Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Název:
Vla¹im - Anglický park 1/2
Vlastník:
Horký Ludìk
Popis:
Anglický park má mimo jiné i celou øadu men¹ích, èi vìt¹ích mostù. Zcela jistì nepøehlédneme kamenné mosty, ale vezmeme za vdìk i mùstky døevìnými, které nám umo¾ní pohodlnì se dostat do rùzných pasá¾í parku.

Pokud si chceme dát pøi svých toulkách parkem nìjaký motiv, mù¾eme tøeba hledat místa, kde byly pùvodnì stavby: Turecká me¹ita, Jezírko s vodopádem, Háj bardù, Divoký most, Amorùv templ, Kanárèí ostrov a mnoho dal¹ích. Mnohé stavby ji¾ neexistují, ale na obnovì parku pracují lidé, obèas i pøíroda si za¹prýmuje a zaène vytváøet svá vlastní díla.

Anglický park je nejen místem klidu a odpoèinku, ale je pøíle¾itostnì vyu¾íván k rùzným spoleèenským a kulturním akcím. Jednou takovou akcí byly májové oslavy v roce 2007, kdy byl park zcela pøeplnìn stánky, atrakcemi a sportovními hrami urèenými nejen pro nejmen¹í, ale i pro dospìláky. Velké pozornosti se tì¹ily závody v parkùru ve v¹ech kategoriích.

Kdo chtìl pouze relaxovat a pøíli¹ nenamáhat své dolní konèetiny, mìl mo¾nost si vyjet po parku povozem táhnutým koni a je¹tì se nìco dozvìdìt o zajímavostech anglického parku. Kdo v¹ak má v krvi rád trochu toho adrenalinu, mìl mo¾nost si sjet v rozlièných plavidlech kus Blanice a u¾ít si k tomu je¹tì trochu té legrace, obzvlá¹tì pokud se ke sjí¾dìní vydalo spoleènì více plavidel.

V první polovinì 19. století byly postaveny tøi mohutné vstupní novogotické brány - Mìstská brána, Doma¹ínská brána a Znosimská brána. V poslední dobì byla krásnì zrekonstruována spodní Doma¹ínská brána (je vidìt z hlavní silnice Vla¹im-Bene¹ov). Do brány je vtipnì vkomponována restaurace, její¾ slu¾eb mù¾eme vyu¾ít pøi svých toulkách parkem.

Vá¹
Ludìk Horký
P.S.
Pokraèování pøí¹tì
Zalo¾eno:
15.03.2014  09:06
Zmìnìno:
15.03.2014  09:27

Doma¹ínská brána v zimì