Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
SeniorTip kuchaøka
Zpìt na výpis kategorie
Obecné informace
Název receptu:
Kynuté koláèe bez kynutí
Autor:
Ludmila Holubová
Datum vlo¾ení:
06.05.2010

Ingredience
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
80 g dro¾dí (2 kostièky)
1 vanilkový cukr
1 Hera nebo jiný tuk na peèení
¹petka soli
1 ¾loutek
1 celé vejce
1/4 l studeného mléka

Postup pøípravy
Do mísy nasypeme mouku, udìláme dùlek, do nìj rozdrobíme dro¾dí, posypeme vanilkovým cukrem, postupnì pøiléváme mléko a zamícháváme s dro¾dím a moukou. Pak pøidáme ostatní pøísady a vypracujeme tìsto. Hotové tìsto mù¾eme na 10 minut ulo¾it do lednièky nebo zpracovávat okam¾itì, tj. vyválet, vykrajovat tvary na koláèe s tvarohem, mákem atd. Nebo rozválet na celý plech, sypat ovocem, drobenkou apod. Nebo zpracovat na kynutý závin s tvarohem nebo prostì èímkoliv. Potøeme roz¹lehaným vejcem a upeèeme bì¾ným zpùsobem.

Výborná je i slaná verze: tìsto rozválíme na závin. V míse spojíme èásteènì rozpu¹tìnou Heru (asi 1/2), 1 vejce, nastrouhaný nebo utøený èesnek (docela dost, nejménì 1 celou hlavièku), l¾ièku vegety nebo grilovacího koøení. Natøeme na tìsto, zabalíme jako závin, potøeme vejcem, je¹tì posypeme vegetou, upeèeme. Je fakt super!

Nìkdy zadìlám tìsto z celé dávky nebo z 1 1/2 dávky, z èásti udìlám sladké koláèe a z èásti slaný èesnekový závin. Je to pøi jedné práci a pøitom máte dvì naprosto rozdílné mòamky.

Dobrou chu».

Pozn.: Zdenko, vyzkou¹ela jsem, mohu potvrdit, koláè chutnal, dìlala jsem ho s rebarborou.


Hodnoceni (prùmìrná známka je: 1.24)
       

Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma