Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
18.04 - Ostrava:Osmý roèník dvoudenní krajské pøehlídky dìtského divadla Ostravská Lokálka 2024 zaèíná u¾ tento pátek 19. dubna v Divadle loutek Ostrava. Soutì¾ní vystoupení dìtských ... (více >>>)
Klára ©ebestová

17.04 - Ostrava:Fakultní nemocnice Ostrava si pøipomnìla Svìtový den hlasu preventivním vy¹etøením hlasivek

V úterý 16. dubna byla Foniatrická ambulance Kliniky ORL a chirurgie ... (více >>>)
Petra Petlachová

Zasmìjme se
19.04 - Pane vrchní, co je to ta klobása a la striptýz?
No, to je, prosím, v podstatì obyèejný buøt, ale musíte si ho sám sloupnout!

Veèírek v prvotøídní restauraci. Jeden z ... (více >>>)
Pavel

Pranostika pro tento den
19.04 - V tomto mìsíci jest obyèejnì mnoho silných vìtrù, nato hned sníh, dé¹», kroupy, sluneènost a proto¾e stále promìnitelné povìtøí, ¾e se sotva v celém roku takové nalézá.
Ranní ... (více >>>)
Danka

Dobré rady
19.04 - 19. Sna¾te se na nic nemyslet.

18. Dejte si do u¹í ucpávky.

17. Pøedstavte si, ¾e je èas vstát.

16. Zhluboka dýchejte.

15. Pøed spaním nesledujte televizi ani ... (více >>>)
Jitka




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Letem, svìtem...
30.10 - Praha:Sí» rybích restaurací Nordsee slaví tento mìsíc 10 let od vstupu na tuzemský trh s rychlým obèerstvením. Jak se za uplynulé roky zmìnil pøístup Èechù k fastfoodùm, jaký je souèasný trend v oblasti rychlého obèerstvení èi jak se li¹í postoj mlad¹ích a star¹ích Èechù k rybím pokrmùm, to v¹e ve svém komentáøi objasní Marek Sedlák, øeditel èeské poboèky Nordsee.

Kdy¾ jsme pøed 10 lety vstupovali s rybí restaurací na èeský trh, byla situace pøíznivá. V Èesku ve velkém toti¾ pùsobilo jen nìkolik øetìzcù, a lidé tak byli laèní po novinkách. Navíc se tehdy je¹tì Èe¹i stravovali pøevá¾nì v tradièních kamenných restauracích a z repertoáru jídelníèkù nejèastìji volili tradièní èeské pokrmy, které dobøe znali. Nedbali je¹tì pøíli¹ na to, zda je to pokrm tì¾ký, mastný èi tuèný. Rozhodli jsme se tedy otevøít první dvì restaurace, a to v Paláci Flora, prvním velkém obchodním centru v Praze, a v Brnìnském nákupním centru Vaòkovka. Na¹e rozhodnutí se ukázalo jako úspì¹né.

Fastfoody jsou trend budoucnosti

Za uplynulých 10 let se v¹ak v Èesku trh s restauracemi rychlého obèerstvení výraznì zmìnil a znaènì posunul. Rychlé stravování je v dne¹ní uspìchané dobì jednoznaèný trend a zároveò i budoucnost. To si lidé i obchodníci velmi dobøe uvìdomují, proto se poèet provozoven s fastfoody v Èesku znìkolikanásobil. Jsme pøesvìdèeni, ¾e v následujících letech se poèet provozoven bude je¹tì zvy¹ovat. Spolu s touto pøemìnou se zaèaly mìnit i stravovací návyky a chutì Èechù, kdy nejdøíve preferovali sma¾ené pochoutky a tì¾¹í jídla, aby se postupnì pøiklonili ke zdravìj¹í formì pokrmù. Jedním z dùvodù mù¾e být fakt, ¾e více ne¾ 57 % dospìlých Èechù trpí nadváhou èi obezitou, které samozøejmì doprovází øada nepøíjemných zdravotních komplikací s kardiovaskulárním systémem, vysokým krevním tlakem èi s rizikem cukrovky, mozkové pøíhody nebo tøeba nìkterých typù rakoviny.

Teenageøi stále preferují nezdravé jídlo, i kdy¾ u nich roste obezita

U lidí ve vìku od 25 do 40 let je patrný pozitivní vztah k lehèím a zdravìj¹ím pokrmùm z ryb nebo moøských plodù, které doplòuje èerstvá zelenina. Více pøemý¹lí o tom, co jí, a dbají na svùj ¾ivotní styl a na své zdraví. Vy¾adují kvalitní suroviny i zpracování. Pøibývá také maminek s malými dìtmi, které se odklání od fastfoodù s nezdravým sma¾eným a tuèným jídlem a spí¹e preferují lehkou kuchyni zalo¾enou na èerstvosti surovin. O rostoucí oblibu ryb se výraznì zasadily také kuchaøské poøady v televizi èi na internetu a obecnì také informace o tom, proè je zdravé a prospì¹né ryby konzumovat.
Bohu¾el èeské dìti a teenageøi dávají stále pøednost nezdravému jídlu, a to pøesto, ¾e podle nejnovìj¹í Zprávy o zdraví obyvatel ÈR z roku 2014 narùstá podíl dìtí s vy¹¹í ne¾ normální hmotností. Star¹í generace Èechù má pak zase rybí jídlo velmi èasto spojené jen s vánoèním kaprem, tedy s kostmi a ne pøíli¹ voòavým masem, tak¾e se zde lze setkat s pøedsudky.

Fastfood restaurace musí být èistá

Nìkteré èeské provozovny fastfoodových øetìzcù v¹ak vrhají ¹patné svìtlo na stravování v restauraci s rychlým obèerstvením. O to se zasadila zejména jídla leckdy vaøená z nekvalitních surovin a obèas také nedostateèná hygiena na nìkterých provozovnách. To je samozøejmì ¹patnì. Kvalitní fastfood restaurace by mìly vynikat nejen pøíznivou cenou a rychlostí, ale také zdravým jídlem a maximální èistotou prostøedí. V posledních letech si to Èe¹i zaèali uvìdomovat a stále èastìji proto vyhledávají øetìzce, u kterých po¾adovanou kvalitu dostanou.

Autor komentáøe: Ing. Marek Sedlák, øeditel spoleènosti Nordsee


O Nordsee

Nordsee vlastní pøes 115 let know-how rybích produktù a moøských ryb od nákupu a¾ po vytváøení nároèných gurmánských pokrmù v restauraci. Tak vzniká po¾itek s dobrým pocitem a prvotøídními produkty nejvy¹¹í kvality. Samozøejmì jsou v¹echny pokrmy sestavovány na základì nejnovìj¹ích vý¾ivových fyziologických poznatkù. Svì¾í my¹lenky a rozmanitost jsou pøi tom zvlá¹tì dùle¾ité. Aktuální trendy a pøání spotøebitelù jsou u Nordsee pøemìòovány ve fascinující svìt rybího po¾itku se stále novými a pøekvapujícími nápady. Spoleènost symbolizuje zodpovìdné zacházení s rybami. Proto pøi nákupu zvlá¹tì dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
(hru)