Velikost textu: normln | zvtit | zmenitInternetov magazn nejen pro seniory  

Navigace

Svtek
Dnes slav svtek Kateina,
ztra Artur.

Mete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uivatel: nepihlen

Vce informac o klubu a lenstv v nm se mete dozvdt na strnkch naeho klubu.

Anketa
Nvtvnci strnek - vk nvtvnk. Dkujeme za hlasovn!
 
 
 
 

E-mail
Nemte-li zde svou e-mail schrnku (adresu), mete si ji zdarma vytvoit.

Statistika



Podporuj ns
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydv: Spolenost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Samovaení a další experimenty
 
Pestoe m ve škole ádné chemické ani fyzikální pokusy nijak zvláš nezajímaly, dnes bn experimentuju v kuchyni. Ne e bych byla tak nadšená kuchaka. Spíš tak njak vaím ála co dm dal (protoe jsem líná jít hledat njaký skutený recept a pak ješt shánt deset chybjících ingrediencí, z nich devt se dá koupit jen v jedné specializované prodejn v Praze nebo na trhu v Brazílii). Ale hlavn jsem se stala specialistkou na tzv. samovaení – a to  mi pineslo mnoho nových zkušeností a objev.
 
Samovaení je metoda nakrmení rodiny s maximální úsporou asu. Aneb vaení podle jednoduchého vzoru „naházet všechno do hrnce / pekáe a uvait / upéct“. Je to velmi funkní systém pro všechny aktivní eny, které nechtjí svj ivot strávit u sporáku. Jako u všech ostatních kuchyských prací tu bohuel platí pravidlo, e kucha musí hlídat as. Protoe jídlo se sice samo uvaí, ale klidn taky samo pipálí, mrcha. A tak jestli nemáte fungující minutku, pop. jestli nejste schopni si vzpomenout na to, abyste ji nastavili, ev. pokud tohle všechno sice zvládnete, ale pak se stejn nikdy nezvednete ihned po zazvonní, poítejte s tím, e vaše samovaení bude mít karcinogenní dsledky.
 
Já osobn díky efektivní metod samovaení tu a tam vytvoím té njaký vedlejší produkt. Posledn jsem teba zjistila, e se zase a tolik nemusím bát zubní protézy. U toti vím, jak to budu dlat s jídlem. Pišla jsem na to náhodou. Dala jsem vait kue na paprice a na dv hodinky jsem na nj zapomnla. Kdy jsem se pak snaila hutný vývar zahustit do omáky, maso se pi míchání úpln rozpadlo. Dobrá zkušenost do dchodu. Ta kuecí kaše s paprikosmetanovou píchutí byla docela chutná a ani jsem neušpinila mixér.
 
Mým nejefektivnjším kuchyským pokusem ovšem bylo stvoení pírodního olejometu. To dáte do hrnce na plotn trochu oleje, jednu vtší nakrájenou cibuli a necháte to samopéct asi tak dvacet minut. Kdy konen hrnec zane hoet, nastíkáte takové mnoství studené vody, jakou rychlostí chcete, aby se olej rozstíkl po kuchyni. (Sralbotkové, kteí si to nakonec rozmysleli, uhasí poár poklikou a nechají hrnec nkolik hodin vychladnout. Nadšení sralbotkové mohou alespo pozorovat, po jak dlouhé dob je poár schopen se samovznítit.) Bonusem pi tomto pokusu jsou pak následné experimenty pi hledání takového istícího prostedku, který není jako bné prostedky, ale zvládne navrátit vašemu zuhelnatnému hrnci jeho starou podobu. (Mluvím o barv. Pokud nevydrel tvar, ten nový je urit lepší, avantgardní.)
 
Jak sami vidíte, na samovaení je úasné, e dlá z kuchyské rutiny skutenou zábavu. Je to moderní zpsob, jak se postarat o rodinu a zárove se nco nového nauit. Inteligentní hospodyka se nikdy u sporáku nenudí!
 
Zdroj fotografií: pixabay.com, Clker-free-vector-images
 
Renata Šindeláová
* * *
Zobrazit všechny lánky autorky


Komente
Posledn koment: 05.04.2017  17:57
 Datum
Jmno
Tma
 05.04.  17:57 Kamila
 03.04.  19:38 Renata indelov Moji mil teni,
 03.04.  15:59 Vclav ivot trop hlouposti!
 03.04.  15:30 ferbl
 03.04.  15:12 Eva Dkuji za pkn potenko!
 03.04.  14:01 Bohumil
 03.04.  05:19 Bobo :-)))