Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Irena,
zítra Rudolf.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
07.04 - Liberec:V SeneCura SeniorCentru Liberec vystoupily Matylda a Tylda a udìlaly radost klientùm i jejich rodinám

Pestrá paleta aktivit v libereckém SeniorCentru SeneCura zahrnuje ... (více >>>)
Filip Moravec

05.04 - Ostrava:Projekt "Varhany pro Ostravu" vstupuje do dal¹í etapy. Ostravská katedrála Bo¾ského Spasitele se pøipravuje na pøijetí prvotøídního nástroje, který v posledních ... (více >>>)
Ondøej Elbel

Zasmìjme se
16.04 - Ptá se zneuznaný autor vrátného:
Prosím pìknì, je pøítomen pan ¹éfredaktor?
Lituji, není, na to stroze vrátný, ale to nevadí, já ty va¹e básnièky hodím do ko¹e sám.

Pane, ... (více >>>)
Pavel

Pranostika pro tento den
16.04 - V tomto mìsíci jest obyèejnì mnoho silných vìtrù, nato hned sníh, dé¹», kroupy, sluneènost a proto¾e stále promìnitelné povìtøí, ¾e se sotva v celém roku takové nalézá.
Ranní ... (více >>>)
Danka

Dobré rady
16.04 - 16. Zhluboka dýchejte.

15. Pøed spaním nesledujte televizi ani si neètìte

14. Spìte s hlavou k severu.

13. Poèítejte ovce. Divná rada, ale tak v¾itá, ¾e si ji netroufáme ... (více >>>)
Jitka




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Dobré rady
13.06 - Peèení a ztu¾ené tuky
Speciální tuky na peèení dobøe sná¹ejí støední teploty, pøi kterých se peèe napøíklad cukroví. Pøi pøípravì tìsta jdou nastrouhat, a dosáhnou tak lep¹í konzistence tìsta. Ke sma¾ení jsou nevhodné, proto¾e se pøi vy¹¹ích teplotách pøepalují.
Chu» másla je výborná a v nìkterých druzích peèiva nepostradatelná. V másle je navíc obsa¾ena "hubnoucí" molekula CLA, která právì v rostlinných tucích chybí, ale vzhledem k tomu, ¾e ¾ivoèi¹né tuky zvy¹ují cholesterol, je lépe preferovat rostlinné oleje, a to pøedev¹ím oleje lisované za studena. Vyznavaèi tradièní èeské kuchynì nedají dopustit na sádlo a potraviny pøipravované na rostlinných tucích se jim zdají o¹izené. To v¹ak obsahuje joulù a cholesterolu je¹tì více ne¾ máslo a není v nìm ani pøíli¹ velké mno¾ství zmínìné CLA.

Na sma¾ení je nutné vybrat správný olej
Lidé si èasto ¹kodí i tím, ¾e pou¾ívají nevhodné tuky. Jak se ale v ¹iroké nabídce tukù orientovat?
Základní a nejjednodu¹¹í rozdìlení tukù je na tuky ¾ivoèi¹né (napø. sádlo, máslo) a rostlinné (napø. olej sluneènicový, olivový, dýòový a dal¹í). Je dùle¾ité hlídat spotøebu tukù, a to hlavnì tìch ¾ivoèi¹ných, které obsahují nasycené mastné kyseliny. Ty se toti¾ podílejí mimo jiné napø. na zvy¹ovaní hladiny cholesterolu v tìle!

Fritovací olej pouze na sma¾ení
Pokud to jde, vyvarujte se sma¾ení. Pokud si sma¾ený øízek nedoká¾ete odøíci, vyberte si k tomu dobrý olej. Fritovací oleje snesou vysoké teploty. Jsou tedy vhodné ke sma¾ení. V ¾ádném pøípadì nepatøí do studené kuchynì!
Pøi fritování se dr¾í konstantní teplota, a tuk se tolik nepøepaluje. Potravina je ze v¹ech stran obklopena olejem - páry z vody, kterou pøirozenì obsahuje, se nikam neodpaøují a jejich pøetlak umo¾ní, ¾e takto sma¾ená potravina nenasaje tolik tuku, jako kdy¾ "plave" na pánvi, kde navíc hrozí pøepálení oleje pøi vy¹¹í teplotì. Po osma¾ení je navíc vhodné pøebyteèný tuk odsát ubrouskem.
Fritovací "lázeò" je mo¾né pou¾ít i nìkolikrát. Kdy¾ v¹ak olej zaène tmavnout a plavou v nìm kousky spálené strouhanky, je èas na jeho výmìnu. Olej také zaèíná nabývat na zápachu, co¾ je neklamná známka pøepálení. Pøi pøepalování dochází ke vzniku nevhodných vazeb - molekuly vy¹¹ích mastných kyselin ztrácejí dvojné vazby, jejich øetìzce se rozvìtvují a takto pøemìnìné tuky mohou být rakovinotvorné. Sma¾it je mo¾né i bez tuku - to v¹ak dovoluje pouze nádobí s akutermickým dnem z vysoce kvalitní nerez oceli, a lze tak sma¾it pouze pøírodní øízky nebo naopak klobásy. Taková pánev musí být tì¾ká do ruky, musí se rozehøát na potøebnou teplotu a teprve poté je mo¾no vlo¾it pøipravované maso, z nìho¾ se tuk vypeèe. Potraviny obalené ve strouhance tuk potøebují. Je v¹ak vhodné nalít si trochu oleje do misky, a ka¾dý obalený kousek v nìm pøedem namoèit.
Lenka