Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Irena,
zítra Rudolf.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Název:
Vla¹im - Anglický park 1/1
Vlastník:
Horký Ludìk
Popis:
Kdo nav¹tíví Vla¹im nemìl by opomenout zajít do zdej¹ího skvostu – Anglického parku. Nejlépe je v¹ak si sem naplánovat výlet na celý den, neb je zde vskutku co obdivovat a vyhledávat.

Já jsem Anglický park nav¹tívil mnohokrát ve v¹ech roèních obdobích. Nejèastìji v¹ak v dobì svého léèení v Kladrubech, kdy jsem mìl volno a sna¾il jsem se o individuelní rehabilitaci nejen ducha, ale i tìla svého. Dokonce jsem zde zkou¹el i v ústraní první své kroky bez berlí.

Mé fotografie zachycující zdej¹í atmosféru ve v¹ech roèních obdobích. Dovoluji si je doplnit o staré dobové snímky a kresby, které nejsou mé vlastní, ale byly mi zapùjèeny z archivu, abych co nejvìrohodnìji mohl dotvoøit obraz o parku. Nádheru tohoto pozoruhodného místa jsem v jistém èase i studoval z archivních materiálù pøi psaní jedné ze svých knih. Je¹tì jednou tak dìkuji jejich autorùm, správì parku, informaènímu centru a mìstskému úøadu.

Na¹i vlastní náv¹tìvu se pokusím spojit v jeden pomyslný okruh, který nás provede celým parkem. Nejdøíve si v¹ak øeknìme nìkolik slov o jeho historii pro vytvoøení vlastní pøedstavivosti.

„Anglický Vla¹imský park“- stojí na místì bývalé obory, v které se ji¾ vyskytovaly døevìné altány s prùsekem pro pozorování zvìøe pøi lovu.

„Anglický park“ byl zalo¾en po roce 1755 za Auerspergù a vyznaèoval se ojedinìlým pojetím s romantickými stavbami, jako byl „Èínský pavilon“, „Turecká me¹ita“, „Starý hrad“ a dal¹í pozoruhodnosti. V parku je informaèními tabulemi vyznaèen celý prohlídkový okruh.

V souèasné dobì je bohu¾el z pùvodních staveb zachováno jen minimum. Není to v¹ak dùvodem, abychom park nenav¹tívili.

Jeho zajímavost je v jakémkoli roèním období, samozøejmì v jarním zbarvení je asi park nejzajímavìj¹í. Pokud budeme mít dostatek èasu a obèas zvolíme ke své trase nejen cesty hlavní, ale i vedlej¹í, budeme zcela jistì odmìnìni zajímavými pohledy.

Ke vstupu do parku si v na¹em pøípadì zvolíme „Mìstskou bránu“, kde mù¾eme zaparkovat své auto a zajít si do „informaèního centra“. Najdeme zde vskutku nejen pohledy, ale i velké mno¾ství informaèních materiálù.

Vá¹
Ludìk Horký
P.S.
Pokraèování pøí¹tì
Zalo¾eno:
14.03.2014  19:37
Zmìnìno:
14.03.2014  19:59

„Èínský pavilon“ v zimì