Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Název:
Studený potok a ®ampa¹ský viadukt
Vlastník:
Horký Ludìk
Popis:
Studený potok a ®ampa¹ský viadukt - jsou mojí malou fotografickou pozvánkou k náv¹tìvì tìchto zajímavých míst, skrývající pod zemí èetné ¹toly a opøedené èetnými povìstmi a tajemnem, které o to více bylo patrno na ka¾dém mém kroku, neb v¹e zde bylo zahaleno do mlhy jak je patrno i z pøilo¾ených fotografických zábìrù.

Studený potok - nás jistì osloví svojí malebností tvoøenou Kocourským údolím. I pøi nedostatku vody zde mù¾eme obdivovat èetné vodní kaskády, tvoøící malé vodopády.

®ampa¹ský viadukt - pøeklenuje údolí Kocour a potok Studený mezi èástmi ®ampach a Studené mìsta Jílové u Prahy. Stavba zapoèala roku 1898 a provoz byl od 1.5.1900. Most tvoøí sedm obloukù o rozpìtí 12 m. Vý¹ka mostu je 41,73 m (je jen o necelý metr ni¾¹í ne¾ Nuselský most v Praze). Celková délka mostu je 109,33 m. Jeho podélná osa není v pøímce, ale je tvoøena obloukem o polomìru 180 m. Mostovka má ¹íøku 5,77m. Most patøí k nejvy¹¹ím kamenným ¾eleznièním mostùm ve støední Evropì a je významnou technickou památkou.
Pokud stojíme na cestì pøímo pod jednotlivými oblouky mostu, tak na nás v¹e pùsobí neuvìøitelnì a¾ neskuteènì. Slab¹í povahy jistì radìji popojdou dál, neb mají pocit, ¾e by se na nì celý most mohl také pìknì zøítit.
Podaøilo se mi poprvé dostat i na vrchol viaduktu na vlastní koleji¹tì, které se jako had ztrácí na západì a na východì je pohlceno tunelem. Stát na samém vrcholu je vskutku pro silné jedince právì tak, jako kdy¾ nás zde zastihne projí¾dìjící vlak, pøed kterým máme mo¾nost se schovat pouze do dvou výklenkù zábradlí, pokud to v¹ak vèas stihneme.
Kdo si chce vychutnat pohled na most v bezpeèí, tak a» si zajde na protìj¹í stranu pøes Sázavu na Posázavskou stezku. Zde bude mít mo¾nost most z vyhlídky obdivovat v celé své nádheøe. I já jsem z tohoto místa nejednou obdivoval tento skvost zasazený do zdej¹í pøírody, ale i fotografoval projí¾dìjící vlaky.
Zalo¾eno:
19.01.2014  12:48
Zmìnìno:
19.01.2014  13:23

viadukt