Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Jiøí,
zítra Marek.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Domov s pìti hvìzdièkami
Datum:
14.02.2014  03:31
Od:
Alojz Janiga (anonymní u¾ivatel)
Název:
Domov s pìti hvìzdièkami
 
Domov s pìti hvìzdièkami.
Osobní zá¾itky a postøehy z tzv. „Domova pro seniory“(DS) hlavního mìsta Prahy, v Heømanovì Mìstci, kterému tzv. „Asociace Poskytovatelù Sociálních Slu¾eb“ Èeské Republiky (APSSCR) „udìlila nejvy¹¹í ocenìní pìt (5) hvìzdièek, za dlouhodobì vysokou kvalitu poskytovaných sociálních slu¾eb“.

Po ètrnácti mìsících „prole¾elých v hrùzných podmínkách“ v tzv. „Léèebnách dlouhodobì nemocných“(LDN), bez jakékoliv rehabilitace, s výjimkou „obìtavosti“ rehabilitaèní sestry v LDN v Daèicích, která „pomoc starým, nemocným a posti¾eným pova¾ovala za své poslání“, jsem se dovìdìl, ¾e mám být „umístìn v Domovì dùchodcù“.
V první LDN v Humpolci, kam mnì krátce „po amputaci“ a je¹tì „pod vlivem silných sedativ a lékù proti bolesti pøevezli, mnì tamìj¹í sociální pracovnice „pøinesla k podpisu nìjaký papír – ¾ádost, na základì které budu pozdìji nìkde ubytován“. Nic víc jsem se tehdy nedovìdìl.

Kdy¾ jsem se v dubnu 2006 ocitl v „Domovì dùchodcù“ v Heømanovì Mìstci, pozdìji pøejmenovaného na „Domov pro seniory“(DS), jeho¾ „zøizovatelem“ je Magistrát hlavního mìsta Prahy (MHMP), nevìdìl jsem vùbec „do èeho jedu“.
Myslel jsem v¹ak, ¾e v nìjakém „dùchoïáku“ dlouho nezùstanu. Dám se co nejdøív do poøádku, najdu si práci a jiné „bydlení“. To jsem v¹ak vùbec netu¹il, co mnì èeká a ¾e v¹echny ty „oficiální proslovy o mo¾nostech zdravotnì posti¾ených v Èeské republice jsou pouhé KECY“.
Doufal jsem taky, ¾e budu mít u¾ „nárok“ na invalidní vozík a ¾e mnì budou po 14 mìsících „koneènì“ odstranìny zbytky stehù a „pahýl“ nohy bude upraven tak abych mohl nosit protézu. Lékaøi v LDN mi „tvrdili“, ¾e „na invalidní vozík v LDN nemám nárok a pahýl nohy mi bude upraven, a¾ budu trvale umístìn v nìjakém Zaøízení, proto¾e taková operace se musí dlouhodobì naplánovat“.

V „Domovì“ jsem byl ubytován na malém pokoji s vlastním WC a sprchovým koutem, kam se v¹ak èlovìk-klient na inv. vozíku nedostal, tak¾e nezbývalo nic jiného ne¾ si dojít na spoleèné WC na chodbu, pøípadnì „na malou pou¾ít ba¾anta“.
„Spolubydlící“, který byl v mém vìku a podobnì tìlesnì posti¾en jako já, se taky pohyboval na inv. vozíku. Tak¾e kdy¾ chtìl jeden ven z pokoje, druhý musel vyjet taky, nebo „zalézt“ na postel. To byla taky „jedna z vìcí, které nepøispívali k dobrým vztahùm na pokoji“.
Dal¹í, daleko záva¾nìj¹í byla skuteènost, ¾e tento „klient“ byl „závislý na alkoholu“. „Vypil pùl litr Vodky bez mrknutí oka a bez toho aby fla¹ku odtáhnul od úst“. Spolu s léky, které u¾íval, to z nìj dìlalo „nepøíèetného tvora, který napadal ka¾dého, kdo se na nìj podíval a pøitom vykøikoval, ¾e jemu se nemù¾e tady nic stát, proto¾e u¾ byl dvakrát v Blázinci“.
Nejvíc jsem to samozøejmì „odná¹el“ já. „Vyhro¾ování napadením a zabitím byli na denním poøádku“. „Aby svoje výhrù¾ky zdùraznil, ohánìl se proti mnì no¾em“, který pak nechával le¾et na stole.
Po tìchto jeho „alkoholových opojeních“ byl od nìj poka¾dé skoro celý pokoj „pozvracený a podìlaný od jeho výkalù“. „Úklid“ takového „pokoje“ se nechával poka¾dé a¾ na „druhý den“, kdy pøi¹la uklízeèka, tak¾e vìt¹inu nocí kdy jsem s tímto „klientem“ na jednom pokoji „bydlel“, jsem ve skuteènosti „probdìl“ na ¾idli v jídelnì „kvùli smradu a obavám o svùj ¾ivot“. Pokoj se pak uklízel vìt¹inou tím zpùsobem, ¾e „se vymìnilo to jeho lo¾ní prádlo, které bylo nejvíc zneèi¹tìné a podlaha se vytøela akorát tam, kde to bylo vidìt“. Tak¾e i kdy¾ bylo okno na pokoji otevøeno „ve dne v noci, smrad tam byl poøád“.
Pøesto¾e, personál, stanièní sestra i vedení „vìdìli o jeho chování“ u¾ od pøedcházejícího spolubydlícího, „neudìlali vùbec nic proto, abych jsem se mohl aspoò v klidu vyspat“.
Naopak, zaèal jsem být jimi „obviòován, ¾e si poøad stì¾uji a oni s tím nemù¾ou nic dìlat, tak to v takových Domovech chodí a já bych se mìl tomu pøizpùsobit“!
Tady bych chtìl podotknout, ¾e u¾ tehdy jsem byl nìkolik let „abstinent a nekuøák“.
Podobných „alkoholikù“ je tady mezi klienty víc. Podle toho co jsem sly¹el, tak „nìkterým, kteøí nemohli chodit, kupoval alkohol personál, kdy¾ dotyèný nemìl nikoho jiného po ruce“.
Asi po dvou mìsících „ohro¾ení ¾ivota“, jsem byl pøestìhován na jiný pokoj, kde byl „podobný klient“. Ten v¹ak u¾ nebyl tolik „agresívní“ a taky „tolik nepil, proto¾e u¾ mu to jeho „zdravotní stav nedovoloval“.
Byl jsem pøestìhován proto, ¾e jsem vedení DS „dùraznì upozornil, ¾e se obrátím o pomoc na Televizi, proto¾e u¾ dál nemù¾u sná¹et takovéto utrpení“!
Nìjakou dobu „po pøestìhování, poté co jsem se dal psychicky trochu do poøádku“, jsem se sám „zapojil“ do jedné ze zdej¹ích „aktivit“, výroby drobné keramiky. Zhruba za mìsíc, jsem se díky zamìstnankyni DS, která mìla kromì jiného „na starosti“ i výrobu keramiky, pøestìhoval do nového objektu DS, do Vily.
To je v¹ak „dal¹í samostatná kapitola, která si zaslou¾í zvlá¹tní pozornost“.
O tom zase pøí¹tì


Re¾im zobrazení: v¹e / strom