracet. "Staèí si koupit jednu vstupenku pro celou rodinu. Startujeme ve ètvrtek 9. dubna filmem Pøípad mrtvého nebo¾tíka. Dohromady máme pøipraveno na velikonoèní svátky hned devìt projekcí. Jsou mezi nimi i filmy pro dìti," dodává Balcar.

Iniciátorem projektu va¹ekino.cz je pøedseda Asociace provozovatelù kin Martin Po¹ta. Po skonèení mimoøádných opatøení tato platforma zanikne. Projektu vyjádøily podporu osobnosti filmového prùmyslu, mezi nimi napøíklad Jan Svìrák nebo Ondøej Trojan.

Návod na zapojení se do projektu va¹ekino.cz:
- Pøed zakoupením vstupenky si vyzkou¹ejte testovací promítání na www.vasekino.cz na zaøízení, ze kterého budete chtít film sledovat.
- Prostøednictvím on-line nákupu na webu kina www.k3bohumin.cz si mù¾ete zakoupit vstupenku na vybraný film. Obratem obdr¾íte na mail kód.
- Na webu www.vasekino.cz zvolte pøedstavení. Pak vyberte kino K3 Bohumín a zadejte kód na virtuální vstupence.
- Vybraný film zaène v uvedeném èase, doporuèuje se nezatì¾ovat internet dal¹ími aktivitami. www.bohumin.cz
 
Datum:
17.02.2020  09:17
Od:
DK Akord (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Bezpeènì na internetu i v seniorském vìku
V úterý 18. února 2020 od 15 hodin se v KD Akord Ostrava-Zábøeh uskuteèní semináø Digitální tìlocvièna na podporu mediální vzdìlanosti seniorù.

®ijeme v dobì informaèní, informace nikdy nebylo snaz¹í získat, stejnì tak ale nebylo snaz¹í se v nich ztratit. Senioøi jsou v tomto smìru, nikoliv vlastní vinou, zranitelní dvojnásob.

Internet je zdrojem nepøeberného mno¾ství informací. Je skvìlý v tom, ¾e na nìm najdete cokoliv, co potøebujete, co vás zajímá nebo co nevíte. Recepty, návody, zápisky z cest a mnoho dal¹ího. To s sebou v¹ak nese i nevýhody. V prostøedí internetu mù¾e psát a ¹íøit informace v podstatì ka¾dý. Je tak nezbytné informace a zprávy ovìøovat a nevìøit v¹emu, co ètete nebo vidíte.
Cílem semináøe je probudit zájem o fungování médií a nauèit seniory zdravì konzumovat jejich mediální obsah.

Na semináøi uvedeme úèastníky svì¾í a hravou formou do problematiky (ne)bezpeèného internetu. Spoleènì si uká¾eme rùzné nástrahy, které nás mohou na internetu potkat a prakticky uká¾eme, jak jim pøedcházet.

Délka semináøe bude 2 hodiny a pro seniory je zdarma. Uká¾eme si napøíklad jak si nastavit silné heslo, jak poznat nebezpeèný odkaz nebo finty útoèníkù. (Ne)bezpeèným internetem provází lektor Mgr. David Kudrna z Národního úøadu pro kybernetickou a informaèní bezpeènost.
 
Datum:
13.02.2020  15:29
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Valentýn v Zoo Ostrava

Pokud se chystáte oslavit svátek zamilovaných a hledáte pro svou drahou polovièku netradièní dárek, pak Vás zveme tuto sobotu do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Zamilované páry mohou vyu¾ít zvýhodnìné vstupné do zoo a zúèastnit se i speciální prohlídky.

Ka¾dý zamilovaný pár, který v sobotu 15. února do zoo zavítá, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. A samozøejmì se nemusí jednat jen o èerstvì zamilované, ale také páry, kteøí spolu ji¾ nìjakou dobu ¾ijí&#8230; Kromì zvýhodnìného vstupu se mohou zájemci tì¹it na speciální komentovanou prohlídku zamìøenou na partnerské sou¾ití zvíøat, namlouvací praktiky a sexuální chování. Prohlídka zaène v 11 hod. u vstupu do zoo, je v cenì vstupného a její pøedpokládaná délka je okolo dvou hodin. U expozice s domácími zvíøaty budou mezi 11. a 15. hodinou probíhat valentýnské aktivity, které pøipravili pracovníci Støediska volného èasu Ostrava.

V únoru je ostravská zoologická zahrada otevøena od 9 do 17 hodin, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu døíve. Stále platí mimosezónní zlevnìné vstupné.
 
Datum:
30.01.2020  15:20
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Pololetní prázdniny v Zoo Ostrava

V pátek 31. ledna bude v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava u pøíle¾itosti pololetních prázdnin pøipraven pro v¹echny ¹koláky a jejich rodièe speciální program. Za mimosezónní zlevnìné vstupné si mohou u¾ít zábavu i pouèení. V¹ichni ¹koláci se mohou tì¹it i na malý dárek.

Na pololetní prázdniny pøipravila ostravská zoologická zahrada pro v¹echny malé i velké náv¹tìvníky mimoøádné komentované setkání u vybraných druhù zvíøat. V pátek 31. ledna probìhnou u následujících druhù:

11:00 hod. ¾ralùèci (v pavilonu Papua)
13:30 hod. sloni (v pavilonu slonù)
14:00 hod. hro¹i (v pavilonu Tanganika)

Tento den bude mezi 11. a 14. hodinou pro veøejnost tradiènì mimoøádnì otevøeno výukové centrum zoo. Zde si mohou lidé prohlédnout bohatou sbírku preparátù (vycpanin, lebek, zubù atd.), které pracovníci zoo vyu¾ívají pøi výukových programech pro ¹koly a dal¹ích vzdìlávacích aktivitách. K vidìní je zde napø. kostra ¾elvy, u¾ovky nebo ¹impanze, dále preparáty exotických zvíøat i zástupcù na¹í fauny, napø. nejmen¹í ¹elmy ÈR, nejvìt¹ího pìvce a øadu dal¹ích. Mnohé preparáty si je mo¾né nejen prohlédnout, ale i osahat a potì¾kat, napø. lebku tygra, obratel velryby, parohy nejvìt¹ího jelena svìta, stehenní kost slona ad. Výukové centrum najdou náv¹tìvníci v blízkosti pavilonù Tanganika a Malá Amazonie.

Následnì bude výukové centrum otevøeno ve v¹ední dny i po celou dobu jarních prázdnin v¹ech okresù v kraji, v¾dy od 12 do 14 hod.
 
Datum:
22.12.2019  07:59
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Vánoce v Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada je otevøena ka¾dý den v roce a bude otevøena i po celou dobu vánoèních svátkù. Lidé mohou do zoo zavítat na ©tìdrý den, na Silvestra i na Nový rok. Ve vybraných dnech se mohou tì¹it i na speciální program.

©tìdrý den v zoo

Zoo bude tento den otevøena jako kterýkoli jiný den, tedy od 9 do 16 hodin, pokladny a pavilony se uzavøou v 15 hodin. V restauraci Saola si mohou nepostící se náv¹tìvníci pochutnat na tradièní hrachové polévce a krupicové ka¹i. Tradiènì probìhne i speciální ¹tìdrodenní komentované krmení:

- ¾ralùèkù v 11:00 hod. v pavilonu Papua,

- ¹impanzù ve 12:00 hod. v Pavilonu evoluce,

- slonù ve 13:00 hod. v pavilonu slonù,

- hrochù ve 14:00 hod. v pavilonu Tanganika.

Sami náv¹tìvníci mohou tento den také nadìlit volnì ¾ijícím ptákùm, pro nì¾ je po zoo nainstalováno nìkolik krmítek. Do nich je mo¾né nasypat s sebou pøinesené dobroty, napø. sluneènicová a dal¹í semínka, pøíp. umístit lojovou kouli (ideálnì bez plastové sí»ky, která se mù¾e stát pro ptáky pastí). Vhodné ptaèí krmení je k dispozici zdarma na po¾ádání u vstupu do zoo.

Volný vstup pro dìti

Dìti do 15 let se mohou opìt tì¹it na malý vánoèní dárek v podobì volného vstupu na ©tìdrý den i po oba následující vánoèní svátky, tj. 25. a 26. prosince.

Vánoèní náv¹tìva tropù
Bìhem vánoèních prázdnin mohou lidé zavítat i do pìstebních skleníkù v botanickém zázemí zoo, které nejsou veøejnosti bì¾nì pøístupné. Zájemci se mohou tì¹it na ukázku u¾itkových rostlin z celého svìta - ananasy, rùzné druhy citrusù, banánovníky a jiné. Prohlídky budou probíhat 27. a 30. prosince v¾dy v 11:00 a ve 13:00 hod. Jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo a trvají cca 60-80 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo pøi náv¹tìvì areálu.

Pøejeme v¹em klidné vánoèní svátky a do nového roku pøedev¹ím pevné zdraví!
 
Datum:
07.12.2019  13:18
Od:
FNO (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Foniatrická ambulance Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku, nabízí ¹iroké veøejnosti v rámci Svìtového dne polykání mo¾nost bezplatného vy¹etøení, bez nutnosti objednání.

Zájemci o vy¹etøení mohou pøijít ve ètvrtek 12. prosince 2019 v dobì od 8.30h do 11.30h do Fakultní nemocnice Ostrava, 2. patra Polikliniky, ul. 17.listopadu 5, Ostrava-Poruba.

Fakultní nemocnice Ostrava
17. listopadu 1790/5, 708 52 Ostrava-Poruba
 
Datum:
05.11.2019  15:56
Od:
FNO (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
DEN UROLOGICKÉ PREVENCE je pøíle¾itost udìlat nìco pro sebe. Nepodceòujte prevenci a pøijïte se nechat zdarma vy¹etøit

V rámci DNE UROLOGICKÉ PREVENCE otevøe Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) ve støedu 6. listopadu dveøe svých urologických ambulancí. Lidé se mohou bez objednání a doporuèenek nechat zdarma odbornì vy¹etøit a pøedejít tak pozdìj¹ím zdravotním problémùm.

"DEN UROLOGICKÉ PREVENCE poøádáme ve spolupráci s FNO a Zdravotní poji¹»ovnou ministerstva vnitra ji¾ poètvrté. Tato akce se koná rovnì¾ v rámci podpory osvìty zdraví mu¾ù - charitativní celosvìtové akce MOVEMBER", øíká Ing. Pavel Novotný, pøedseda a zakladatel Nadaèního fondu Pavla Novotného.

Název MOVEMBER vznikl jako slo¾enina dvou anglických slov, knír (moustache) - vyjadøující typicky mu¾ský znak - a listopad (November). Na první pohled je proto akce viditelná u¾ na zaèátku listopadu, kdy se mu¾i podporující zdravý ¾ivotní styl a osvìtu v oblasti mu¾ských onemocnìní oholí a do konce mìsíce si nechají rùst knírek.

Výskyt rakoviny prostaty v Èeské republice stoupl z 6 900 v roce 2010 na 7 300 v roce 2016. "Zhoubné nádory urologických orgánù patøí k vùbec nejèastìj¹ím. Jsou zákeøné i v tom, ¾e ve svých poèáteèních stádiích nemusí pùsobit vùbec ¾ádné subjektivní obtí¾e. O to vìt¹í roli hrají preventivní vy¹etøení. Platí toti¾, ¾e èím døíve se zhoubný nádor diagnostikuje, tím vìt¹í má pacient ¹anci na vyléèení," uzavírá doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D., pøednosta Urologické kliniky FNO.

Urologická klinika FNO pøivítá v¹echny, jim¾ není jejich zdraví lhostejné, 6. listopadu v dobì od 8 do 14 hodin, v prostorách urologické ambulance na poliklinice FN Ostrava ve 4. patøe. Ka¾dý pacient obdr¾í drobný dárek.

O jaká preventivní vy¹etøení pùjde?
Mu¾i:
- vy¹etøení prostaty od 50 let, v pøípadì pozitivní rodinné anamnézy od 40 let
- vy¹etøení varlat bez rozdílu vìku
- vy¹etøení ledvin a moèového mìchýøe bez rozdílu vìku

®eny:
- vy¹etøení ledvin a moèového mìchýøe bez rozdílu vìku
 
Datum:
09.10.2019  12:38
Od:
Ivana (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Zaujmout dìti technikou chtìjí PF Plasty spolu s Technickou univerzitou Ostrava,
zvou proto na den otevøených dveøí

Na den otevøených dveøí zve v¹echny zájemce v sobotu 12. øíjna od 9 do 13 hodin spoleènost PF Plasty z Chuchelné. Výrobce plastových dílù pro automotive i dal¹í prùmyslová odvìtví tak chce oslovit pøedev¹ím rodiny s dìtmi, u nich¾ by prohlídka výrobních provozù mohla povzbudit zájem o techniku a technické obory.

"Na¹i zamìstnanci se rekrutují pøevá¾nì z obyvatel samotné Chuchelné a sousedních obcí. Pro obì strany je to výhodné. V této lokalitì patøíme se zhruba ètyømi sty zamìstnanci jednoznaènì k nejvìt¹ím zamìstnavatelùm. Mnoho na¹ich pracovníkù oceòuje, ¾e nemusí za prací nikam daleko dojí¾dìt. A my jsme zase rádi, ¾e se mù¾eme opøít o tým lidí, kteøí jsou pracovití, zodpovìdní a vytvoøili si k firmì dobrý vztah. Proto pova¾ujeme za dùle¾ité pøipravovat si dal¹í generaci," vysvìtlil øeditel Adam Drastich.

Náv¹tìvníci si prohlédnou dvì haly lisovny a nástrojárnu. Dìti budou mít pøíle¾itost absolvovat stezku zruènosti, na které si vyzkou¹í montá¾ jednoduchého výrobku. Ty zruèné se mohou tì¹it na odmìnu. Souèástí doprovodného, odpoèinkového programu bude malování na oblièej, jízda na poníkovi nebo vyhlídkový let vrtulníkem nad fabrikou a samozøejmì mo¾nost bohatého obèerstvení pøímo v areálu.

Ka¾dý úèastník akce se mù¾e tì¹it na malý dárek. Navíc budou mít náv¹tìvníci zcela ojedinìlou mo¾nost koupit si s výraznou slevou 20 procent legendární tatrovky, které se v PF Plastech vyrábí u¾ od roku 1972 ve velikosti. Aktuálnì jsou v rozmanitém barevném provedení a také v nové, vojenské edici. Na èerstvì spu¹tìném e-shopu www.pfplasty.cz/eshop jsou k dostání v cenách od 471 do 483 korun, v sobotu je bude mo¾né poøídit za 377, pota¾mo za 386 korun.
"Odhadujeme, ¾e dva mìsíce pøed Vánocemi lidé takovou mo¾nost ocení," doplnil finanèní a personální øeditel firmy Kamil Ma¹ík.

Mo¾nost vzít do provozù své dìti a dal¹í rodinné pøíslu¹níky chtìjí vyu¾ít také zamìstnanci firmy. "Klukovi je tøináct let, tak bych mu rád ukázal, v jaké firmì dìlám a na jakém stroji pracuji. Taky si myslím, ¾e u¾ by ho mohla zajímat i celková technologie výroby forem vèetnì následného procesu vstøikování," øekl Martin Novák, který v PF Plastech pracuje u¾ ètrnáct rokù. Vedení spoleènosti vìøí, ¾e spoleèná náv¹tìva výrobních povozù s rodinnými pøíslu¹níky posílí sounále¾itost zamìstnancù s firmou i jejich hrdost na to, kde pracují.
 
Datum:
04.10.2019  11:17
Od:
Denisa Ratajová (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Praha:Ryder´s bazar - dobroèinný módní bazar na podporu stáøí a Sue Ryder. Tradièní dobroèinný módní bazar se letos uskuteèní v pondìlí 7. øíjna 2019 na Novomìstské radnici v prostoru Mázhauzu na Karlovì námìstí. Vydìlané peníze pomohou Sue Ryder zaplatit zdravotnický materiál nehrazený poji¹»ovnami.

Za skvìlé ceny nakoupíte to nejlep¹í z dobroèinných obchodù Sue Ryder. Obleèení, ¹perky i originální retro a vintage kousky, také dárkové pøedmìty a knihy. Opìt nebudou chybìt ani modely vìnované známými návrháøkami.

Výtì¾ek z prodeje vìcí pomù¾e Sue Ryder zaplatit zdravotnický materiál nehrazený poji¹»ovnami.
Kromì výhodných nákupù se mù¾ete tì¹it na Denisu z Pure Hair Studia, která Vám poradí s péèí o Va¹e vlasy.

Modely na bazar pravidelnì vìnují napø. návrháøky Helena Fejková, Ivana Follová, Jana Minaøíková, Koko, Simona To¹ková, Josefina Bako¹ová, dále té¾ La femme MiMi, spoleènosti Steilmann Praha, Lerros, Punktura, Esprit a dal¹í.

Kdy: pondìlí 7. øíjna 2019 od 10.00 do 20.00 hod.
Kde: Novomìstská radnice, prostory Mázhauzu, Karlovo námìstí, www.nrpraha.cz
Vstup: zdarma

Více na www.sue-ryder.cz

O Sue Ryder:
Sue Ryder je veøejnì prospì¹ná organizace závislá na podpoøe dárcù.
Jsme tu pro seniory a jejich rodiny. Doká¾eme poradit a pomoci ve chvílích, kdy stáøí zaèíná pøiná¹et starosti. Usilujeme o to, aby v Èeské republice mohl ka¾dý dùstojnì zestárnout.
 
Datum:
04.09.2019  09:31
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Dnes - ve støedu 4. záøí 2019 probìhne ve výukovém centru Zoo Ostrava od 18 do cca 22 hodin 23. roèník Mezinárodní noci pro netopýry (IBN). V zoo tato akce probíhá ka¾doroènì ji¾ od roku 2005. Letos se zde tedy uskuteèní ji¾ popatnácté. Úèastníci se opìt budou moci seznámit s aktuálními informacemi z výzkumu a ochrany netopýrù a samozøejmì i o jejich ¾ivotì - jak tito jediní létající savci ¾ijí, co je nejvíce ohro¾uje, jak je lze chránit a proè jsou v pøírodì dùle¾ití. Pøedná¹ka bude doprovázena audio i video ukázkami, dìti se mohou tì¹it na zábavné aktivity, soutì¾ní kvízy nebo skládání papírových netopýrù. K prohlédnutí bude i technika u¾ívaná pøi výzkumu netopýrù. V pøípadì pøíznivého poèasí bude po pøedná¹ce následovat vycházka po veèerní zoo s detektorem ultrazvukù slou¾ícím ke sledování tìchto ¾ivoèichù. V minulých roènících se podaøilo zajistit té¾ ¾ivé netopýry ze záchranného chovu, které si náv¹tìvníci mohli nakrmit a poté vypustit. Akci povede Martin Gajdo¹ík z Èeské spoleènosti pro ochranu netopýrù.

V Èeské republice se v souèasnosti IBN koná na pøibli¾nì 50 místech. Akci zaji¹»ují èlenové Èeské spoleènosti pro ochranu netopýrù (ÈESON), zalo¾ené roku 1991, a probíhá v¾dy na pøelomu srpna a záøí. Prùkopníky IBN se stali pol¹tí chiropterologové, kteøí v letech 1995 a 1996 uspoøádali dvì Polské noci pro netopýry. Tato aktivita pak v roce 1997 pokraèovala jako Evropská noc pro netopýry (EBN), pøièem¾ její 1. roèník se tehdy uskuteènil v Polsku, ©výcarsku a Velké Británii. Èeská republika se pøipojila ji¾ ke 2. roèníku EBN v roce 1998, v Zoo Ostrava probíhá pravidelnì od roku 2005.

Evropská noc pro netopýry zaèala být postupnì poøádána i v mnoha neevropských státech a roz¹íøila se i do tak exotických lokací, jako je Egypt, Sýrie, Libanon, Korea èi Ji¾ní Amerika. Z Evropské noci se tak roku 2014 stala Mezinárodní noc pro netopýry (IBN). Informace o Mezinárodní noci pro netopýry jsou dostupné i na internetu na stránkách ÈESON (www.ceson.org).

Místo konání: výukové centrum zoo

Vstup na pøedná¹ku je zdarma.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>