Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Název:
Vla¹im
Vlastník:
Horký Ludìk
Popis:
Pro ty, kteøí jsou odkázáni na rehabilitaèní ústav v Kladrubech (jako moje malièkost) a ty, kteøí milují tento pozoruhodný kraj, si dovoluji napsat opìt nìkoli øádek a doplnit je o své fotografie. Mo¾ná "Vás" zaujmou, mo¾ná "Vás" pohladí po du¹i a na chvilku zapomenete na strasti bì¾ného ¾ivota, právì tak jako tomu bylo u mne, kdy¾ jsem procházel tímto krajem, èi si tato místa pøipomínám pøi psaní tìchto øádek.

„Vla¹im“ je hospodáøským a kulturním centrem Podblanicka. První zmínky jsou ji¾ z poèátku 14. století. V té dobì v¹ak bylo mìsto rozdìleno na dva správnì samostatné celky. Mìstem se stalo od roku 1580. Èas mù¾eme zde strávit jen tak chozením po krámcích nebo vyu¾ít k prohlídce pamìtihodností.

„Hrad“ - na ochranu brodu zde byl postaven kolem roku 1318, z nìho¾ se zachovala èást severního køídla s válcovou vì¾í. Za vlivného rádce Karla IV., Jana Oèka z Vla¹imi, byl hrad pøestavìn na kastel francouzského typu - ètvercového pùdorysu s vì¾í u nás pomìrnì ojedinìlé architektury.

„Renesanèní zámek“ vznikl pøestavbou na poèátku 17. stol., kdy byl pùvodní objekt pøestavìn na zámek. V té dobì byla zvý¹ena vì¾ o osmibokou nástavbu a v koutì nádvoøí bylo postaveno schodi¹tì s arkádovými sloupy.

Zámek je vyu¾íván pro muzeum Podblanicka - vlastivìdné sbírky, expozice historie zdej¹í zbrojovky a podobnì. Prohlídka trvá kolem jedné hodiny.

O vánocích zde bývá výstava „Betlémù“. K vidìní zde bývají Betlémy rozlièných provedení od nejjednodu¹¹ích vyrobených z papíru, èi archového papíru urèenému k polepení pøekli¾ky a následnému vyøezání s námìty Al¹e a jiných malíøù. Miniaturní Betlémy jsou vyrobeny ze skoøápek vla¹ských èi kokosových oøechù. Nejvìt¹í pozornost jak malých, tak velkých divákù v¹ak lákají Betlémy figurkové z rozlièných materiálù.

Skvostem jsou Betlémy s postavami v lidovém odìvu, jeho¾ základem je døevo s polychromovanou sádrou, napøíklad od Italského sdru¾ení v Øímì.
Nejvìt¹ím pøekrásným Betlémem s mno¾stvím velkým figur bývá Betlém z pøelomu 19. - 20. století vyrobený v Èechách z polychromovaného døeva s pozadím oleje na plátnì.

Kdo pøíli¹ nepospíchá, mù¾e se zde seznámit i s historií vzniku Betlémù a jejich posláním. Pro mnohé pak bude pøekvapením, ¾e kolébkou vzniku byla Itálie, odkud se pozdìji výroba a tradice zaèala roz¹iøovat do ostatních oblastí svìta.

„Gotický kostel“ svatého Jiljího pochází z let 1522 - 1523. V r. 1830 - 1831 byla zvý¹ena kostelní vì¾. Jedná se o jednolodní stavbu s opìráky, která je polygonálnì ukonèena knì¾i¹tìm s pozdnì barokním pøístavkem oratoøe. Okna mají moderní výzdobu.

V klenbì presbytáøe svorník se znakem Trèkù z Lípy. Na hlavním oltáøi obraz sv. Jiljí, poustevník od J.V.Mysliveèka z roku 1886. U boèních stìn lodi cenné barokní sochy svatého ©ebestiána a sv. Rocha od øezbáøe J.A.Quittainera (1709-65). Nad nimi na zdi fresky sv. Jiøí a sv. Václava od L. Nováka z poèátku 20. stol. Cínová køtitelnice z doby zalo¾ení kostela.

Pøed kostelem, jistì nepøehlédneme sochu svatého Jana Nepomuckého, kde si té¾ mù¾eme pøeèíst i o jejím osudu.

„Husùv sbor církve èeskoslovenské“ pochází z let 1924 - 1926. Kostely CÈSH jsou oznaèovány jako sbory, nebo» nejde jen o pouhé stavby, o shroma¾di¹tì k bohoslu¾bám, ale o ¾ivá spoleèenství vìøících, o nábo¾enské obce. V kostele se také nachází kolumbárium pro ukládání uren.

Kdo se chce toulat Vla¹imí, nalezne zde je¹tì napøíklad bývalou „synagogu“ z poèátku 19. století, „ka¹nu“ se sochou rytíøe Záboje, „Husùv dùm“ s deskami se jmény padlých spoluobèanù v obou svìtových válkách a jiné zajímavosti.

Pøedev¹ím v letním období lze maximálnì vyu¾ívat zdej¹í pìkný sportovní areál, kde nechybí ani pìkné koupali¹tì s bazény nejen pro nejmen¹í náv¹tìvníky, ale i pro ty odrostlej¹í s mo¾ností si zahrát i míèové hry.

Pøi na¹em dal¹ím cestování si jistì svoji pozornost zaslou¾í øeka Blanice a její bezprostøední okolí, které svým podmanivým kouzlem dalo podnìt ke vzniku èetných osad jak skautských, tak i trempských, pøedev¹ím v období zaèátku 20. století.

„Skautská základna“ zde mìla jak dny plné ¹tìstí a rozmachu, tak i dny plné smutku a útisku. I pøes tyto skuteènosti je v souèasné dobì ¾ivota schopná a pomalu opìt nabírá svùj dech. Skauti mají ve Vla¹imi svoji Klubovnu a v Mìsíèním údolí svoji osadu.

Hvìzdárna se nachází na ji¾ní stranì nad Vla¹imí a byla otevøena v roce 1961. Je pøístupná ka¾dý pátek po setmìní.

Vá¹
Ludìk Horký
Zalo¾eno:
13.03.2014  18:53
Zmìnìno:
13.03.2014  19:25

Klubovna skautù s vnitøní výzdobou stìn